Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посбн_ч1.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
6.78 Mб
Скачать

3.3.2. Робота з таблицями

Сторінка Товари має досить добрий вигляд. Тепер необхідно подумати про зміст її дочірніх сторінок, що пропонують опис і ціни конкретної продукції. Давайте приведемо в належний вид сторінку з описом асортименту труб. Щоб перейти до дочірньої сторінки (чи до будь-якої іншої сторінки, посилання на яку є присутніми у поточному документі), не потрібно повертатися в навігатор. Досить активізувати відповідне посилання.

1. Утримуючи натиснутою клавішу Ctrl, клацніть на рядку тексту Труби металеві. Відкриється сторінка Трубы (рис. 3.24). На ній уже є маркірований список, у якому за задумом розроблювачів шаблонів FrontPage повинні бути перелічені різновиди товару.

Рис. 3.24. Опис асортиментів труб

Припустимо, що недавно компанія Геркулес розширила асортимент труб і ви хочете помістити список нових товарів праворуч наявного списку. Документи формату HTML не підтримують розміщення тексту в кілька стовпців, тому Web-дизайнери часто користуються для цих цілей таблицями.

2. Перемістіть курсор у початок рядка Key Benefits.

3. Виберіть команду Table > Insert > Table (Табл..> Вставка > Таблица).

4. Вам знадобляться всього два осередки, розташовані поруч. Тому введіть у лічильник Rows (Строк) вікна діалогу, що відкрився (рис. 3.25), цифру 1.

Рис. 3.25. Параметри таблиці

5. Щоб по ширині таблиця займала не всю сторінку, введіть у поле Specify Width (Указать ширину) число 80, переконавшись, що однойменний прапорець установлений, а в розташованому поруч перемикачі обране положення In percent (В процентах).

ПРИМІТКА. Розробляючи Web-сторінки не забувайте, що їх будуть переглядати люди, що мають комп'ютери із самими різними дисплеями. Тому намагайтеся задавати розміри елементів у відсотках від ширини вікна браузера. Якщо, звикнув до дисплея з високою "роздільною здатністю" (кількість точок по горизонталі та вертикалі, яку монітор здатний відтворити читко і роздільно, наприклад 1024768), ви додасте на Web-сторінку малюнок чи таблицю шириною 1000 пікселів, то такий об'єкт просто не поміститься на екрані монітора шириною 800 пікселів. Указуючи розміри у відсотках, можна уникнути подібних неприємностей. Браузер окремого користувача сам представить об'єкт відповідним чином.

6. Клацніть на кнопці ОК.

7. Виділите заголовок Key Benefits і три рядки розташованого під ним списку. Для цього протягніть мишу ліворуч від зазначених абзаців.

8. Натисканням клавіш Ctrl+X треба вирізати виділений текст.

9. Клацніть у лівому осередку нової таблиці правою кнопкою миші і виберіть у контекстному меню команду Paste (Вставить).

10. Натисканням клавіші Tab перемістіть курсор у правий осередок таблиці.

11. Уведіть заголовок Нові надходження.

12. Вибором пункту Heading 3 (Заголовок 3) у списку Style (Стиль) панелі інструментів Formatting (Форматирование) зміните шрифт нового заголовка.

13. Натисніть клавішу Enter і введіть текст Труби квадратні.

14. Потім уведіть ще два пункти, відокремлюючи їх натисканнями клавіші Enter.

15. Відредагуйте текст лівого осередку таблиці відповідно до рис. 3.26.

Рис. 3.26. Додавання таблиці

16. Вище нової таблиці введіть абзац з коротким описом продукції.