Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посбн_ч1.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
6.78 Mб
Скачать

3.3.5. Додавання малюнка на Web-сторінку

Одною з основних переваг гіпертекстових документів перед більш ранніми форматами даних, що розповсюджувались через Інтернет, є можливість розміщення в HTML‑ файлах малюнків. Графічні об'єкти Web-сторінок зберігаються в окремих файлах формату GIF, JPEG чи PNG. Прикладами таких об'єктів можуть служити маркери списку, створеного у підрозділі 3.3.3. Але графічні можливості HTML-файлів і редактора FrontPage не обмежуються цим прикладом.

Щоб додати на Web-сторінку, сформовану в попередніх вправах, логотип компанії, виконайте наступні кроки:

  1. Помістите текстовий курсор у початок першого рядка Web-сторінки Труби (перед словом Завжди).

Примітка. У Web-сторінках усі малюнки прив'язуються до визначеної крапки тексту. Тому для розміщення малюнка в довільних крапках сторінки Web-дизайнерам приходиться прибігати до різного роду хитростей, наприклад, розміщати графічні об'єкти в осередках таблиць з невидимими рамками

2. Клацніть на кнопці Insert Picture From File (Из файла) панелі інструментів Стандартная. Відкриється вікно діалогу, показане на рис. 3.31. З його допомогою можна додавати графічні зображення із самих різних джерел. Розглянемо ці джерела.

Рис. 3.31. Додавання малюнка

  • Щоб уставити малюнок, присутній у наборі файлів Web-вузла що створюється, виберіть його в списку файлів.

  • Для додавання графічного файлу, розташованого на локальному чи мережному диску, клацніть на кнопці Select a file on you computer (Файл с диска компьютера) і виберіть у вікні, що відкрилося, потрібний файл.

  • У поле URL можна ввести повний покажчик ресурсу, додавши в такий спосіб об'єкт із заздалегідь відомою адресою.

  • Щоб уставити малюнок, розташований в Інтернеті, клацніть на кнопці Use your Web Browser to select a page or file (Выбор файла с помощью браузера).

  • Кнопка Scan (Сканировать) дозволяє безпосередньо сканувати фотографію з будь-якого пристрою, що підтримує технологію TWAIN.

  • Кнопка Clip Art (Клип Арт...) дає можливість вибрати малюнок з однойменної бібліотеки.

3. Давайте скористаємося останнім варіантом. Клацніть на кнопці Clip Art.

4. У вікні Clip Art Gallery клацніть на значку Animals (Животные).

5. Знайдіть малюнок лева, клацніть на ньому і виберіть у палітрі кнопок, що розкрилася, верхній пункт. Малюнок з'явиться на Web-сторінці.

6. Щигликом виділите його.

7. Перетягнете кутовий маркер габаритної рамки малюнка, зменшивши зображення до потрібного розміру.

Примітка. Не розміщайте на Web-сторінках занадто великі малюнки, на їхнє завантаження з сервера буде потрібно багато часу. Це дратує користувачів Internet.

8. Клацніть на малюнку правою кнопкою миші і виберіть у контекстному меню команду Picture Properties (Свойства рисунка).

9. На вкладці General (Основное), показаної на рис. 3.32, виберіть положення перемикача GIF, щоб указати формат, у якому повинний зберігатися малюнок.

Рис. 3.32. Параметри малюнка

10. Клацніть на кнопці Browse (Обзор), розташованої праворуч від поля Location (Адрес).

11. У вікні, що відкрилося, двічі клацніть на файлі news.htm, що за задумом повинний містити загальну інформацію про компанії та основні новини. Тепер щиглик на логотипі буде відкривати зазначену сторінку.

12. Розкрийте вкладку Appearance (Внешний вид). Щоб текст, розташований праворуч від малюнка, вирівнявся по середині малюнка, виберіть у списку, що розкривається, Alignment (Привязка) пункт Center (Середина).

13. Клацніть на кнопці ОК.

14. Щоб зберегти виконані зміни, виберіть команду File > Save (Файл > Сохранить).

15. У вікні діалогу Save Embedded Files (Сохранить внедренные файлы), показаному на рис. 3.33, клацніть на кнопці Change Folder (Изменить папку).

16. Двічі клацніть у вікні, що відкрилося, на папці images, а потім на кнопці ОК (Да), указавши цим папку, у якій повинний зберігатися файл доданого малюнка.

Рис. 3.33. Збереження впровадженого об'єкта

17. Клацніть на кнопці Rename (Переименовать) і введіть ім'я logo.gif.

18. Потім клацніть на кнопці ОК (Да).

Ця операція приведе до перетворення зображення формату WMF, отриманого з бібліотеки Clip Art, у формат GIF, що на відміну від WMF може демонструватися будь-яким браузером. У підсумку логотип буде записаний у файл logo.gif.

19. Перейдіть на сторінку Геркулес та видалите самий верхній рядок, що починається зі слів Company logo. Зазначений рядок вийде із всіх сторінок вузла.