Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посбн_ч1.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
6.78 Mб
Скачать

1.1.2. Звичайний режим перегляду

PowerPoint дозволяє створювати презентації з дуже великою кількістю слайдів. Щоб керувати цим величезним обсягом інформації, програма пропонує 5 режимів перегляду:

  1. (Обычный) — звичайний варіант перегляду;

  2. (Структура) — режим, що відображає текстовий зміст презентації і призначений для введення і редагування тексту;

  3. (Слайды) — режим, у якому зручно конструювати і коректувати окремі слайди;

  4. (Сортировщик) — режим, що демонструє мініатюри всіх слайдів, рівномірно розташовані у вікні перегляду;

  5. (Показ слайдов) — режим, призначений для демонстрації створеної презентації.

Звичайний варіант перегляду поєднує режими слайдів, структури і заміток, що допомагають доповідачу орієнтуватися в матеріалі під час ведення презентації. Переключення з одного режиму в інший, а також запуск перегляду слайдів здійснюється простим щигликом на одній з п'яти кнопок, розташованих у лівому нижньому куті вікна презентації (рис. 1.4).

Рис. 1.4. Кнопки вибору режиму перегляду презентації.

1. Спробуйте по черзі клацнути на перших чотирьох кнопках, спостерігаючи за презентацією в одному з режимів перегляду.

2. Клацніть на лівій кнопці, щоб повернутися в "обычный" режим.

У режимі "обычный" (див. рис. 1.3), що автоматично включається при створенні порожньої презентації чи презентації на основі шаблона дизайну, вікно документа поділене на три області: область слайда, поле структури й область заміток. Перша з них (праворуч) завжди містить загальний вид поточного слайда. Розташована ліворуч область структури презентації є зменшеною копією режиму структури. У правій нижній частині вікна презентації знаходиться область заміток. Сюди можна ввести пояснювальний текст, що не з'являється на самому слайді, але який можна вивести на екран у режимі заміток, готуючи замітки доповідача чи роздрукувати поруч з відповідним слайдом.

3. Співвідношення розмірів областей звичайного режиму перегляду можна змінити. Для цього помістіть покажчик миші на границю між областями, щоб значок покажчика перемінився на стрілку с двома протилежно спрямованими наконечниками - , натисніть кнопку миші і перетягніть лінію границі. Підібравши потрібний розмір, відпустите кнопку миші.

У звичайному режимі, як і в більшості інших режимів перегляду, у вікні PowerPoint присутні три панелі інструментів. Угорі ліворуч розташована панель (Стандартная). Її інструменти виконують операції відкриття і збереження презентацій, копіювання і вставки вмісту, додавання слайдів і об'єктів. Справа від неї знаходиться панель інструментів (Форматирование). Вона дозволяє змінювати шрифт і накреслення виділеного тексту, форматувати абзаци і списки, вбудовувати ефекти анімації. Про панель інструментів Drawing (Рисование), розташованої в нижній частині вікна, ми поговоримо у підрозділі 1.3.

1.1.3. Додавання нового слайда

Сформувавши титульний слайд, можна перейти до додавання інших слайдів.

1. Знайдіть на панелі інструментів (Стандартная) кнопку (Новый слайд).

Якщо ви забули, як виглядає значок цієї кнопки, перемістите покажчик миші на панель інструментів (Стандартная) і затримаєте його на кілька секунд над кожною кнопкою. З'явиться екранна підказка, що роз'ясняє зміст тієї кнопки, на якій розташований покажчик миші. Переміщайте покажчик по кнопках і читайте екранні підказки.

2. Якщо кнопки (Новый слайд) не виявилося в панелі інструментів (Стандартная), клацніть на маленькій трикутній стрілці, розташованої на правому краї панелі.

Рис. 1.5. Додаткова палітра кнопок стандартної панелі інструментів

Відкриється додаткова палітра з кнопками (рис. 1.5). Тут можна відшукати зниклий інструмент (Новый слайд).

3. Клацніть на кнопці (Новый слайд).

4. Відкриється вікно діалогу (Создание слайда), показане на рис. 1.6. У цьому вікні PowerPoint пропонує 24 типи стандартних авторозміток, що здатні задовольнити практично будь-які потреби розроблювачів презентацій.

Рис. 1.6. Вікно діалогу з набором авторозміток

Авторозмітка — це шаблон слайда з заздалегідь розміщеними стандартними об'єктами, такими як заголовок, маркірований список, діаграма чи малюнок. Після створення слайда на базі авторозмітки вам залишається лише клацати по "местозаполнителях" цих об'єктів і вводити необхідну інформацію.

5. Переглядіть наявні авторозмітки. Для цього скористайтеся смугою прокручування, розташованої в правій частині вікна. На значках авторозміток заголовки показані сірою смугою, маркіровані списки — прямокутником із трьома пунктами. Діаграми представлені маленької гістограмою, малюнки — портретом чоловічка. Тут також можна знайти мініатюри організаційних діаграм і відеокліпів.

6. Виберіть для наступного слайда автоорозмітку (Маркированный список).

7. Клацніть на кнопці ОК. В області структури презентації з'явиться значок другого слайда, а праворуч буде видний сам новий слайд із двома местозаполнителями.

"Местозаполнитель" являє собою рамку, що замінює майбутній об'єкт. Усередині рамки знаходіться текст, що пропонує клацнути в області рамки для введення даних. Приміром, авторозмітка (Маркированный список) містить два местозаполнителя, один для заголовка і другий для маркірованого списку (рис. 1.7).

8. Щоб додати заголовок нового слайда, клацніть на "местозаполнителе" (Заголовок слайда). Текст "местозаполнителя" зникне, і ви зможете відразу ввести заголовок. Надрукуйте слова Напрямки розвитку.

9. Клацніть на "местозаполнителе" маркірованого списку ( Текст слайда) і введіть перший пункт списку - Супутниковий зв'язок. Натисніть клавішу Enter.

Рис. 1.7. Слайд із маркірованим списком

10. У списку з'явиться маркер другого пункту. Не засмучуйтеся, якщо форма маркера вас не влаштовує. Пізніше його можна буде змінити чи навіть зовсім забрати. Уведіть текст Цифрова телефонія. Знову натисніть клавішу Enter і введіть слово Інтернет.