Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посбн_ч1.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
6.78 Mб
Скачать

1.2.5. Імпорт структури з інших додатків

Для створення презентації або додавання слайдів до уже існуючій можна використати текст, створений в інших додатках. PowerPoint підтримує імпорт документів Word, документів у форматі RTF (розширення імені файлу - .rtf), звичайного тексту (.txt) і документів HTML (.htm).

Розробка змісту в Word дозволяє користатися всіма перевагами цього могутнього текстового процесора. Наприклад, можна запустити тезаурус для заміни звичайних слів яскравими, виразними синонімами.

При імпорті документа Word, документа HTML або тексту у форматі RTF використається структура стилів документа. Кожний абзац, відформатований у стилі «Заголовок 1», стане заголовком нового слайда, кожний абзац, відформатований у стилі «Заголовок 2», перетвориться в текст першого рівня й т.д. На рис. 1.23 зазначено стилі абзаців для створення перших двох слайдів презентації за допомогою імпорту структури додатка Word.

Рис. 1.23. Документ Word для імпорту структури

Якщо документ не містить стилів, структура PowerPoint створюється за допомогою відступів в абзацах. При імпорті звичайного тексту структура визначається по табуляції в початках рядків. Формат заголовка й тексту визначається образцом слайдов поточної презентації (див. підрозділ 1.3.4).

Для імпорту змісту, сформованого в програмі Word, виконаєте наступні дії:

1. Відкрийте текстовий файл у програмі Word.

2. Виберіть команду (Файл >Отправить > Microsoft PowerPoint). Програма Word, якщо буде потрібно, сама запустить PowerPoint, створить нову презентацію й експортує текст у структуру презентації PowerPoint.

Структуру презентації можна імпортувати практично з будь-якого текстового процесора. Якщо програма може генерувати RTF-файли, скористайтеся цим форматом. При імпорті змісту PowerPoint скористається наявною інформацією про стилі. Якщо додаток не підтримує формат RTF, збережіть текст у простому ASCII-файлі. У цьому випадку PowerPoint буде формувати структуру, опираючись на символи табуляції. Абзац без табуляції стане заголовком слайда. Абзац з однією табуляцією — елементом маркірованого списку і т.п.

Для імпорту файлу формату RTF чи ASCII виконайте наступні кроки:

  1. Клацніть на кнопці (Открыть) панелі інструментів (Стандартная).

  2. У списку (Тип файла) вікна діалогу відкриття файлу виберіть варіант (Все структуры).

  3. Переміщаючи по дереву папок, виділите вихідний текстовий файл і клацніть на кнопці (Открыть). PowerPoint відкриє файл і виведе його на екран у виді змісту презентації.

1.2.6. Сортувальник слайдів

Режим сортувальника слайдів (Режим сортировщика слайдов) дає можливість працювати з презентацією в цілому. У ньому вікно документа містить сукупність мініатюр усіх слайдів. За допомогою "сортувальника" зручно перевіряти презентацію на наявність помилок і однорідність дизайну, змінювати шаблон, колірну схему і фон групи слайдів, дублювати, копіювати і переставляти слайди, переміщати слайди між презентаціями, набудовувати і переглядати ефекти переходів і анімаційні ефекти, призначені для електронних слайдів-фільмів.

Переміщати слайди можна за допомогою миші, команд меню чи кнопок панелі інструментів. Щоб змінити розташування слайдів презентації План_Прізвище.ppt методом drag and drop (перетягнути і залишити), виконайте наступні дії:

1. Щигликом на кнопці панелі режимів уключите (Режим сортировщика слайдов) (рис. 1.24). При переключенні в режим сортувальника панель інструментів (Форматирование) замінюється на панель (Сортировщик слайдов), показану на рис. 1.25.

2. Помістите покажчик миші на другий слайд, що ми будемо переміщати.

3. Натисніть кнопку миші і перетягнете вертикальну лінію позиції вставки в нове положення між четвертим і п'ятим слайдами.

4. Відпустите кнопку миші. Слайд пересунеться на нове місце. Щоб замість переміщення слайда чи групи слайдів виконати їхнє копіювання, у процесі перетаскування утримуйте натиснутою клавішу Ctrl. Слайди з'являться в новій позиції, а їхня копія збережеться на колишнім місці.

Щоб перемістити чи скопіювати групу слайдів, спочатку їх потрібно виділити. Для цього скористайтеся наступними прийомами.

5 . Для виділення декількох суміжних слайдів (наприклад, 5, 6 і 7) помістите покажчик поруч з першим слайдом послідовності (слайд 5).

Рис. 1.24. Режим сортувальника слайдів

Рис. 1.25. Панель інструментів сортувальника

6. Натисніть кнопку миші і протягніть покажчик через цей слайд до останнього слайда послідовності (слайд 7), як показано на рис. 1.26.

Замість цього можна клацнути на п'ятому слайді, натиснути клавішу Shift і, не відпускаючи її, клацнути на сьомому слайді.

7. Щоб додати у виділену групу несуміжний слайд 3, натисніть клавішу Ctrl і клацніть на третьому слайді.

8. Щигликом на кнопці (Копировать) панелі інструментів (Стандартная) скопіюйте групу слайдів.

Рис. 1.26. Переміщення групи слайдів

9. Щоб помістити крапку вставки між першим і другим слайдами, клацніть на першому слайді.

10. Щигликом на кнопці (Вставить) панелі інструментів (Стандартная) вставте скопійовані слайди між першим і другим слайдами презентації.

11. Щоб повернути порушену при виконанні кроків 2-10 структуру презентації скористайтеся кнопкою (Отменить) панелі інструментів (Стандартная).