Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посбн_ч1.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
6.78 Mб
Скачать

1.3.3. Переміщення і масштабування об'єктів

У PowerPoint текстові об'єкти, так само як і малюнки, можна переміщати і масштабувати.

1. Зберігаючи виділеним об'єкт списку, клацніть на кнопці (Свободное вращение) панелі інструментів (Рисование). Рамка автофігури заміниться чотирма зеленими кружками, розташованими по кутах.

2. Помістите покажчик на один з таких кружків, натисніть ліву кнопку і, перетаскуючи мишу, поверніть текст приблизно на 45° (рис. 1.37).

3. Щигликом на кнопці (Выбор объектов) панелі інструментів (Рисование) відключите режим обертання. Тепер автофігура вилазить за межі слайда і її потрібно зменшити.

4. Захопите мишею серединний маркер правої сторони тексту і перетягніть його трохи вниз.

ПРИМІТКА. Текстові об'єкти мають два режими виділення. Якщо клацнути на тексті поверненого списку, автофігура перейде в режим редагування тексту. При цьому вона автоматично прийме горизонтальне положення. Коли ви закінчите редагувати текст, клацніть за межами автофігури, і вона повернеться в колишнє положення.

Щ об одержати доступ до маркерів рамки тексту, зберігши при цьому його розташування на слайді, клацніть у тексті, а потім клацніть на рамці об'єкта. Смуга рамки змінить штрихування, а об'єкт перейде в режим редагування автофігури.

Рис. 1.37. Зміна порядку накладення об'єктів

5. Перетягніть серединний маркер лівої сторони рамки вгору.

Автофігура маркірованого списку зменшилася по ширині і тепер цілком міститься на слайді, але вона закриває частину заголовка. У PowerPoint всі автофігури накладаються один на одного у визначеному порядку, який можна змінювати.

У даному випадку заголовок слайда виявився під списком. Оскільки заголовок не має фону, його можна накласти на список. Щоб змінити порядок розміщення об'єктів, виконайте наступні дії:

6. Щигликом на заголовку Зміст доповіді виділите його.

7. Виберіть у меню кнопки (Действия) панелі інструментів (Рисование) команду (Порядок > На передний план) (див. рис. 1.37).

8. Клацніть за межами заголовка.

Звичайно, отриманий слайд навряд чи підійде для реальної презентації, однак у визначених ситуаціях розглянуті прийоми оформлення допоможуть вам розмістити текст слайда належним чином.

1.3.4. Редагування зразка слайда

До складу шаблона дизайну презентації крім колірної схеми входять зразки слайдів, титульного слайда, сторінок заміток і роздавального матеріалу, що визначають стандартне оформлення цих елементів. Змінюючи зразок, можна модифікувати відразу всі слайди презентації. Зразок слайдів містить у собі наступні компоненти:

  • колір фона, що може мати плавні переходи тону;

  • прийняті за замовчуванням параметри форматування шрифтів, заголовків і маркірованих списків;

  • додаткові об'єкти, розташовувані на задньому плані слайдів;

  • три спеціальних полючи, що відображають дату, номер слайда і текст нижнього колонтитула.

Давайте змінимо фон слайдів і уключимо відображення перерахованих вище службових полів.

1. Виберіть команду (Вид > Образец > Образец слайдов).

З'явиться зразок слайдів з п'ятьма "местозаполнителями". За допомогою прийомів, описаних у вправах 1 і 2 ці заняття, ви можете змінювати їхні розміри, заливання, рамку і шрифт, а також маркери списків. Виконане форматування подіє на всі слайди презентації, крім титульного.

Д ля модифікації оформлення титульного слайда слідує відформатувати зразок заголовка. Зразок заголовка розташований другим у ряді слайдів-зразків. Щоб перейти до нього від зразка слайда, натисніть клавішу PageDown.

Рис. 1.38. Настроювання фона зразка слайда

2. Виконайте команду (Формат > Фон). За допомогою вікна діалогу, що відкрилося, (рис. 1.38) можна набудовувати фон не тільки зразка, але і будь-якого конкретного слайда.

3. У списку вікна, що розкривається, діалогу (Фон) виберіть пункт (Способы заливки), що відкриває доступ до візерункового і градієнтного заливанням фону.

4. На вкладці (Градиентная) вікна діалогу (Заливка), показаного на рис. 1.39, виберіть положення перемикача (Два цвета).

5. Виберіть положення (Из угла) перемикача (Тип штриховки).

6 . У розділі (Варианты) виберіть правий верхній квадрат.

7. Потім клацніть на кнопці ОК.

Рис. 1.39. Вибір градієнтного заливання

8. У вікні діалогу (Фон) клацніть на кнопці (Применить ко всем), щоб призначити обраний фон як зразок слайда, так і образа титульного слайда.

9. Для активізації трьох додаткових об'єктів, розташованих у нижній частині зразка, виберіть команду (Вид >Колонтитулы).

10. Виберіть положення перемикача (Автообновление), щоб виводилася дата останнього відновлення презентації (якщо скинутий прапорець (Дата и время), установите його).

11. У списку (Язык) виберіть пункт (Русский).

12. Установите прапорець (Номер слайда), щоб додати в правий нижній кут порядковий номер слайда.

13. У поле (Нижний колонтитул) уведіть текст Засоби зв'язку, що буде тепер з'являтися на кожнім слайді (при цьому повинний бути встановлений прапорець (Нижний колонтитул)).

14. Клацніть на кнопці (Применить ко всем).

15. За допомогою кнопки (Закрыть) панелі інструментів (Образец) поверніться до перегляду слайдів.

Обновлений другий слайд показаний на рис. 1.40. Інші слайди будуть виглядати так само.

Рис. 1.40. Новий фон і підписи на нижньому краї слайда