Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посбн_ч1.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
6.78 Mб
Скачать

3.1.3. Навігація по вузлу

Майстер Web-вузла конструює посилання між сторінками по визначеному алгоритму. Вам може не сподобатися створена їм структура зв'язків. З допомогою режиму перегляду Navigation (Навигация) можна побачити загальну схему вузла, додати або розірвати визначені посилання, скорегувати правила розміщення посилань у панелях навігації Web-сторінок.

1. Клацніть на кнопці Navigation (Навигация) панелі режимів.

2. Щоб вмістити в екран всю схему вузла, виберіть у списку Zoom (Масш) панелі інструментів Navigation (Навигация), що розкриється, пункт Size To Fit (Авторазмер).

Тепер структура навігації буде виглядати так, як показано на рис. 7. Кожна сторінка вузла позначається прямокутником. Лінії, що з'єднують ці прямокутники, символізують взаємну підпорядкованість сторінок. Наприклад, сторінка Services (Послуги), з одного боку, підлегла домашній сторінці Номе. Це означає, що FrontPage автоматично розмістить у нижній частині сторінки Services посилання на домашню сторінку. З іншого боку, сторінка Services забезпечує доступ до трьох підлеглих сторінок: Service 1, Service 2 і Service 3. FrontPage помістить посилання на них на самому початку сторінки Services. Давайте вивчимо такі посилання.

Рис. 3.7. Режим навігації

3. Щоб перейти з навігатора до перегляду сторінки Services, двічі клацніть на її прямокутнику. При цьому автоматично включається режим Page (Страница).

4. За допомогою вертикальної смуги прокрутіть вміст сторінки Services униз, щоб побачити посилання, розташовані в її нижній частині, як показано на рис. 3.8. Зверніть увагу, що FrontPage додатково помістив барвисто оформлені посилання на підлеглі сторінки в лівому полі, а посилання на батьківську сторінку Home(Домой) є присутнім тільки внизу.

Випробуйте дію наявних гіперпосилань.

Щоб активізувати посилання в режимі Page (Страница), клацніть на ній, утримуючи натиснутої клавішу Ctrl.

Переміщаючи по сторінках за допомогою посилань, порівняйте структуру сторінок зі схемою навігатора вузла.

5. За допомогою команди View > Navigation (Обзор > Навигация) поверніться в режим навігатора.

6. У лівій частині навігатора розташована панель папок Web-вузла. Розгорніть у ній папку Доповнення, клацнувши на відповідному значку + - «плюс».

У цій папці розташована Web-сторінка, що створена на попередній вправі. Поки що вона не включена до складу вузла. Якщо припустити, що ця сторінка буде містити зведену таблицю характеристик товарів фірми, то її варто підпорядкувати сторінці Products (Товари).

Рис. 3.8. Режим перегляду сторінки

7. Помістите покажчик на значок Довідник.htm панелі папок.

8. Натисніть кнопку миші і перетягніть покажчик в ділянку схеми вузла, щоб з'явився прямокутник нової сторінки.

9. Розмістіть прямокутник ліворуч прямокутника Product 1, щоб лінія зв'язку з'єднувала нову сторінку зі сторінкою Products. Потім відпустите кнопку миші. FrontPage додасть у структуру вузла сторінку Доповнення/Довідник.htm і помістить посилання на неї в ліве поле посилань сторінки Products.

У режимі навігатора можна не тільки додавати нові, але і видаляти непотрібні сторінки.

10. Клацніть на сторінці Service 3 правою кнопкою миші і виберіть у контекстному меню команду Delete (Удалить).

11. У вікні діалогу, що відкрилося, виберіть положення перемикача Delete This Page From The Web (Удалить эту страницу из сайта), а потім клацніть на кнопці Да. Файл сторінки буде вилучений з диска, а його значок - зі схеми вузла і всіх папок.

Примітка. Вибір положення перемикача Remove This Page From All Navigation Bars (Удалить страницу изо всех панелей навигации) видаляє посилання на дану сторінку з панелей інших сторінок, але зберігає файл сторінки на твердому диску.

12. Клацніть на кнопці Portrait/Landscape (Портрет/Ландшафт), щоб змінити орієнтацію схеми.

13. Заголовок Доповнення/Довідник.htm не дуже відповідний для Web-сторінки. Щоб змінити його, клацніть на прямокутнику цієї сторінки правою кнопкою миші і виберіть команду Rename (Переименовать), потім уведіть текст Довідник товарів. Цей же текст тепер буде використовуватися як заголовок на самій Web-сторінці.

14. Натисніть клавішу Tab. FrontPage автоматично перейде в режим редагування назви наступної сторінки. Уведіть слово Труби.

15. Перейменуйте інші сторінки відповідно до рис. 3.9, переміщаючи по них за допомогою клавіш Tab і Shift+Tab.

Як видно зі схеми вузла, сторінка Відгуки не зв'язана з іншими сторінками. Щоб надати користувачеві доступ до цих двох сторінок, виконайте наступні дії:

(Порядок розташування прямокутників у схемі вузла небайдужий, він визначає порядок розміщення посилань у панелях навігації Web-сторінок.)

16. Перетягніть сторінку Відгуки вправо, перемістивши її в підпорядкування групі Услуги, як показано на рис. 3.10.

Рис. 3.9. Перейменовані сторінки

Рис. 3.10. Нова структура вузла