Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посбн_ч1.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
6.78 Mб
Скачать

3.1.2. Загальні поля елементів

Одночасна розробка всіх Web-сторінок вузла в межах одного проекту FrontPage має незаперечні переваги. Одне з них — швидка зміна оформлення всіх сторінок. За допомогою FrontPage можна також додавати на сторінки вузла загальні поля, що містять однотипні елементи заголовків і навігації. Уміст таких загальних полів обновляється автоматично при зміні структури Web-вузла у вікні навігатора. Щоб настроїти загальні поля однієї зі сторінок, виконайте наступні кроки:

1. Клацніть на значку Navigation (Навигация) панелі режимів.

2. Двічі клацніть на сторінці Товари, щоб відкрити її в режимі перегляду Page (Страница). Загальні поля сторінки відокремлюються від основного змісту пунктирними лініями (рис. 3.20).

Рис. 3.20. Загальні поля

  1. Виберіть команду Format > Shared Borders (Формат > Общие Границы). Відкриється вікно діалогу, показане на рис. 3.21.

Рис.3.21. Настроювання загальних полів

У ньому є чотири прапорці, що ініціюють розміщення загального поля з кожної з чотирьох сторін сторінки:

  • Top (Сверху) — верхнє поле, у якому звичайно розміщається баннер (барвистий заголовок, іноді з набором гіперпосилань);

  • Left (Слева) — поле уздовж лівого краю сторінки з кнопками посилань на підлеглі сторінки;

  • Right (Справа) — загальне поле уздовж правого краю, що, як правило, не використовується;

  • Bottom (Внизу) — поле по нижньому краї сторінки. У ньому звичайно розміщаються посилання на дочірні, батьківську і домашню сторінки, виконані в текстовій формі на той випадок, якщо браузер користувача не може відображати графічні об'єкти або в ньому відключений відповідний режим.

Примітка. Якщо ви бажаєте самостійно розміщувати посилання і заголовки, вам потрібний такий варіант послідовних дій:

    • Скиньте всі прапорці, оберіть варіант Current Page (Текущая страница) і клацніть на кнопці ОК. Ви побачите, що зі сторінки зникли кнопки навігації і заголовок, автоматично розташовувані в полях загальних елементів.

    • Знову виберіть команду Format > Shared Borders (Формат > Общие Границы).

    • Установите прапорець Reset Borders For Current Page To Web Default (Установить стандартную конфигурацию для полей этой страницы).

    • Клацніть на кнопці ОК. FrontPage поверне на сторінку елементи навігації, розташовувані за замовчуванням.

  1. Командою File > Close Web (Файл > Закрыть Web) закрийте Web-вузол і усі відкриті Web-сторінки, підтверджуючи збереження виконаних змін.

3.3 Редактор Web-сторінок и перегляд сторінок

FrontPage підтримує безліч інструментів, що допомагають розглядати вузол не як набір сторінок, а як єдину структуру з безліч взаємозалежних компонентів. Але крім структури необхідно розробити самі Web-сторінки, що є основою будь-якого вузла.

До складу FrontPage входить могутній редактор Web-сторінок. Ви вже зустрічалися з ним, коли ознайомились з режимом перегляду Page (Страница).

Щоб модифікувати Web-сторінку, досить відкрити її в зазначеному режимі за допомогою команди File > Open (Файл > Открыть) чи просто двічі клацнути на значку Web-сторінки в в будь-якому з інших режимів FrontPage.

Редактор Web-сторінок FrontPage багато в чому схожий на редактор Word. Але формат HTML має свої правила створення файлів, що вносять визначену специфіку в процес створення документів. На цьому занятті ви познайомитеся з основними прийомами створення змісту сторінок.

В основі практично будь-якої Web-сторінки завжди лежить текст. Текст можна поділяти на абзаци, оформляти у виді пунктів маркірованих списків чи поміщати в клітинки таблиць. Правильне форматування тексту багато в чому визначає зручність сприйняття інформації на Web-сторінці.