Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ситуаційний менеджмент (Осініна).doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
711.68 Кб
Скачать

4. Структурно-логічна схема контролінгу

 

Структурно-логічна схема контролінгу показана на рис. 1.1.

 

Аналіз планів

результатів і

відхилень

планування

Інформаційні потоки

Розробка рекомендацій для прийняття управлінських рішень

Управлінський облік

контроль

моніторинг

 

 

 

 

 

 

 

Контролінг

Постановка цілей

 

Рис. 1.1. Розділи контролінгу

 

Постановка цілей – визначення кількісних та якісних цілей підприємства і вибір критеріїв, по яких можна оцінити ступінь досягнення поставлених завдань.

Планування – перетворення цілей підприємства в прогнози і плани. Перший крок – аналіз сильних та слабких сторін підприємства, можливостей та небезпек. На основі цього розробляється стратегія підприємства, а потім – план.

Управлінський облік – відображення всієї фінансово-господарської діяльності підприємства в ході виконання плану. Специфіка управлінського обліку полягає в тому, що він орієнтований на інформаційні потреби керівника підприємства і підрозділів, на підтримку прийняття управлінських рішень.

Система інформаційних потоків – важливий елемент системи контролінгу на підприємстві. Контролінг є постачальником інформації, необхідної для функціонування системи управління на підприємстві.

Моніторинг. Володіючи інформацією керівник може здійснювати моніторинг всієї фінансово-господарської діяльності підприємства:

  •         відслідковувати процеси, що протікають на підприємстві, в режимі реального часу;

  •         складати оперативні звіти за результатами роботи підприємства;

  •         порівнювати цільові(планові) результати з фактично досягнутими.

Контроль-порівнянням і оцінкою вже здійсненних процесів в діяльності підприємства.

Аналіз планів, результатів, відхилень здійснюється у трьох часових вимірах – минулому, теперішньому і майбутньому: порівнюється теперішній(фактичний) стан з минулим(плановим) і аналізуються можливості підприємства досягти поставлених цілей в майбутньому, з якими ризиками доведеться зіткнутися.

Рекомендації для прийняття управлінських рішень розробляються на основі аналізу з врахуванням ситуації, яка склалась, а також майбутніх можливостей та небезпек, контролінг визначає, які альтернативи дій є у підприємства в теперішній час і оцінює їх з точки зору досягнення цілей підприємства.

 

 

Література:1,2,4,20.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тема 2. Взаємозв’язок контролінгу з функціями управління. Види контролінгу

 

Лекція 2.

 

План лекції.

1. Роль контролінгу в управлінському процесі.

2. Оперативний контролінг.

3. Стратегічний контролінг.

 

 

1. Роль контролінгу в управлінському процесі

 

Роль контролінгу в системі управління можна показати через його взаємозв’язок з функціями управління підприємством.

При плануванні інструменти контролінгу застосовуються для координат різних планів і розробки консолідованого плану в цілому по підприємству; наданні інформації для складання планів, складаних підрозділами підприємства.

При виконання функції організації управління роль контролінгу в забезпеченні обліку та контролю витрат і результатів по підрозділах.

Функція мотивації використовує системи контролінгу в стимулюванні виконання планів по підрозділах. Роль контролінгу в здійсненні таких функцій управління як контроль та регулювання полягає в порівнянні планових та фактичних величин для оцінки ступеня досягнення цілей; у встановленні допустимих меж відхилень від плану; в аналізі відхилень, визначенні причин відхилень плану від факту та виробленні пропозицій для усунення відхилень.

Інструменти контролінгу використовуються в розробці управлінської інформаційної системи; в зборі найбільш значимих для прийняття управлінських рішень даних; в виборі коригувальних заходів, в плануванні, контролю і прийнятті управлінських рішень.

В залежності від орієнтації на середовище(внутрішнє, зовнішнє чи поточну діяльність підприємства), від рівня управління, цілей та головних завдань контролінг може бути стратегічним та оперативним.