Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ситуаційний менеджмент (Осініна).doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
711.68 Кб
Скачать

2. Основні концепції контролінгу

 

Контролінг є однією із функцій управління, зокрема концепцією ефективного управління підприємством, і забезпечує тривале його існування в умовах конкуренції.

На сучасному етапі існують певні концепції контролінгу. Основними із них є слідуючи:

Концепція, орієнтована на чистому обліку.

Основними завданнями контролінгу в цьому випадку є переорієнтація системи обліку з минулого в майбутнє, створення на базі облікових даних інформаційної системи підтримки управлінських рішень, пов’язаних з плануванням і контролем діяльності підприємства.

Концепція, орієнтована на управлінську інформаційну систему.

Основними завданнями контролінгу згідно даної концепції є створення загальної інформаційної системи управління: розробка єдиної інформаційної системи, її впровадження, координація, інформаційна підтримка її функціонування, оптимізація інформаційних потоків.

Концепція, орієнтована на систему управління:

  •         з акцентом на планування і контроль діяльності всіх структурних підрозділів;

  •         з акцентом на координацію діяльності системи управління підприємством;

  •         з акцентом на координацію діяльності системи управління підприємством.

Дані концепції з’явились в різний час. Першою виникла концепція, орієнтована на систему обліку(1930 роки).

Концепція , орієнтована на управлінську інформаційну систему, стала популярною в 1970-1980 роках(час стрімкого розвитку комп’ютерної техніки).

Концепція, орієнтована на систему управління, безпосередньо пов’язана з розвитком менеджменту проекту та появою матричних організаційних структур(тип організаційної структури, в якій для кожного здійснюваного на підприємстві проекту створюється спеціальна тимчасова робоча група, на чолі якої стоїть керівник проекту. Члени групи підпорядковуються як керівнику проекту так і керівникам функціональних підрозділів, в якому вони працюють. Коли здійснення проекту закінчено, група розформовується і її члени повертаються у свої відділи).

 

3. Функції контролінгу

 

Система контролінгу являє собою синтез елементів обліку, аналізу, контролю, планування, реалізація яких забезпечує вироблення альтернативних підходів при здійсненні управління кінцевим процесом-досягненням прибутку підприємством.

Виходячи з цього, що даній системі властиві такі функції:

  •         планування, мета якої координація окремих виробничих планів по відношенню до загального плану в рамках як короткострокового так і довгострокового планування, складання бюджету, вироблено планової та цільової інформації;

  •         інформаційна, яка проявляється в виробленні контролінгової інформації для управління за допомогою трансформації даних(інформаційних потоків), що надходять до служби контролінгу;

  •         обліково-контролююча, яка використовується при співставленні планових і фактичних величин для вимірювання і оцінки ступеню досягнення цілі, встановлення допустимих меж відхилень від заданих параметрів, виявлення причин відхилень і вироблення пропозицій для їх усунення;

  •         аналітична, сутність якої проявляється в виробленні основних підконтрольних показників, що дозволяють оцінити ефективність роботи підприємства, у визначенні ступеню впливу різних факторів на величину кінцевого результату, у виробленні заходів з усунення відхилення в майбутньому.