Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Microsoft Word.doc
Скачиваний:
133
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
2.93 Mб
Скачать

6.6. Українська Головна Визвольна Рада

Швидке розгортання українського визвольного руху, формування підпільних збройних сил поставило на порядок денний питання створення загальнонаціонального керівниц­тва боротьбою українського народу за власну державність. Наприкінці 1943 року в середовищі Головної команди УПА народилася ідея формування прототипу національного уряду у підпіллі. У цей період УПА досить швидко розросталася чисельно, щоразу вбираючи у свої лави все більше й більше людей різних політичних переконань - від націоналістів до соціал-демократів. ОУН(Б) щораз складніше було репрезен­тувати весь спектр політичних поглядів українства, відтак навесні 1944 року під патронатом керівництва збройного під­пілля було створено ініціативний комітет на чолі з Л. Шан-ковським, який мав провести роботу зі створення понадпар-тійного органу для координації самостійницької боротьби. Підготовча робота була завершена до липня 1944 року. Упродовж 11-15 липня 1944 року поблизу с. Недільної на Самбірщині під охороною потужних сил Повстанської Армії було проведено Великий Збір Української Головної Визволь­ної Ради (УГВР), на якому були присутні окремі представ­ники інтелігенції з Центральної та Східної України та пред­ставники колишніх українських політичних партій, які діяли на території довоєнної Польщі. Збір проводився під го­ловуванням Р. Волошина та секретаря М. Дужого. На ньому затвердили програмні документи УГВР: "Тимчасовий устрій

УГВР", "Платформу УГВР" та "Універсал УГВР". Першим

395 документом визначалася структура організації, повнова­ження її керівних органів, компетенція Великого Збору, пре­зидії і президента УГВР, виконавчого органу УГВР - Гене­рального секретаріату, Генерального суду та Генеральної колегії УГВР. "Платформа УГВР" визначала основні ідеї, які окреслювали політичні та соціальні прагнення Визвольної Ради. "Платформа" проголошувала, що УГВР бореться за створення незалежної національно-демократичної держави із гарантованим народоправством, справедливим соціальним устроєм, забезпеченням свободи слова, совісті, зібрань, дру­ку, рівність громадян перед законом, гарантування прав національним меншинам тощо. Загалом документ нагадував подібні декларації багатьох антиколоніальних і національно-визвольних рухів різних народів світу.

На Великому Зборі було також затверджено уніфікова­ний текст присяги бійців УПА, обрано Голову Президії УГВР уродженця Полтавщини, колишнього члена Центральної Ради Кирила Осьмака. Членами Президії УГВР стали: В. Мудрий, І. Гриньох, І. Вовчук. Головою Генерального сек­ретаріату УГВР і секретарем військових справ УГВР було затверджено Р. Шухевича, генеральним суддею УГВР -Я. Біленького, секретарем закордонних справ - М. Лебедя, внутрішніх справ - Р. Волошина, бюро інформації - Й. По-зичанюка.

Передбачалося, що частина членів УГВР відійде на За­хід для забезпечення дипломатичної активності українського самостійницького руху у світі, а частина залишиться на тери­торії України для безпосереднього керівництва визвольною боротьбою.

УГВР мала власні друковані органи - "Вісник УГВР" (видавався впродовж 1944-1945 рр.), "Бюлетень інформації УГВР" (виходив у 1948-1951 рр.), "Самостійність" (побачив світ у 1946 р.). Більшість членів УГВР залишилася на тери­торії України і загинула в боротьбі за незалежність, або була арештована комуністичними спецслужбами, закінчивши своє життя в радянських тюрмах і таборах.

396

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]