Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекции ЕДОП нов.doc
Скачиваний:
52
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
3.01 Mб
Скачать

2.1.4. Специфічні закони соціальної організації.

Специфічні закони соціальної організації забезпечують ефективне використання функціонування фірми і працівника. Це закон своєрідності організаційної структури виробництва і управління фірмою, закон соціальної гармонії (розвитку соціальної сфери і росту продуктивності праці); закон оптимального завантаження (для кожної людини існує обсяг оптимального завантаження, при якому розкриваються його здатності), закон ефективного сприйняття і запам'ятовування інформації; її ефективного осмислення, установки на сприйняття інформації, стійкості інформації і її дохідливості.

Підводячи підсумок, варто підкреслити, що пізнання і використання в діяльності організації загальних і специфічних законів забезпечує успіх діяльності складної соціально-економічної організації сучасної фірми в умовах невизначеності і мінливості навколишнього середовища.

Тема 2.2. Організаційно-управлінські структури об'єднань підприємств

2.2.1. Поняття і сутність організаційної структури об'єднань.

2.2.2.Типи організаційних структур.

2.2.3. Види об’єднань по взаємодії сфер бізнесу.

2.2.1. Поняття та сутність організаційної структури об'єднань.

Організаційні структури класифікуються за типом і видом.

Тип оргструктури - її елементи і зв'язки між ними.

Вид оргструктури - домінантний принцип ведення бізнесу з погляду відношення до виробництва і закупівлі комплектуючих виробів.

Будь-яка організаційна структура може бути охарактеризована в загальному вигляді трьома показниками:

  • твердістю керованості з боку керівництва;

  • темпом прийняття рішень;

  • масштабністю.

Під твердістю керованості мається на увазі ступінь делегування повноважень від вищих до нижчих управлінських рівнів. При невідповідності ступеня делегування повноважень і системи контролю може виникнути часткова чи повна дизфункція всієї системи. Крім того ступінь делегування повноважень значною мірою визначає мотивацію співробітників.

Роль фактора темпу прийняття рішень в об'єднаннях у зв'язку з прискоренням темпів протікання економічних процесів у даний час істотно зросла. Темп прийняття рішень визначається:

  • числом управлінських рівнів в об'єднанні;

  • ступенем делегування повноважень.

Число рівнів визначається: психофізіологічним фактором (нормою керованості) і масштабністю структури, що залежить від числа співробітників в об'єднанні.

Ідеальна оргструктура повинна задовольняти наступним вимогам:

  • достатній ступінь твердості управління керівництва (що особливо важливо в умовах "твердого" зовнішнього оточення, конкурентного середовища);

  • високий темп прийняття рішень (що особливо важливо в умовах швидкої зміни зовнішнього оточення і необхідності адаптації до нього).

Властивістю оргструктури об'єднання (корпорації) є те, що окремі сфери бізнесу можуть мати різну організаційну форму. Вони можуть являти собою:

  • підрозділи організації (філії, представництва);

  • окремі організації, контрольовані через акції головної компанії (корпорації);

  • окремі організації, контрольовані частково головною компанією (корпорацією) і частково партнерами.

Особливий інтерес представляє проблема "корпорація - її акціонери" для корпорації, кількість акціонерів у якій велика і жоден не має повного контролю. Для корпорації, де єдиний акціонер має контрольний чи блокуючий пакет і особисто займається управлінням, дана проблема відсутня.