Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекции ЕДОП нов.doc
Скачиваний:
53
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
3.01 Mб
Скачать

3.3.3. Система підтримки прийняття рішень в об'єднанні (корпорації).

Принципова схема формуванні, обґрунтування і реалізації рішень у керуванні корпорацією представлена на рис. 3.3. Схема обґрунтування і прийняття рішень у корпорації включає інтеграційний блок для узгодження рішень (подолання конфлікту керуючих впливів, врахування інтересів учасників корпорації й оцінки діяльності дочірніх фірм, що обумовлено особливостями фінансового механізму корпорації. Цей механізм повинний забезпечувати розробку і реалізацію єдиної стратегії головної компанії в питаннях фінансів і інвестицій і надійний контроль оперативного і фінансового механізму дочірніх підприємств.

Комп'ютерна система підтримки прийняття рішень моделює комплексний механізм управління корпорацією і складається з чотирьох основних блоків:

організаційний блок - структура управління для забезпечення процесу управлінського і фінансового планування;

обліковий блок – система документообігу для інформаційного забезпечення управлінських рішень (управлінський, маркетинговий і фінансовий облік);

аналітичний блок – система формалізованої обробки облікових даних для цілей прийняття управлінських рішень;

програмно-технічний блок - програмний продукт, що підтримує організаційний, обліковий і аналітичний блоки.

Управління корпорацією

Система управління корпорації

Система оперативного управління дочірнім підприємством

Блок розмежування повноважень в прийнятті рішень

Блок узгодження інтересів при розробці рішень з основної і інвестиційної діяльності

Блок оцінки господарської діяльності дочірніх підприємств

Підсистема обґрунтування рішень (облік, аналіз і розробка проектів рішень)

Рис.3.3. Схема формування, обґрунтування і реалізації рішень в управління корпорацією

Корпоративная подсистема

Підсистема формування рішень (планування і прогнозування, організація, регулювання, стимулювання, контроль)

Підсистема реалізації рішень (корпорацією і її дочірніми підприємствами) і збору первинної інформації

Підсистема обґрунтування рішень (облік, аналіз і розробка проектів рішень)

Підсистема формування рішень (планування і прогнозування, організація, регулювання, стимулювання, контроль)

Підсистема реалізації рішень і формування первинної інформації діяльності дочірнього підприємства

Аналітичний блок використовує модель оптимального бюджетування, побудовану з використанням обліково-аналітичних розробок за видами діяльності і теорією вартості фірми. Облік планування й аналіз за видами діяльності дозволяє оцінити витрати і види діяльності, що привели до утворення цих витрат з погляду їх впливу на фінансовий результат. Теорія вартості фірми забезпечує побудову інтегральних моделей господарської діяльності, де будь-яке управлінське рішення розглядається з погляду впливу його на величину ринкової вартості фірми (в акціонерному товаристві – на суму поточної ринкової вартості акцій). Модель оптимального бюджетування забезпечує визначення кількісної сумірності ефекту між основними блоками господарської діяльності, що течуть операціями, інвестиційною діяльністю і залученням джерел фінансування.

Для реалізації облікового і програмно-технічного блоку на ринку програмних продуктів, адаптованих до економічної ситуації в Україні, маються різні системи автоматизації управління підприємством. Комплексні системи бухгалтерського обліку, фінансового аналізу і управління (Mirakl, Fortius, ГАЛАКТИКА, Office Toools), програмні продукти, що дозволяють автоматизувати діяльність підприємства від оперативних завдань низової ланки до прийняття складних стратегічних управлінських рішень ("Конкорд", ВАА, Кх3, Platinum SQL).

"Система R3" розроблена німецькою компанією SAP AG, однієї з ведучих у світі виробників систем прийняття економічних рішень, і реалізована на АТ «Донецький металургійний завод». Вона являє собою комплект модулів для автоматизації всіх сфер фінансово-господарської діяльності підприємства: збут, виробництво, управління товаропотоками, облік і звітність, управління персоналом, системи підтримки і прийняття рішень. У системі реалізовані сотні бізнес-процесів, що присутні в сучасній практиці управління різними організаційно-економічними системами і вона сприяє прийняттю найбільш оптимальних рішень, оскільки дозволяє використовувати режим симуляції, тобто визначення наслідків того чи іншого прийнятого рішення.