Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теорія держави та права.docx
Скачиваний:
111
Добавлен:
27.10.2018
Размер:
330.31 Кб
Скачать

22. Принципи організації і діяльності державного апарату.

Під принципами організації і діяльності державного апарату розуміють законодавчо визначені відправні засади і вимоги щодо його організації і функціонування з метою найбільш оптимального і ефективного виконання функцій та завдань держави. До принципів належать:

  • Поділ влади;

  • Виборність вищих органів державної влади;

  • Діяльність у межах компетенції та в порядку, встановлених законодавством (законність);

  • Професіоналізм і компетентність;

  • Обов’язковість рішень, ухвалених вищими органами для нижчих;

  • Прозорість;

  • Підконтрольність;

  • Відповідальність;

  • Додержання прав інститутів громадянського суспільства – органів місцевого самоврядування, об’єднань громадян, підприємств, організацій, установ;

  • Рівне право громадян на доступ до державної служби;

  • Стабільність кадрів;

  • Ефективність;

  • Пріоритет прав і свобод людини і громадянина.

Тільки за умов ефективного функціонування механізму поділу державної влади стає можливим реальне панування режиму законності в країні, коли жодна з гілок влади не має можливості узурпувати всю державну владу. За таких умов відносини між гілками влади будуються тільки на засадах рівності кожної з них перед законом. Згідно ст.. 6 Конституції України державна влада в Україні здійснюється на засадах її поділу на законодавчу,виконавчу і судову. Єдиним законодавчим органом в Україні є парламент – Верховна Рада України, КабМінУ розглядається як вищий орган у системі органів виконавчої влади, до яких входять також центральні органи виконавчої влади та місцеві державні адміністрації. Правосуддя відповідно до норма конституції може здійснюватись тільки судами. Механізм взаємних стримувань і противаг між органами виконавчої і законодавчої влади має на меті забезпечення їх співробітництва як гілок єдиної державної влади. Органи законодавчої влади стримують виконавчу владу, оскільки остання не може виходити за межі ухвалених парламентом законів. Уособлений парламентом орган законодавчої влади формує або бере участь у формуванні вищого органу виконавчої влади – уряду, здійснює парламентський контроль за його діяльністю щодо виконання ним законів. У свою чергу, вищі органи в системі виконавчої влади наділяються правами законодавчої ініціативи, можуть застосовувати відкладальне вето щодо законів, ухвалених парламентом. Органи судової влади захищають права і свободи людини і громадянина від будь-якого свавілля з боку державних органів. Крім того Конституційний суд як специфічний підрозділ у системі судової влади може стримувати як законодавчу так і виконавчу гілки влади шляхом визнання законів, прийнятих парламентом, і нормативно-правових актів вищих органів виконавчої влади неконституційними у разі якщо вони не відповідають Конституції.

23. Поділ влади як принцип організації і функціонування державного апарату. Механізм стримувань і противаг. Втілюється юридично у поділі між трьома основними ланками державного апарату, а також у функціонуванні механізму взаємних стримувань і противаг між цими гілками влади.. Згідно Конституції державна влада в Україні здійснюється на засадах її поділу на законодавчу, виконавчу та судову. Єдиним органом законодавчої влади в Україні є парламент – Верховна Рада України. Кабінет Міністрів України розглядається як вищий орган у системі органів виконавчої влади, до яких входять також центральні органи виконавчої влади та місцеві державні адміністрації. Правосуддя відповідно може здійснюватися тільки судами. Механізм стримувань і противаг між органами законодавчої і виконавчої влади має на меті забезпечення їх співробітництва як гілок єдиної державної влади. Органи законодавчої влади стримують виконавчу владу, оскільки остання не може виходити за межі ухвалених парламентом законів. Уособлений парламентом орган законодавчої влади формує або бере участь у формуванні вищого органу виконавчої влади – уряду, здійснює парламентський контроль за його діяльністю щодо виконання ним законів. У свою чергу, вищі органи в системі виконавчої влади наділяються правами законодавчої ініціативи, можуть застосовувати відкладальне вето щодо законів, ухвалених парламентом. За парламентсько-президентської форми правління президент, який тяжіє до виконавчої влади, за наявності певних, окреслених конституцією умов має право розпустити парламент, і навпаки, парламент за відповідних умов - усунути президента з поста в порядку імпічменту. Органи судової влади захищають права і свободи людини і громадянина від будь-якого свавілля з боку державних органів. Крім того, Конституційний Суд як специфічний підрозділ у системі судової влади може стримувати як законодавчу, так і виконавчу гілки влади шляхом визнання законів, прийнятих парламентом, і нормативно-правових актів вищих органів виконавчої влади неконституційними у разі, якщо вони не відповідають Конституції.