Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теорія держави та права.docx
Скачиваний:
112
Добавлен:
27.10.2018
Размер:
330.31 Кб
Скачать

60.Стадії створення нормативно-правових актів. Порядок прийняття законів в Україні.

Процес видання Н/П А складається із сукупності послідовних організаційних дій, та етапів, які регулюються конституційними та іншими правовими нормами

  1. Прийняття рішення про підготовку проекту нормативного акта. Розпочинається з прийняття відповідного рішення про необхідність підготовки проекту нормативного акта, це право належить суб’єктам нормотворчої ініціативи. Що стосується законів, то право законодавчої ініціативи належить Президенту України, народним депутатам У., КабМінУ і виявляється у поданні на розгляд ВР законопроектів.

  2. Підготовка проекту нормативного акта. Прийняття будь-якого Н/П А потребує відповідних підготовчих дій: визначення кола фахівців, що працюватимуть над проектом, створення робочої групи з його підготовки, з’ясування громадської думки відносно потреб і напрямків правового регулювання тощо.

  3. Обговорення, узгодження та доопрацювання проекту нормативного акта. Остаточному прийняттю Н/П А передує обговорення і погодження на засіданні колегіального нормотворчого органу або за його межами. Обговорення є попереднім ознайомленням з текстом нормативного акта, його змістом, структурою. Це може здійснюватись з широким залученням зацікавлених осіб, а в окремих випадках і всього населення держави. Після одержання зауважень і пропозицій від зацікавлених установ, які за напрямком своєї діяльності безпосередньо або опосередковано пов’язані з реалізацією конкретного нормативного акта, відбувається додаткове узгодження його проекту. За результатами обговорення законопроект відхиляється, ухвалюється або повертається на доопрацювання, після чого у встановлений строк відбувається його розгляд у другому, а якщо необхідно, і в третьому читанні.

  4. Прийняття Н/П А. Нормативні акти видаються уповноваженим державним органом, який може бути як одноособовим так і колегіальним. Відповідно нормативний акт приймається рішенням більшості колегіального органу шляхом голосування або підписання відповідальною особою одноособового державного органу. Що стосується законів, то після обговорення вони ухвалюються більшістю голосів від конституційного складу парламенту, крім випадків передбачених Конституцією України. Конституційні закони ухвалюються кваліфікованою більшістю голосів – 2/3 від конституційного складу ВР. Законопроект ухвалює Голова ВР і невідкладно направляє його Президентові У. Президент протягом 15 днів після одержання закону має підписати і офіційно оприлюднити його або повернути зі своїми вмотивованими зауваженнями та пропозиціями до ВР на повторний розгляд (накласти вето).

  5. Оприлюднення та набрання чинності. Нормативні акти набирають чинності через 10 днів після їх офіційного оприлюднення в офіційно встановлених джерелах : газеті «Голос України», журналах «офіційний вісник України», «відомості Верховної Ради». У постанові про введення закону в дію можуть бути передбачені інші строки набрання законом юридичної сили, але не раніше дня оприлюднення.

Нормативні акти місцевої адміністрації і місцевих органів влади оприлюднюються в місцевій пресі; відомчі нормативні акти оприлюднюються у відповідних бюлетенях та джерелах, доступних для зацікавлених органів і осіб.