Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теорія держави та права.docx
Скачиваний:
112
Добавлен:
27.10.2018
Размер:
330.31 Кб
Скачать

74. Види правових відносин

Правові відносини є досить багатоманітними і можуть бути класифіковані за різними критеріями на окремі види.

Відносні правовідносини ( поведінка суб’єктів права залежить від волі обох сторін і впорядковується відповідно до вимог правової норми, н-д, поведінка покупця і продавця при купівлі-продажі товарів.

Абсолютні правовідносини( засновані на можливості безпосереднього використання суб’єктом своїх суб’єктивних прав без втручання інших суб’єктів у сферу його діяльності, н-д, відносини побудовані на можливості власника розпоряджатися свої майном).

Правові відносини можна класифікувати за предметом правового регулювання на: конституційні, цівільні, адміністративні, трудові та ін.

За функціональним призначенням виокремлюють:

  • Регулятивні ( виникають на основі юридичних дозволів і втілюються в правомірних діях суб’єктів, регулюючи відповідні суспільні відносини);

  • Охоронні ( виникають на основі юридичних заборон і є результатом вчинення суб’єктами правопорушень)

Слід також розрізняти:

Матеріально-правові відносини ( виникають на основі норм матеріального права, їх змістом є права і обов’язки сторін)

Процесуально-правові ( реалізують норми процесуального права і виникають на основі організаційних відносин, встановлюють процедуру реалізації прав і обов’язків суб’єктів права, порядок вирішення юридичних справ.)

За часом дії:

  • Довгострокові ( тривають певний час (визначений або невизначений), н-д. відносини, що виникли з договору про виконання підрядних робіт капітального будівництва

  • Короткострокові ( тривають протягом незначного часового відрізка і припиняються одразу після виконання учасниками своїх прав і обов’язків.

75. Суб’єкти правових відносин, їх види.

Суб’єкт правовідносин – це такий учасник суспільних відносин, який виступає як носій юр прав і обов’язків.

Індивідуальними суб’єктами правовідносин є: громадяни, іноземні громадяни, особи без громадянства; біпатриди, . Індивідуальні суб’єкти правовідносин діють в усіх сферах суспільного життя. Об’єднуючись, індивідуальні суб’єкти створюють колективні суб’єкти правовідносин, до яких можна віднести державні органи, партії, спортивні організації, колективи підприємств, організації.ю котрі можуть бути як недержавними так і державними.

Спектр недержавних організацій досить значний і різноманітний. Це приватні підприємства і господарські товариства, національні та іноземні фірми та компанії, комерційні банки і підприємницькі асоціації, тощо.

Діяльність державних органів пов’язана з реалізацією завдянь і функцій держави. До них належать держ органи, посадові особи, державні організації, державні установи, держ підприємства. Державні і недержавні організації реалізують свої повноваження шляхом видання нормативних та індивідуальних актів, а також через їх виконання і додержання завдяки матеріальним, організаційним та примусовим заходам.

Юр особою визнається організація, яка створення і зареєстрована у встановленому законом порядку і характеризується такими ознаками, як організаційна єдність, відокремлене майно, можливість від свого імені набувати права та виконувати обов’язки, буди позивачем і відповідачем у загальному чи господарському суді.

Суб’єктом правовідносин є також держава, яка може виступати в різні правовідносини, зокрема:

А) міжнародно-правові – відносини з іноземними державами

Б) державно-правові – відносини щодо прийому в громадянство, нагородження державними відзнаками та нагород ома тощо.

В) цивільно-процесуально-правові – відносини при постановлені судових рішень і вироків від імені України тощо. Держава може виступати позивачем або відповідачем в суді, хоча і не є юридичною особою.