Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теорія держави та права.docx
Скачиваний:
112
Добавлен:
27.10.2018
Размер:
330.31 Кб
Скачать

102. Інститути громадянського суспільства

До інститутів громадянського суспільства належать тільки недержавні обєднання, тобто ті що утворені приватними особами або їх організаціями. До структури громадянського суспільства належать: громадські організації (спортивні, культурні, національні та ін.) релігійні організації, благодійні організації, професійні спілки, комерційні організації ( підприємства, господарські товариства, банки та ін.), політичні партії.

За метою створення всі об’єднання класифікуються:

  1. Прибуткові ( ставлять за мету заробляння коштів, н-д, одержання прибутку від комерційної діяльності);

  2. Неприбуткові ( ставлять за мету досягнення інших суспільних цілей, до них належать громадські організації, профспілки, благодійні та релігійні організації тощо. Вони в свою чергу поділяються на політичні організації. Що ставлять за мету участь у політичній діяльності, одержання та реалізацію державної влади, та неполітичні, які не мають такої політичної мети)

Громадською організацією є об’єднання громадян для задоволення та захисту своїх законних соціальних, економічних, творчих, вікових, національно-культурних, спортивних та інших спільних інтересів.

Офіційне визнання об’єднань громадян з боку держави є обов’язковим і здійснюється шляхом їх реєстрації або повідомлення про заснування. У разі реєстрації об’єднання громадян набувають статусу юридичної особи та можуть вступати у цивільно-правові відносини. Не підлягають легалізації, а діяльність легалізованих обєднань громадян забороняється у судовому порядку, коли їх метою є:

  • Зміна шляхом насильства – конституційного ладу і в будь-якій протизаконній формі територіальної цілісності держави;

  • Підрив безпеки держави у формі ведення діяльності на корсить іноземних держав;

  • Пропаганда війни, насильства чи жорстокості, фашизму та неофашизму;

  • Розпалювання національної та релігійної ворожнечі;

  • Створення незаконних воєнізованих формувань;

  • Обмеження загальновизнаних прав людини.

Обєднання громадян повинні створюватися і діяти на основі певних принципів: добровільності, рівноправності їх членів, самоврядування, законності та гласності.

Професійна спілка – добровільна неприбуткова громадська організація, що об’єднує громадян пов’язаних спільними інтересами за родом їх професійної (трудової) діяльності (навчання). Професійні спілки створюються з метою здійснення представництва та захисту трудових соціально-економічних прав та інтересів членів профспілки. Громадяни України мають право на основі вільного волевиявлення без будь-якого дозволу створювати профспілки, вступати до них та виходити з них на умовах і в порядку визначених їх статутами, брати участь у роботі профспілок.

Релігійні організації в Україні – релігійні громади, управління і центри, монастирі, релігійні братства, місіонерські товариства, духовні навчальні заклади, а також об’єднання, що складаються із зазначених релігійних організацій. Держава не втручається у здійснювану в межах закону діяльність релігійних організацій. Створ. За ознакою ставлення до релігії. Релігійні організації не виконують державних функцій, не беруть участі у діяльності політичних партій і не надають їм фінансової підтримки, не висувають кандидатів до органів державної влади не ведуть агітації або фінансування виборчих компаній кандидатів до цих органів.