Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теорія держави та права.docx
Скачиваний:
111
Добавлен:
27.10.2018
Размер:
330.31 Кб
Скачать

46.Механізм правового регулювання: поняття, стадії, елементи.

Правове регулювання здійснюється на системних засадах, через взаємодію багатьох юридичних явищ, конкретний порядок якої визначають у правознавстві як механізм правового регулювання. механізм правового регулювання має власний склад та структуру. Склад утворюють: правосвідомість, принципи права, юридичні норми інтерпретаційні та індивідуальні правові акти, правові відносини, заходи юридичного примусу і юридичної відповідальності, інші правові явища, які залучаються до реалізації цілей правового регулювання і можуть бути охарактеризовані під цим кутом зору як засоби його здійсненя.

Структура:

Послідовність підключення до правового регулювання зазначених юридичних засобів, у тій чи іншій черговості його обов’язкових (тобто таких, які цей процес перебігають кожен раз) та факультативних ( в яких виникає потреба при впорядкуванні лише деяких суспільних відносин) стадій:

1 стадія- правової регламентації ( різні суб’єкти правоутворення формулюють, санкціонують та закріплюють у притаманних правовій системі даної країни юридичних джерелах норми права. Визначають загально правовий статус учасників суспільних відносин, окреслюється коло їх основних прав та обов’язків, фактична реалізація яких потребує у більшості випадків продовження правового регулювання із застосуванням інших засобів його здійснення.

2 стадія – застосування норм права, що може передувати стадії виникнення конкретних правовідносин, так і відбуватися після неї. У першому випадку застосування правових норм має оперативно-виконавчий характер і пов’язане з виданням правозастосовних актів, що відіграють роль юридичних фактів, яких бракує для встановлення конкретних правовідносин. У другому випадку прийняття актів застосування правових норм спрямоване на усунення обставин, які створють перепони на шляху реалізації сторонами правових відносин своїх суб’єктивних юридичних прав і обов’язків.

Завершальна стадія - реалізація норм права. На цьому етапі суб’єкти правових відносин здійснюють свої юридичні права та виконують покладені на них юридичні обов’язки. Якщо при цьому характер поведінки зазначених осіб узгоджується з вимогами юридичних приписів, мета правового регулювання досягнута, а отже механізм правового регулювання спрацював.

47. Поняття та ознаки норми права. Норма права – це спрямоване на регулювання соціальних відносин загальнообов’язкове правило поведінки, реалізація якого забезпечується державою. Різновидом соціальних (суспільних норм) - притаманні всі загальні ознаки соціальних норм.  1. НП є правилом поведінки між людьми або їх організаціями. 2. НП є мірою, можливою або належною, дозволеною або забороненою поведінки суб’єктів. 3. НП має загальний обов’язків характер. 4. НП завжди соціально, економічно і культурно обумовлені умовами життя суспільства Виключно юр ознаки: - НП є первинним елементом системи права. - НП це владний припис, який формулюється або санкціонується державою від імені всього суспільства. - НП це загальне не персоніфіковане правило поведінки, що розраховане на багаторазове використання. Невичерпність норми. - НП мають особливу форму зовнішнього виразу. - НП гарантуються і охороняються державою за допомогою різних юр засобів.