Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теорія держави та права.docx
Скачиваний:
112
Добавлен:
27.10.2018
Размер:
330.31 Кб
Скачать

70.Кодифікація як особлива форма систематизації нормативно-правових актів.

Кодифікація являє собою особливу форму систематизації. Вона здійснюється шляхом перероблення та зведення правових норм, що містяться в різних актах, у логічно узгоджений нормативно-правовий акт, котрий системно і вичерпно регулює певну сферу суспільних відносин, як правило, на галузевому рівні.

Ознаки:

  • Як і консолідація, вона завжди є офіційною систематизацією, що здійснюється виключно в межах нормотворчої діяльності;

  • Результатом кодифікації є видання нового нормативно-правового акта;

  • У процесі кодифікації з’являються нові елементи системи права – правові норми і навіть інститути, що принципово відрізняє кодифікацію від інших форм систематизації;

  • З набранням чинності кодифікаційним актом попередні акти, що регулюють аналогічні суспільні відносини, втрачають чинність повністю або в частині, що суперечить цьому акту.

На відміну від результатів інших видів систематизації кодифікаційний акт не тільки впорядковує чинне законодавство, а й якісно його вдосконалює.

За рівнем переробки та оновлення правових норм історично склалися 2 основні методи кодифікації:

Кодифікація-компіляція ( передбачає зібрання чинних правових норм та їх проведення в певну кодифіковану форму без істотних змін і доповнень. Цей метод використовується в разі, якщо метою кодифікації є виключно спрощення та уніфікація законодавства);

Кодифікація-реформа (передбачає зібрання правових норм та їх приведення в певну кодифіковану форму із більш-менш значимими змінами і доповненнями.)

Головні види кодифікаційних актів:

Основи законодавства ( кодифікаційний акт, що містить найбільш загальні норми і визначає цілі та принципи правового регулювання певної групи суспільних відносин, вони зазвичай видаються в країнах з федеративною формою державного устрою і мають на меті уніфікацію майбутніх однотипних законодавчих актів суб’єктів федерації);

Кодекс ( єдиний, зведений, юридично і логічно цілісний, внутрішньо узгоджений Н/ПА, що забезпечує на науковій основі повне, узагальнене та системне регулювання суспільних відносин у відповідній галузі або підгалузі законодавства. Вони є важливим чинником стабільності системи законодавства, національної правової системи взагалі.

Основними видами кодифікацій є:

Галузева кодифікація ( здійснюється на рівні певної галузі законодавства. Її результатами в Україні є видання наприклад Цивільного, кримінального,сімейного кодексів.

Спеціальна кодифікація ( здійснюється в межах певної підгалузі законодавства. Внаслідок проведення цього виду кодифікації в Україні видані, н-д, Митний, Бюджетний, Повітряний кодекси.

Особливою формою систематизації є створення зводу законів (зібрання в одному виданні всього чинного законодавства держави, об’єднаного за хронологічним або тематичним принципом).

71. Поняття юридичних колізій та їх види.

2 види неузгодженостей:

1. Матеріальні неузгодженості в праовій системі мають об’єктивну природу і пов’язані насамперед із впливом на право зовнішніх (неюридичних) чинників. Прикладами таких суперечностей є неузгодженості між нормами права і суспільними відносинами, які вони покликані регулювати. Усунути всі ці неузгодженості просто неможливо.

2. Формальні неузгодженості - це суперечності усередині правової системи, які мають суб’єктивну природу і зазвичай виникають унаслідок інтелектуальних помилок суб’єктів права, порушень правил юридичної техніки. Формальні суперечності призвод до порушень цілісності, внутрішні узгодження та єдності правової системи.

Види юридичних колізій:

Залежно від правових форм діяльності, під час здійснення яких виникають юр колізії: колізії з правотворчості (колізій між різними НПА); колізії в правозастосуванні (колізії між різними право застосовними актами, колізії між НПА і право застосовними актами); колізії в тлумаченні права (колізії між різними актами і актами тлумачення, колізії між НПА і актами тлумачення, колізії між право застосовними актами і актами тлумачення).

Залежно від характеру зв’язку з правом: колізії в праві, тобто колізії між правовими нормами; колізії між правом та іншими елементами правової системи (колізії між правом і право свідомістю, колізії між правом і реалізацією права); колізії між іншими елементами правової системи (колізії між юридичною наукою і юридичною практикою).

Колізії в праві, можуть бути охарактеризовані як дефекти в праві – порушення, деформації, логіко-структурної побудови і розвитку системи права та його елементів. До дефектів у праві, нераціональне розташування правових норм, логічну недосконалість правових конструкцій.

Колізії в праві поділені на: колізії в законодавстві (тобто колізії між нормами права, закріпленими в законодавстві); колізії між нормами, закріпленими в законодавстві, та нормами закріпленими в інших джерелах права (суперечності між законодавством та правовими звичаями, нормативно-правовими договорами, правовими прецедентами); колізії між нормами права , закріпленими не в законодавстві (суперечності між правовими прецедентами), колізії у законодавстві виступають найбільш поширеним різновидом колізій у праві України.