Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теорія держави та права.docx
Скачиваний:
112
Добавлен:
27.10.2018
Размер:
330.31 Кб
Скачать

80.Юридична діяльність: поняття ознаки та структура.

Юридична діяльність – це система юридично значущих, законодавчо регламентованих дій та операцій, спрямована на задоволення публічних і приватних інтересів. Вона являє собою різновид соціальної діяльності.

Ознаки:

1.Юридична діяльність виражається в діях та операціях,( які набувають юридичної значущості завдяки їх реалізації за посередництвом правових засобів. Вони створюють саме систему, що зумовлюється цілеспрямованістю юридичної діяльності);

2. Юридична діяльність опосередкована правом. (Правові приписи встановлюють компетенцію суб’єктів та правовий статус учасників діяльності, межі здійснення їх повноважень, перелік використовуваних засобів і прийомів, шляхи досягнення поставлених цілей, способи закріплення і оформлення одержаних результатів);

3.Юридичні питання вирішуються для задоволення публічних і приватних інтересів, тобто на користь зацікавлених суб’єктів;

4. Юридична діяльність є соціальною перетворюючою діяльністю;

5. Юридична діяльність має організуючу природу;

6. Має інтелектуально-вольовий характер (виражається в тому, що в процесі її здійснення відбуваються відображення, осмислення та оцінка реальної дійсності, волевиявлення суб’єктів шляхом прийняття найрізноманітніших раціональних рішень);

7. Юридична діяльність являє собою ціннісно-орієнтовну діяльність ( оцінка законодавства, суспільних відносин, поведінки громадян, та ін. обставин дозволяє суб’єктам правильно орієнтуватися в реальній дійсності, приймати обґрунтовані рішення.

Юридична діяльність є одним з головних систематизуючи чинників, які консолідують різні правові явища в єдине ціле, сприяє самоорганізації правової системи суспільства.

Структура юридичної діяльності – це така її конструкція, її основні елементи та їх зв’язки,що забезпечують її цілісність, збереження її властивостей при впливі на неї різноманітних чинників суспільного життя. Елементами юр. діяльності є суб’єкти і учасники, об’єкти, юридичні дії і операції, способи і засоби їх здійснення, мета і результати тощо.

Суб’єкт юридичної діяльності розглядається в 2 аспектах:

1)в організаційно-структурному ( суб’єкт являє собою утворені та діючі у встановленому порядку компетентні органи, організації і установи з їх внутрішніми підрозділами і зв’язками); 2) персонально-особистісному (що дозволяє показати, що якість юридичної діяльності будь-якого органу, організації, установи залежить від здібностей їх працівників).

Обєкт юридичної діяльності – відносини між людьми, вторинний об’єкт – предмети, процеси і стани природного і соціального середовища, об’єктивної і суб’єктивної реальності, матеріальні і нематеріальні блага. Юридичні дії являють собою виражені ззовні, соціально-перетворюючі, такі, що спричиняють певні юридичні наслідки, акти суб’єктів. Сукупність, взаємозалежність дій об’єднані загальною метою і спрямовані на вирішення більш-менш відокремлені завдання – юридичну операцію. Засоби- предмети за допомогою яких забезпечується досягнення мети, необхідного результату юр. діяльності. Засоби можуть використовуватись в різні способи . сукупність однотипних способів становить метод юр.діяльності. система відповідних способів, засобів, методів, спрямованих на досягнення найближчих цілей, являє собою юридичну тактику, а спрямованих на досягнення головних, фундаментальних цілей - юридичну стратегію. Акти-документи знаходять своє зовнішнє втілення в певній Юридичній формі. Вона залежить від виду акта-документа і виражається у вимогах щодо обов’язкових реквізитів. Поняття які характеризують її основні параметри: обсяг, інтенсивність, ефективність, економічність, законність, соціальну цінність юридичної діяльності.