Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теорія держави та права.docx
Скачиваний:
112
Добавлен:
27.10.2018
Размер:
330.31 Кб
Скачать

79. Юридичні факти та їх класифікація. Фактичний склад.

Юридичні факти – конкретні життєві обставини (дії та події), з якими норми права пов’язують настання певних правових наслідків – виникнення, зміну або припинення правових відносин.

За вольовою ознакою юридичні факти поділяються на дії та події. Юридичні дії – це вчинки людини, акти державних органів, пов’язані з волевиявлень суб’єктів правовідносин. Юридичні події – це явища природи, виникнення і розвиток яких не залежить від волі і свідомості людини.

Юридичні дії за ставленням до права поділяють:

1. Правомірні дії – відповідають приписам юр норм, у них виражається правомірна поведінка.

2. Протиправні дії – суперечать правовим приписам, завдають школи інтересам суспільства і держави.

У свою чергу правомірні дії відповідно спрямованості волі суб’єкта на правові наслідки поділяються на

1. Юридичні вчинки викликають правові наслідки незалежно від того, усвідомл чи ні суб’єкт їх правове значення, бажав чи не бажав їх настання. Значна частина правомірних вчинків породж діяльн людей (виробництвом і споживанням матеріальних благ, створ творів мистецтва).

2. Юридичні акти – це дії, спрямовані на досягнення правового результату. Громадяни, дер органи та інші суб’єкти, що вчиняють юр акти, цілеспрямовано створюють, змінюють чи припиняють правові відносини для себе або для інших суб’єктів.

3. Юридичні події – це життєві обставини, настання яких не залежить від волі свідомості людини.

Позитивні і негативні юридичні факти пов’язані як з існуванням певного явища , так і з його відсутністю . (наявність громадянства буде позитивним юр фактом, а відсутність захворювання що перешкоджає діяльності - негативним)

За функціональним призначенням:

  1. Правовстановлюючі факти – це обставини, необхідні для настання правових наслідків.

  2. Правоприпиняючі факти – стримують або припиняють розвиток фактичного складу, перешкодж настанню правових наслідків.

  3. Правозмінюючі факти – спрямовані на зміну правовідносин.

Основний юридичний факт найбільш повно відображає сутність життєвої ситуації, що потребую правового регулювання. Всі інші факти мають уточнююче значення, конкретик та деталіз юр значущі обставини – додаткові. З погляду на зв'язок з відповідн правовоми відносинами поділ:

  1. Матеріальні факти – фактичні обстави, що є підставами настання матеріальних правовідносин.

  2. Процесуальні факти пов*яз з порядком їх реалізації , його розвитком і динамікою .

За ознакою їх документальне закріплення юр факти можуть поділятися на оформлені і неоформлені. Більшість юр фактів існ в оформл зафікс вигляді, деякі в неоформл вигляді. Подібні юр факти можна назвати латентними (прихованими). У латентному вигляді існує певна частина фактів правопорушень.

Складні юр факти містять дікулька юр значущих ознак. Прикладом складних юр фактів є правопорушення, що складається з декількох елементів суб’єктивного і об’єктивного характеру.

Фактичний склад є сукупністю юр фактів, необхідних для виникнення, зміни або припинення правовідношення (для призову на військову службу не обхід укр. Громадянство, досягнення встановленого законом віку, необхідний стан здоров’я. ) Фактичний склад складається з різних за змістом юр фактів.