Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Skladannya_protsesualnih_akt_v_u_krim_nalnih_sp....doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
05.11.2018
Размер:
1.09 Mб
Скачать

Постанова судді про залишення скарга на арешт без задоволення

м. Енськ Дата

Суддя Енського міського суду Вдовенко Л.Р. у приміщенні суду у відкритому судовому засіданні, розглянувши скаргу за (дата) захисника обвинуваченої Васіної Ольги Володимирівни у вчиненні злочинів, передбачених статтями 86', 172, ч. З ст. 193 КК України, на санкцію прокурора на ЇЇ арешт, а також ознайомившись з витребуваними матеріалами, на підставі яких дано санкцію на арешт, заслухавши пояснення захисника, який підтримав свою скаргу, доводи прокурора, котрий відстоював законність і обгрунтованість даної їм санкції на тримання обвинуваченої Васіної О.В. під вартою,

встановив:

Адвокат у своїй скарзі просить скасувати санкцію на арешт обвинуваченої Васіної О.В., яку дав прокурор м.Енська (дата), на тій підставі, що санкція була дана з порушеннями вимог статей 148, 150, 157 КПК України, оскільки Васіна О.В. з'явилася з повинною, щиро розкаялась і сприяє розкриттю злочинів, тому не буде приховуватися від слідства і суду або перешкоджати встановленню істини у справі. У скарзі також стверджується, що при арешті Васіної О.В. не були враховані стан її здоров'я, сімейний стан та позитивна характеристика, а при дачі санкції на арешт прокурор особисто не допитав обвинувачену.

Наведені доводи не дають підстав для звільнення обвинуваченої ВасіноЇ О.В. з-під варти.

Згідно з ст. 148 КПК питання про наявність достатніх підстав, необхідних для застосування запобіжного заходу, вирішують слідчий і прокурор. Стан здоров'я обвинуваченої та її сімейний стан не є перешкодою для тримання Васіної О.В. під вартою, а позитивна характеристика — для скасування санкції на арешт є недостатньою. Особистий допит прокурором повнолітньої обвинуваченої при дачі санкції на її арешт відповідно до ст. 157 КПК є правом, а не обов'язком прокурора. Бесіда прокурора з повнолітньою особою, що заарештовується, законом не забороняється, тому і не є підставою для скасування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Враховуючи викладене, і беручи до уваги те, що згідно з ст. 155 КПК України до осіб, обвинувачених у вчиненні злочину, передбаченого ст. 86' КК України, взяття під варту може бути застосовано з мотивів самої тільки небезпечності злочину, та керуючись ст. 2364 КПК України, постановив:

1. Залишити скаргу захисника про скасування санкції на арешт обвинуваченої Васіної Ольги Володимирівни без задоволення.

2. Постанову надіслати слідчому, в провадженні якого знаходиться справа, прокуророві, який дав санкцію на арешт, та адвокату, який подав скаргу.

Ця постанова оскарженню в касаційному порядку не підлягає,

Суддя (підпис)

"З скасуванням тримання

під вартою Зубової Ольги

Володимирівни згодний"

Прокурор м. Енська

(підпис),

дата, гербова печатка

Постанова про скасування запобіжного заходу

Слідчий прокуратури м. Енська, юрист 2-го класу Ільєнко А.Р., розглянувши матеріали кримінальної справи за обвинуваченням Зубової Ольги Володимирівни у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 168 КК України, встановив:

10 січня 199_ р. щодо підозрюваної Зубової О.В. був обраний запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, санкціонований прокурором м.Енська. Така міра була обрана у зв'язку з тим, що Зубова О.В., будучи головою ревізійної комісії об'єднаного профкому Енського міськторгу і займаючи відповідальне посадове становище, шляхом вимагання одержала хабар у сумі (якої) і французькі духи "Шанель" від скарбника профкому міськторгу Васіної О.В. під час проведення в неї ревізії по касі в грудні 199 р. Про це заявила в прокуратурі Васіна О.В. Під час обшуку на квартирі Зубової О.В. було знайдено (сума) і духи "Шанель". На очній ставці з Зубовою О.В. Васіна О.В. підтвердила факт дачі їй хабара.

Таким чином підстави для арешту підозрюваної Зубової О.В. спочатку були. В процесі слідства Зубова О.В. категорично заперечувала причетність до хабарництва і пояснювала, що Васіна О.В. її обмовила, що про наявність у неї духів вона знала раніше. Знайдені ж при обшукові гроші, назбирані для того, щоб купити одежу.

В даний час Васіна О.В. притягнута до кримінальної відповідальності за розкрадання профспілкових грошей в особливо великих розмірах і за вчинення посадового підлогу. Виникли сумніви в правдивості показань Васіної О.В., яка звинувачувала Зубову О.В. в хабарництві. Достатніх підстав для пред'явлення обвинувачення підозрюваній Зубовій О.В. в одержанні хабара немає, а встановлений десятиденний строк тримання під вартою закінчується.

Враховуючи викладене, і беручи до уваги, що підозрюваній Зубовій О.В. в установлений строк обвинувачення не було пред'явлено, керуючись статтями 148, 165 КПК України,

постановив;

1. Скасувати запобіжний захід — тримання під вартою — щодо підозрюваної Зубової Ольги Володимирівни, 192_р. народження, уродженки м. Енська, Енської області, і з-під варти її негайно звільнити.

2. Дану постанову направити для негайного виконання начальникові слідчого ізолятору №1 УВС м. Енська, а копію — прокуророві м. Енська.

Слідчий прокуратури м. Енська

юрист 2-го класу, (підпис)

 

"Тримання під вартою

Іванова Степана Сергійовича санкціоную"

Прокурор м. Енська,

радник юстиції

(підпис) (Перушко СА.)

Дата

(гербова печатка

прокуратури)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]