Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Skladannya_protsesualnih_akt_v_u_krim_nalnih_sp....doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
05.11.2018
Размер:
1.09 Mб
Скачать

Подання про вжиття заходів до усунення причин і умов, що сприяли розкраданню коштів, які видаються в районних відділеннях Ощадбанку

Мною закінчено розслідування кримінальної справи щодо Васіної О.В., обвинувачуваної у вчиненні крадіжки грошових коштів у особливо великих розмірах (вказати суму), які належали профспілковій організації Енського міськторгу.

Розслідування показало, що Васіна О.В., працюючи скарбником профспілки Енського міськторгу, протягом тривалого часу (з жовтня 199_ по січень 199__ р.) зловживала своїм посадовим становищем, систематично розкрадала кошти, займалась посадовими підлогами.

Васіна О.В. привласнювала великі суми грошей не тільки з каси торгу, одержуючи їх за видатковими касовими чеками, а й з рахунку № 119 профкому міськторгу у Залізничному районному відділенні Ощадбанку у м. Енську, використовуючи для цього чеки.

Так, 2 вересня 199_ р. вона склала завідомо неправдиву заяву до згаданого відділення Ощадбанку про одержання нової чекової книжки, в якій підробила підпис голови профкому Міркіна А.П. За цією заявою у відділенні Ощадбанку їй видали без доручення профкому чекову книжку з 25 чеками.

Васіна О.В. одержала і привласнила: 3 вересня 199_ р. за чеком № 74652 — (сума); 25 вересня 199_ р. за чеком № 74653 — (сума); 13 листопада 199_ р. за чеком № 74654 — (сума),

Вказані суми грошей Васіна О.В. витрачала на особисті потреби — їздила на курорт, купляла речі, виплачувала вартість кооперативної квартири тощо.

Розкрадання великих сум, які Васіна О.В. одержувала із Залізничного відділення Ощадбанку, стало можливим тому, що працівники цього відділення безвідповідально ставились до виконання своїх посадових обов'язків, грубо порушували вимоги Статуту державних ощадних кас і розробленої на його основі Інструкції про порядок здійснення операцій за вкладами населення, а з боку керуючого відділенням Шумейка С.П. належного контролю не було.

Так, у вересні 199_ р. контролер Потихонько А.М., порушуючи вимоги статей 168, 170 названої Інструкції, видала чекову книжку Васіній О.В. без спеціального доручення і при цьому належним чином не звірила підпис голови профкому Міркіна А.П. на заяві про видачу нової чекової книжки із зразком його підпису на особовому рахунку. Крім того, цей рахунок не був належним чином проаналізований. Інакше легко можна було б визначити, що не всі видані раніше чеки використані. А в такому випадку Інструкція забороняє видавати нові чеки, чекові книжки.

У Залізничному районному відділенні Ощадбанку склалась і така негативна практика, коли гроші видаються за чеками, підписаними не двома особами, які володіють правом розпоряджатися вкладом, як того вимагає Інструкція, а лише однією особою. Касир Воронько О.П. видавала великі суми грошей Васіній О.В., не звертаючи уваги на неправильне оформлення чеків, чим також порушила вимоги названої Інструкції.

Наведені факти свідчать про те, що керуючий відділенням Ощадбанку Шумейко С.П. слабо контролює роботу своїх підлеглих. Професійна підготовка працівників відділення перебуває на низькому рівні, не вживається заходів до підвищення їх кваліфікації. Важливі інструктивні положення не завжди своєчасно доводяться до відома виконавців і належно не вивчаються.

Всі названі порушення й недоліки сприяли вчиненню злочинів Васіною О.В.

З метою усунення обставин, що сприяли розкраданню коштів, які видаються у відділеннях Ощадбанку, на підставі ст. 23' КПК України

пропоную:

1. Дане подання обговорити на зборах працівників районних відділень Ощадбанку м. Енська і вжити заходів до усунення даних порушень і недоліків.

2. Розробити і здійснити заходи по недопущенню надалі незаконного одержання грошових сум з районних відділень Ощадбанку.

3. Організувати серед працівників районних відділень Ощадбанку систематичне вивчення посадових інструкцій та інших відповідних нормативних актів. Посилити виховну роботу. За даним поданням не пізніше ніж у місячний строк має бути вжито необхідних заходів і про результати повідомлено на нашу адресу.

Про час і місце обговорення подання прошу мене завчасно повідомити (сл. тел. 24-14-90).

Слідчий прокуратури м. Енська,

юрист 2-го класу (підпис)

м. Енськ, вул. Тиха,

буд. 7, кв. 2.

В. о. голови профкому

Енського міськторгу

Куцаку Р.С.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]