Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Skladannya_protsesualnih_akt_v_u_krim_nalnih_sp....doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
05.11.2018
Размер:
1.09 Mб
Скачать

3. Перегляд в порядку нагляду рішень суду. Відновлення справ за нововиявленими обставинами.

До Пленуму

Верховного Суду України

Протест

(в порядку нагляду)

По справі Васіної О.В

На вирок судової колегії

в кримінальних справах Енського обласного суду і ухвали судової колегії в кримінальних справах Верховного Суду України

Вироком Енського обласного суду від 12 квітня 199_ р. Васіна Ольга Володимирівна, 195_ р. народження, яка народилась в с. Лебеді Липівського району Енської області, проживала в м. Енську, вул. Широка, буд. 99, кв. 51, освіта середня спеціальна, має десятирічну дочку, раніше не судима, засуджена за ст. 86' КК України до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна, за ст. 172 КК України до одного року позбавлення волі і за ч. З ст. 193 КК України — до шести місяців позбавлення волі.

Остаточну міру покарання суд визначив десять років позбавлення волі з конфіскацією майна і відбуванням покарання в колонії загального режиму.

Ухвалою судової колегії в кримінальних справах Верховного Суду України від 20 травня 199_ р. вирок залишено без змін, а касаційне подання прокурора на м'якість вироку — без задоволення.

Васіна О.В. визнана винною в тому, що вона, працюючи бухгалтером Енського міськторгу і будучи водночас скарбником профкому цього торгу, зловживаючи своїм службовим станом, з жовтня 199_ р. по січень 199_ р., систематично розкрадала кошти профспілкової організації, займалась службовим підлогом і, крім того, вкрала у сусідки Зюзіної Г.Т. диплом про закінчення економічного інституту.

Загалом засуджена викрала для своїх потреб (вказати, яку суму), заподіявши профспілковій організації майнові збитки в особливо великих розмірах.

З метою приховання розкрадань вона підробила квитанцію на одержання в районному відділенні Ощадбанку профспілкових марок на суму (яку), виправивши в документі цифру 1109 на 1308. Також з метою розкрадання грошей у вересні 199_ р. Васіна О.В. склала завідомо неправдиву заяву від імені профкому у відділення Ощадбанку на одержання нової чекової книжки, підробившими документі підпис голови профкому. Одержання чекової книжки приховала і по ній незаконно одержувала гроші і привласнювала їх.

При постановленні вироку суд першої інстанції допустився порушень вимог ст. 372 КПК України і ст. 39 КК України, яке полягало в тому, що не врахував характеру і ступеня суспільної небезпечності вчинених злочинів та особи винної і призначив покарання, яке з очевидністю не відповідає тяжкості злочинів і характеристиці особи засудженої. За своїм розміром покарання є несправедливим. Суд не врахував, що Васіна О.В. вчинила кілька злочинів з корисливих мотивів, у тому числі тяжкий, кваліфікований за ст. 86' КК України, заходів для добровільного відшкодування заподіяної матеріальної шкоди не вжила, зловживала службовим становищем. Те, що вона злочини вчинила вперше, що мали місце причини і умови, які сприяли їх скоєнню, не може бути підставою, як це вказано у вироку, для зниження міри покарання за конкретні злочини.

Неповнолітня дочка засудженої влаштована в дитячий будинок і перебуває під належним доглядом.

Постановляючи вирок, суд безмотивовано ігнорував докази прокурора, який брав участь у судовому розгляді, і його думку при призначенні міри покарання Васіній О.В. за сукупністю злочинів — 13 років позбавлення волі.

Судова колегія Верховного Суду України необгрунтовано відхилила касаційне подання прокурора.

На підставі викладеного, керуючись ст. 39 Закону України про прокуратуру, ст. 384 КПК України,

прошу:

вирок судової колегії в кримінальних справах Енського обласного суду від 12 квітня 199_ р. щодо Васіної Ольги Володимирівни і ухвалу судової колегії в кримінальних справах Верховного Суду України від 20 травня 199_р. по цій справі скасувати за м'якістю призначеного покарання і справу направити на новий розгляд до того ж суду в іншому складі суддів.

Заступник Генерального прокурора України,

державний радник юстиції 2-го класу

(підпис)

25 травня 199_ р.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]