Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Skladannya_protsesualnih_akt_v_u_krim_nalnih_sp....doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
05.11.2018
Размер:
1.09 Mб
Скачать

Обвинувальний висновок

у кримінальній справі

Васіної Ольги Володимирівни, обвинувачуваної у вчиненні злочинів, передбачених статтями 86', 172 і ч. З ст. 193 КК України

1 січня 199_ р. до прокуратури м. Енська надійшла заява від гр. Міркіна А.П., який працює головою профкому Енського міськторгу, про те, що в касі профкому виявлена велика нестача грошей і що в цьому винна скарбник Васіна О.В.

Попереднім слідством у даній справі встановлено, що згідно з практикою, яка склалася в торзі, профспілкові внески утримувались касиром при видачі зарплати членам профспілки. Потім їх одержувала з каси за видатковими касовими чеками Васіна О.В. Профком також мав свій особовий рахунок № 119 в Залізничному районному відділенні Ощадбанку м. Енська, звідки Васіна О.В. отримувала грошові суми за чеками.

Васіна О.В. працювала бухгалтером Енського міськторгу і одночасно була скарбником профкому цього торгу. Будучи посадовою особою, вона систематично (з жовтня 199_р. по січень 199_ р.) зловживала своїм посадовим становищем, із корисливих мотивів складала фальшиві фінансові документи та підроблювала їх, вносячи до офіційної документації завідомо неправдиві відомості.

Васіна О.В. фальсифікувала документи з метою розкрадання грошових коштів шляхом неоприбуткування чи недооприбуткування одержуваних сум, які належали профспілковій організації за місцем роботи, а також за допомогою підроблених документів приховувала нестачі грошей.

Із каси Енського міськторгу Васіна О.В. одержала і, не оприбуткувавши, привласнила:

20 червня 199_ р. — (сума) (видатковий касовий чек № 434);

21 жовтня 199_р. — (сума) (видатковий касовий чек №620);

12 вересня 199_ р. — (сума) (видатковий касовий чек № 239);

13 жовтня 199_ р. — (сума) (видатковий касовий чек № 286);

30 листопада 199__ р. — (сума) (видатковий касовий чек № 344);

6 квітня 199_ р. — (сума) (видатковий касовий чек № 71);

14 червня 199_. р,— (сума) (видатковий касовий чек № 160);

3 січня 199__ р. — (сума) (видатковий касовий чек № 506). Із них Васіна О.В. оприбуткувала по касі (сума), а (сума) витратила на свої потреби.

З метою приховати викрадення (сума) Васіна О.В. підробила квитанцію про одержання із Залізничного районного відділення Ощадбанку м. Енська профспілкових марок, виправивши суму 1109 на 1308.

Крім того, Васіна О.В. систематично привласнювала великі суми профспілкових грошових коштів, котрі одержувала в Залізничному районному відділенні Ощадбанку м. Енська з поточного рахунку № 119 профкому міськторгу. Маючи чекову книжку з невикористаними чеками, вона 2 вересня 199_ р. склала завідомо неправдиву заяву до названого відділення Ощадбанку на одержання нової книжки, в якій підробила підпис голови профкому Міркіна А.П. За підробленою заявою Васіна О.В. одержала в районному відділенні Ощадбанку чекову книжку з номерами чеків від 74651 до 74675. Чеки використовувала для розкрадання грошей. Зокрема, одержала і привласнила:

З вересня 199_ р. за чеком 74652 — (сума);

25 вересня 199_ р. за чеком 74653 — (сума) (одержала нібито для купівлі спортивного інвентаря, але (сума) з них привласнила);

13 листопада 199_ р. за чеком 74654 — (сума).

Всього Васіна О.В. викрала (сума), заподіявши профспілковій організації Енського міськторгу матеріальні збитки в особливо великих розмірах. Викрадені гроші Васіна О.В. витрачала на свої особисті потреби: їздила відпочивати на курорти Криму, купляла меблі, одяг та інші цінності, оплачувала вартість кооперативної квартири, а також навчання дочки в музичній школі.

Крім того, Васіна О.В. 25 грудня 199_ р. зайшла до своєї сусідки Зюзіної Галини Тихонівни, 193_ р. народження, яка працює економістом планового відділу Енського металургійного заводу, і, скориставшись тим, що в квартирі була лише малолітня дочка Зюзіної Г.Т., викрала з її письмового столу важливий документ — диплом Р № 924912 про закінчення в 195_ р. Саратовського економічного інституту з метою переробити його на своє ім'я.

Васіній О.В. було пред'явлено обвинувачення в розкраданні колективного майна в особливо великих розмірах, у здійсненні посадового підлогу та у викраденні важливого особистого документа.

Допитана як обвинувачувана у вчиненні вказаних злочинів, Васіна О.В. вину свою визнала повністю і дала такі показання. Маючи невелику зарплату (сума) і потребуючи санаторно-курортного лікування, вона спочатку брала гроші начебто в борг. Згодом не стала повертати їх в касу. В 199_ р. привласнила (сума) і (сума), в 199_ р. витратила на свої потреби (сума), потім тричі по (сума). Влітку 199_ р., одержавши в касі (сума), привласнила з них (сума), а на початку 199_ р. недооприбуткувала (сума). Також отримувала великі суми грошей із Залізничного районного відділення Ощадбанку м. Енська і привласнювала їх. Так, восени одержала спочатку (сума), а потім (сума) та (сума) і більшу їх частину привласнила.

Васіна О.В. зізналася, що витратила на себе (сума) профспілкових грошей. Нестачі вдавалося приховувати, оскільки ревізії проводили рідко і не дуже детально, а також за допомогою неврахованої чекової книжки і підроблення документів.

Підсудна також підтвердила, що дійсно викрала з письмового столу своєї сусідки Зюзіної Г.Т. диплом про закінчення економічного інституту і хотіла переробити його на своє ім'я з тим, щоб працювати на більш високій посаді. У своїх вчинках Васіна О.В. розкаюється (т. 1, а. с. 24—27).

Особисті зізнання Васіної О.В. у вчиненні злочинів і пред'явлене обвинувачення підтвержуються зібраними в даній справі доказами: матеріалами документальної ревізії і судово-бухгалтерської експертизи, які підтверджують, що Васіна О.В. допустила нестачу грошей на (сума) (т. 1, а. с. 11—20); речовими доказами — підробленою заявою про одержання чекової книжки, квитанцією про одержання профспілкових марок, підроблення якої підтверджується почеркознавчою експертизою (т. 1, а. с. 22—29); вилученими при обшукові на квартирі Васіної О.В. чернетками, в яких вона вела облік викрадених грошей та їх витрат; грошима, добутими злочинним шляхом, у сумі (якій), також вилученими при обшуку (т. 1, а. с. 9—10); викраденим дипломом про закінчення інституту (т. 1, а. с. 15), визнаним речовим доказом; протоколом пред'явлення для впізнання друкарської машинки, на якій Васіна О.В. друкувала завідомо неправдиву заяву на одержання чекової книжки (т. 1, а. с. 17); описом майна Васіної О.В., придбаного на викрадені гроші (т. 1, а. с. 57).

Вина Васіної О.В. підтверджується також показаннями свідка Міркіна А.П., який пояснив, що на заяві про одержання чекової книжки підпис не його, а підроблений (т. 1, а. с. 44—45). Контролер районного відділення Ощадбанку Потихонько А.М. і касир цього відділення Воронько О.П., допитані як свідки у справі, показали, що обвинувачена одержувала у них чекові книжки, а за чеками — гроші (т. 2, а. с. 50—53).

Свідок у справі Зубова О.В. пояснила, що під час непланової ревізії у Васіної вона спочатку виявила в касі нестачу в сумі (якій), але, як пізніше з'ясувалось, частину грошей Васіна просто не встигла оприбуткувати, оскільки сейф був опечатаний ревізором (т. 1, а. с. 60—65).

Вдовенко М.С., допитана як свідок, підтвердила, що двічі відпочивала з обвинуваченою в Ялті. Васіна О.В. завжди модно одягалась, харчувалась переважно в ресторанах, відвідувала культурно-розважальні заходи (т. 1, а. с. 100).

Свідок Юрченко Г.С. показав, що жив з Васіною О.В. як з дружиною, іноді приводив до неї своїх друзів і вони разом з нею вживали спиртні напої (т. 1, а. с. 106). Показання Юрченка І.С. підтвердив свідок Акапян Г.Ф. (т. 1, а. с. 152—153).

Із показань потерпілої Зюзіної Г.Т. з'ясувалось, що у неї з квартири пропав її диплом про закінчення інституту. Взяла його Васіна О.В., яка заходила в квартиру і знала, де лежать документи (т. 1, а. с. 130—131). Дочка потерпілої, свідок Зюзіна О.Ф., підтвердила, що в день, коли

пропав диплом, в кімнаті була Васіна О.В. і дзвонила по телефону (т. 1, а. с. 140).

Вина Васіної підтверджується також іншими документами, які є в справі: протоколом явки Васіної О.В. з повинною (т. 1, а. с. 4), протоколом про проведення виїмки підробленої заяви про одержання неврахованої чекової книжки (т. 1, а. с. 25) та іншими.

Обставинами, які пом'якшують відповідальність, є: явка Васіної О.В. з повинною і наявність у неї на утриманні малолітньої дочки. Обставин, обтяжуючих відповідальність обвинуваченої Васіної О.В., не вбачається.

Вчинення Васіною О.В. розкрадання грошей стало можливим тому, що ревізії в касі проводились нерегулярно, поверхово, працівники районного відділення Ощадбанку м. Енська грубо порушували правила видачі чекових книжок — робили це без доручень і за наявності невикористаних чеків. Крім того, виплати грошових сум здійснювали без належного оформлення чеків, підписи на документах із зразками не звіряли (т. 2, а. с. 250—253, 350).

Особа обвинуваченої встановлена за паспортом громадянина України, виданим на ім'я Васіної О.В. (т. 1, а. с. 18). Цей паспорт знаходиться в справі. Васіна О.В., вчинюючи злочини, усвідомлювала свої дії і керувала ними. Це підтверджується висновком експертів-психіатрів (т. 1, а. с. 80).

На основі викладеного Васіна Ольга Володимирівна, 195_ р. народження, уродженка с. Лебеді Липівського району Енської області, громадянка України, росіянка, освіта середня спеціальна, закінчила торговельне училище в 196_ р., одружена, з чоловіком не живе, має на утриманні дочку — ученицю 3 класу, до арешту працювала бухгалтером Енського міськторгу і одночасно була скарбником профкому цього торгу, проживає в м. Енську, по вул. Широкій, буд. 99, кв. 51, раніше не судима, обвинувачується в тому, що вона:

1. Працюючи бухгалтером Енського міськторгу і будучи одночасно скарбником профкому названого торгу, в період з жовтня 199_ р. по січень 199_ р., зловживаючи посадовим становищем, з використанням підроблених документів систематично не оприбутковувала і недооприбутковувала по касі профкому грошові кошти у вигляді профспілкових внесків, які утримувалися з працівників при видачі їм зарплати.

Із каси міськторгу Васіна О.В. одержала і, не оприбуткувавши, привласнила:

20 червня 199_ р. — (сума) (видатковий касовий чек № 434);

21 жовтня 199_. р. — (сума) (видатковий касовий чек № 620);

12 вересня 199__ р.— (сума) (видатковий касовий чек № 239);

13 жовтня 199_ р.— (сума) (видатковий касовий чек № 286);

30 листопада 199_р. — (сума) (видатковий касовий чек № 344);

6 квітня 199_р. (сума) (видатковий касовий чек № 71);

14 червня 199__ р. (сума) (видатковий касовий чек № 160);

З січня 199_ р. -- (сума) (видатковий касовий чек № 506).

Із них Васіна О.В. оприбуткувала по касі (сума), а (сума) витратила на свої потреби.

З метою приховання крадіжки (сума) Васіна підробила квитанцію про одержання нею в Залізничному районному відділенні Ощадбанку м. Енська профспілкових марок, виправивши суму 1109 крб. на 1308 крб.

Васіна О.В. також систематично привласнювала великі суми грошей, які одержувала в названому відділенні Ощадбанку з поточного рахунку № 119 профкому міськторгу. Маючи чекову книжку з невикористаними чеками, Васіна О.В. 2 вересня 199_ р. склала завідомо неправдиву заяву до названого відділення Ощадбанку про одержання нової чекової книжки, підробивши при цьому підпис голови профкому Міркіна А.П. За цією підробленою заявою Васіна О.В. одержала нову чекову книжку з номерами чеків від 74651 до 74675. Чеки використовувала для розкрадання грошей, зокрема одержала і привласнила:

З вересня 199_ р. за чеком 74652 — (сума);

25 вересня 199_ р. за чеком 74653 — (сума) (одержала ніби-то для купівлі спортивного інвентаря, але (сума) з них привласнила);

13 листопада 199_р. за чеком 74654 — (сума). Всього Васіна О.В. викрала для своїх потреб (сума), заподіявши профспілковій організації Енського міськторгу матеріальні збитки в особливо великих розмірах, тобто вчинила злочин, передбачений ст. 86' КК України.

2. Будучи посадовою особою, з жовтня 199_ р. по січень 199_ р. неодноразово з корисливих мотивів, з метою розкрадання коштів і приховання цього злочину займалась підробленням офіційних фінансових документів, вносила до них завідомо неправдиві відомості. Так, Васіна О.В. склала неправильну заяву до Залізничного районного відділення Ощадбанку м. Енська для одержання чекової книжки, підробила підпис голови профкому Енського міськторгу Міркіна А.П., а також квитанцію про одержання з відділення Ощадбанку профспілкових марок, виправивши суму 1109 крб. на 1308 крб. Вона одержала гроші за незаконно отриманою чековою книжкою, чим вчинила посадовий підлог, тобто злочин, передбачений ст. 172 КК України.

3. 25 грудня 199_ р. Васіна О.В. викрала з квартири своєї сусідки Зюзіної Галини Тихонівни важливий особистий документ — диплом Р № 924918 про закінчення в 195_ р. Саратовського економічного інституту і мала намір переробити його на своє ім'я, тобто вчинила злочин, передбачений ч. З ст. 193 КК України.

Обвинувальний висновок складений в м. Енську 19 лютого 199_ р. з додержанням вимог ст. 223 КПК України.

Слідчий прокуратури м. Енська,

юрист 2-го класу (підпис)

Відповідно до статей 224, 254 КПК України до обвинувального висновку додаються:

1. Список осіб, які підлягають виклику до суду повістками.

Обвинувачена:

Васіна Ольга Володимирівна, яка тримається в слідчому ізоляторі № 1 УВС м. Енська (т. 1, а. с. 24—27).

Свідки:

Міркін Анатолій Петрович, проживає в м. Енську, по вул. Чернишевського, буд. 5, кв. З (т. 1, а. с. 50—51);

Воронько Ольга Петрівна, проживає в м. Енську, по вул. Окружній, буд. 82; кв. 5 (т. 1, а. с. 60—61);

Зубова Ольга Володимирівна, проживає в м. Енську, по вул. Зеленій, буд; 44, кв. 1 (т. 1, а. с. 61—62);

Вдовенко Марія Степанівна, проживає в м. Енську, по вул. Береговій, буд. З, кв. 7 (т. 1, а. с. 100);

Юрченко Іван Семенович, проживає в м. Енську, по вул. Зеленій, буд. 5, кв. 32 (т. 1, а. с. 106);

Зюзіна Олена Федорівна, проживає в м. Енську, по вул. Широкій, буд. 99, кв. 50 (т. 1, а. с. 140).

Експерт-бухгалтер:

Карапузов Іван Макарович, проживає в м. Енську, по вул. Лівобережній, буд. 37, кв. 40 (т. 1, а. с. 15—20).

2. Список осіб, які відповідно до ст. 254 КПК України повідомляються про день розгляду справи в суді:

— прокурор Енської області Ткач Петро Іванович;

— громадський обвинувач від колективу Енського міськторгу Якушко Петро Сидорович (т. 2, а. с. 240);

— захисник обвинуваченої — адвокат Енської міської юридичної консультації Фельдман Арон Мойсейович (т. 2, а. с. 260);

— потерпіла Зюзіна Галина Тихонівна, проживає в м. Енську, по вул. Широкій, буд. 99, кв. 50 (т. 1, а. с. 130—131);

— представник цивільного позивача —— в.о. голови профкому Енського міськторгу Петрова Ніна Іванівна (т. 1, а. с. 15).

3. Довідки:

кримінальну справу порушено 3 січня 199_ р., об'єднано з іншою справою 17 січня 199_ р. (т. 1, а. с. 9).

Васіна О.В. взята під варту 15 січня 199_ р. з триманням у слідчому ізлоляторі № 1 (т. 1, а. с. 35).

Обвинувачення Васіній О.В. пред'явлене 17 січня 199_р. (т. 1, а. с. 19). Провадження у справі зупинене 22 січня 199_ р. і відновлене 20 лютого 199_ р. (т. 1, а. с. 82—83).

Строки слідства і тримання під вартою продовжені до 1 березня 199_ р. (т. 1, а. с. 13).

Попереднє слідство у справі закінчене 15 лютого 199_р. (т. 2, а. с. 267).

Речові докази: заява про одержання чекової книжки, квитанція про одержання профмарок, чернетки, диплом про закінчення інституту, — знаходяться в даній справі (т. 1, а. с. 9, 10, 15, 22, 23); друкарська маашинка — в прокуратурі м. Енська; вилучені гроші в сумі (яка) здані в касу профкому Енського міськторгу (т. 1, а. с. 8).

У справі заявлений цивільний позов на суму (яку) (т. 1, а. с. 17).

Накладено арешт на майно, яке знаходиться на складі Енського міськторгу, на загальну суму (яку), а також на гроші (сума) (т. 1, а, с. 13, 21). Судові витрати в справі у зв'язку з проведенням судово-бухгалтерської експертизи становлять (сума) (т. 1, а. с. 66).

4. Вжиті заходи до усунення умов, які сприяли вчиненню злочинів:

— внесено подання об'єднаному профкому Енського міськторгу і міському управлінню Ощадбанку м. Енська, проведено збори колективу працівників Енського міськторгу, прочитано лекцію для працівників Ощадбанку м. Енська (т. 2, а. с. 251—254).

Відповідно до вимог ст. 225 КПК України дана справа з обвинувальним висновком направляється прокуророві Енської області.

Слідчий прокуратури м. Енська,

юрист 2-го класу (підпис)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]