Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shporu_mpp.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
1.42 Mб
Скачать

97. Промислова власність

У загальному вигляді право промислової власності прийнято визначати як сукупність правових норм, що регулюють суспільні відносини, які складаються у процесі створення, оформлення та використання результатів науково-технічної творчості . Об'єктами права інтелектуальної власності, згідно зі ст. 2 Конвенції про заснування Всесвітньої організації інтелектуальної власності 1967 р., є:

  • винаходи у всіх галузях людської діяльності;

  • наукові відкриття;

  • промислові зразки;

товарні знаки, знаки обслуговування, фірмові найменування та комерційні позначення;

захист проти нечесної конкуренції,

всі інші права, що мають відношення до діяльності у проми¬словій або науковій галузях.

2. Визначень зазначених термінів Конвенція не містить, зазвичай відсилаючи до того, “як ці поняття визначені у національних законодавствах Договірних Держав”. З урахуванням цього та зважаючи на відповідність таких визначень сталій міжнародній практиці, наведу їх розуміння за чинним законодавством України.

Винахід - це технічне рішення, що відповідає вимогам патен¬тоспроможності, тобто є новим, має винахідницький рівень і при¬датне до використання (Закон “Про охорону прав на винаходи і корисні моделі” від 15.12.1993 р.)'.

Промисловий зразок - нове конструктивне вирішення виробу, що визначає його зовнішній вигляд, придатне для відтворення промисловим способом (Закон “Про охорону прав на промислові зразки” від 15.12.1993 р.)2.

Знак - це словесні, зображувальні, об'ємні та інші позначення або їх комбінації, виконані у будь-якому кольорі чи поєднанні ко¬льорів.

У згадуваній вище Декларації підкреслено, що основними функціями товарного знака є встановлення джерела товару у торгівлі задля користі споживачів, а також захист добро¬совісних виробників. На виконання цих функцій право повинно забезпечити, щоб товари були позначені за згодою володарів товар¬них знаків і щоб споживачі могли розібратися у походженні або характеристиках товару3.

3. Коли мова йде про систему міжнародно-правової охорони права промислової власності, то мається на увазі весь комплекс міжнародно-правових актів у цій сфері. Нас мають цікавити, голов¬ним чином, ті акти, за допомогою яких встановлюється зазначена охорона (ними і буде обмежено подальший виклад матеріалу. Ак¬ти ж, які полегшують отримання такої охорони або якими встанов¬люються ті чи інші міжнародні класифікаційні системи, у подаль¬шому розглядатись не будуть).

Термін "промислова власність" — досить умовний і застосовується щодо винаходів, корисних моделей, промислових зразків, знаків для товарів і послуг, фірмових найменувань, географічних зазначень походження товарів, раціоналізаторських пропозицій тощо, які, на відміну від результатів матеріального виробництва, втілено в описах, розрахунках, кресленнях, послугах тощо і може бути тиражовано та передано в промислове виробництво.

Промислова власність у сучасному розумінні для фахівців, обізнаних щодо сфери інтелектуальної власності, — це складова інтелектуальної власності, яка стосується творінь людського розуму. Цей самий термін "промислова власність" застосовується для позначення рухомої й нерухомої матеріальної власності, яка використовується в процесі промислового виробництва (будівель, споруд, обладнання тощо). За таких умов фахівці й науковці різних галузей, різних спеціальностей по-різному тлумачать поняття "промислова власність", що подеколи призводить до непорозуміння й плутанини.

Перелік ОПВ, зафіксований у Конвенції Всесвітньої організації інтелектуальної власності [47], неодноразово доповнювався, зокрема, Паризькою Конвенцією з охорони промислової власності [103], корисними моделями, фірмовими найменуваннями, зазначеннями походження чи найменуваннями місць походження.

Перелік конкретних видів виняткових прав, що міститься в згаданій Конвенції, має приблизний характер і може бути доповненим. Так, у пункті 3 цієї Конвенції вказано, що промислова власність трактується у найширшому сенсі і поширюється не лише на промисловість і торгівлю, а й на галузі сільськогосподарського виробництва і видобувної промисловості, а також на всі продукти промислового чи природного походження, а саме: вино, зерно, тютюн, фрукти, худобу, мінеральні води, пиво, квіти, борошно тощо.

(1) Відносно охорони промислової власності громадяни кожної країни Союзу користуються в усіх інших країнах Союзу тими ж привілеями, що надаються тепер чи будуть надаватися згодом відповідними законами власним громадянам, не обмежуючи при цьому прав, спеціально передбачених цією Конвенцією. Виходячи з цього, їх права будуть охоронятися так само, як і права громадян даної країни, і вони будуть користуватися тими ж законними засобами захисту від будь-якого посягання на їх права, якщо при цьому дотримуються умови та формальності, приписувані власним громадянам.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]