Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metod_ukr_2009.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
5.05 Mб
Скачать

Тема 2. Фармаколог²я подразнюючих, м²сцевоанестезуючих ² в'яжучих засоб²в

Актуальн³сть теми: Один з можливих способ³в зм³ни функц³¿ виконавчих орган³в ³ псих³чних сприйнять полягаº в спрямованому вплив³ на зак³нчення чуттºвих нерв³в, що може бути реал³зоване за допомогою м³сцевоанестезуючих ³ подразнюючих засоб³в. Цей спос³б впливу в силу простоти, доступност³ ³ в³дносн³й безпец³ широко використовуºться в р³зних областях медицини. Так, у х³рург³¿ в³н застосовуºться для боротьби з больовим синдромом, для забезпечення х³рург³чних втручань, у терап³¿ — для л³кування запальних захворювань багатьох орган³в, при гостр³й судинн³й ³ коронарн³й недостатност³ ³ т.д.

Ц³ль (загальна): Навчитися використовувати (вибирати ³ виписувати) м³сцевоанестезуюч³, в'яжучі ³ подразнюючи засоби для впливу на функц³¿ чуттºвих нерв³в.

Конкретн³ ц³л³

Óì³òè:

1. Визначати групову приналежн³сть досл³джуваних засоб³в.

2. Передбачати зм³на функц³й орган³зму п³д впливом анестезуючих, в'яжучих ³ подразнюючих засоб³в в³дпов³дно до ¿х фармакодинам³ки ³ фармакок³нетики (у терапевтичних ³ токсичних дозах).

3. Вибирати адекватні засоби при р³зних видах м³сцево¿ анестез³¿ ³ таких форм патолог³¿ як запалення шк³ри ³ слизуватих, стенокард³¿, непритомност³.

4. Застосовувати в³домост³ про форми випуску, дози, способи введення при виписуваннн³ рецепт³в.

П³сля засвоºння необх³дних базисних знань переходить до наступного (ор³ºнтовна основа д³й при п³дготовц³ до заняття):

1.Прочитайте теоретичн³ питання до заняття.

2.Вивчить п³дручник: Ком³ссаров ². В. та ³н. «Фармаколог³я: введення у фармако- ³ х³м³отерап³ю» — Донецьк, «Новий св³т», 2004, с. 35-42 ³ лекц³ю.

3.Розв‘яжить задач³ для вироблення навичок застосування вивченого матер³алу.

4.У препаратному зошит³ склад³ть список препарат³в по формі що рекомендуºться.

5.У робочому зошит³ випиш³ть: анестезин для усунення болі у шлунку, новока¿н ³ л³дока¿ну г³дрохлорид для ³нф³льтрац³йно¿ ³ пров³дниково¿ анестез³¿, нашатирний спирт для усунення непритомност³, камфорну мазь для л³кування м³озиту, вал³дол для усунення приступу стенокард³¿.

Теоретичн³ питання, на п³дстав³ яких можливе виконання ц³льових вид³в д³яльност³: Подразнюючи засоби: г³рчичники, розчин амон³ю ¿дкого, ол³я терпентинна очищена (скипидар), камфора, ментол, вал³дол. М³сцева, рефлекторна ³ «в³двол³каюча» д³я подразнюючих засоб³в. Показання до застосування.

Поняття про анестезуючу д³ю. Види м³сцево¿ анестез³¿. М³сцевоанестезуюч³ засоби: анестезин, новока¿н, дика¿н, л³дока¿ну г³дрохлорид. Вплив на процеси генерац³¿ ³ проведення нервових ³мпульс³в. Застосування для поверхнево¿, ³нф³льтрац³йно¿, пров³дниково¿, спинномозково¿ анестез³¿, для проведення блокад. Резорбтивна д³я м³сцевих анестетик³в, її кл³н³чне використання. Можлив³сть розвитку пристраст³: кока¿н³зм.

В'яжучі та обвол³каюч³ засоби. Поняття. Засоби: тан³н, танальб³н, кора дуба, галун, в³смуту субн³трат, дерматол, ксероформ; крохмаль, алюм³н³ю г³дроксид, альмагель. Можливе застосування.

Навчальн³ задач³:

1. Шк³ра кист³ п³ддана д³¿ етилхлориду, летучо¿ р³дини, що закипаº на поверхн³ руки та викликаº ¿¿ глибоке охолодження й у результат³ - м³сцеву втрату чутливост³. Чи можна назвати це явище м³сцевою анестез³ºю? Чи варто в³дносити етилхлорид до м³сцевоанестезуючих речовин?

А. Це м³сцева анестез³я й етилхлорид — м³сцевоанестезуюче зас³б. Б. Це м³сцева анестез³я, але етилхлорид не м³сцевоанестезуючий зас³б. В. Це не м³сцева анестез³я.

2. Два нервово-м'язов³ препарати жаби пом³щен³ в розчин м³сцевоанестезуючого засобу. Один з них стимулюºться прямокутними електричними ³мпульсами, ³нший - ні. Швидк³сть розвитку блокади рухових нерв³в виявляºться б³льше в стимулюºмому препарат³. Про що це говорить?

А. Про блокаду потенц³алозалежних (п/з) натр³ºвих канал³в незалежно в³д ¿х стану. Б. Про прискорення ³нактивац³¿ п/з натр³ºвих канал³в. В. Про блокаду п/з натр³ºвих канал³в у вих³дному закритому стан³.

3. В експеримент³ на г³гантському аксон³ кальмара новока¿н можна ввести за допомогою м³кроп³петки внутрішньоклітинно. Як сп³вв³дноситься активн³сть новока¿ну при поза- ³ внутр³шньокл³тинному введенн³?

А. Активн³сть однакова. Б. Активн³сть б³льше при позакл³тинному введенн³. В. Активн³сть б³льше при внутр³шньокл³тинному введенн³.

4. Для якого виду анестез³¿ варто застосовувати 0,5 % розчин новока¿ну?

А. Терм³нально¿. Б. ²нф³льтрац³йно¿. В. Пров³дниково¿. Г. Спинномозковий.

5. Яку речовину слід застосувати для субарахно¿дально¿ анестез³¿?

А. Анестезин. Б. Дика¿н. В. Новока¿н. Г. Л³дока¿н.

6. Д³лянка шк³ри людини, п³ддана ³нф³льтрац³йно¿ анестез³¿ новока¿ном, змазана скипидаром. Як називаºться цей вар³ант комб³новано¿ д³¿ л³карських речовин, якщо ми оц³нюºмо його по появ³ суб'ºктивних в³дчутт³в?

А. Синерг³зм. Б. Антагон³зм прямий. В. Антагон³зм непрямий. Г. Антагон³зм незалежний.

Еталонна в³дпов³дь до завдань: 1:Б.

ОР²ªНТОВНА ОСНОВА Д²Й ПРИ ВИБОР² ЗАСОБ²В, ЩО Д²ЮТЬ НА ЧУТТªВ² НЕРВИ.

1.В³дпов³дно до завдання визначить ефект, що необх³дно досягнути при ³нф³льтрац³йн³й, пров³дников³й анестез³¿, геморо¿дальному бол³, бол³ в шлунку, дерматоз³ ³з сверблячкою, л³куванн³ поперекового радикул³ту, дерматиту, усуненн³ непритомност³, приступу стенокард³¿.

2.Назв³ть групу (и) засоб³в, що викликаº необх³дний ефект.

3.Вибер³ть придатну речовину з необх³дними фармакодинам³чними ³ фармакок³нетичними властивостями ³ бажаними формами випуску.

Приклад: ³нф³льтрац³йна анестез³я.

1.Вона зд³йснюºться для усунення неприºмних в³дчутт³в (також³, бол³) у т³й частин³ т³ла, де плануºться оперативне втручання. Отже, бажаним ефектом буде утрата ус³х вид³в чутливост³.

2. Таку здатн³сть мають лише м³сцевоанестезуюч³ засоби.

3. З вивчаємих м³сцевоанестезуючих засоб³в (анестезин, дика¿н, новока¿н, л³дока¿ну г³дрохлорид) непридатн³ анестезин, що погано розчиняºться у вод³ (³нф³льтрац³я зд³йснюºться водним розчином) ³ дика¿н, що º високотоксичним (при просочуванн³ тканини значна частина речовини над³йде в системний кровот³к). При нетривалому втручанн³ можна використовувати новока¿н, при тривалому чи передбаченн³ значного п³сляоперац³йного болю — л³дока¿н.

МЕТОДИЧН² ВКАЗ²ВКИ ДО РОБОТИ СТУДЕНТ²В НА ПРАКТИЧНОМУ ЗАНЯТТ²

I. Перев³рка (список препарат³в, домашн³ рецепти) ³ корекц³я вих³дного р³вня (самост³йне письмове виконання ³ндив³дуальних завдань).

II. Самост³йна робота ³ розб³р ¿¿ результат³в.

1.Робота з тестами.

2.Розв‘язування задач.

III. Виписування рецепт³в по показанням: для зменшення геморо¿дальних бол³в, для анестез³¿ слизувато¿ носоглотки, для пров³дниково¿ й ³нф³льтрац³йно¿ анестез³¿, для усунення непритомност³, для м³сцевого л³кування поперекового радикул³ту, для усунення приступу стенокард³¿.

IV. П³дсумковий тестовий контроль.

Граф лог³чно¿ структури до розд³лу «Фармаколог³я ПНС»

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]