Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІІІ Тексти лекцій.doc
Скачиваний:
56
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
1.6 Mб
Скачать

Тема 6. Міждержавні організації з регулювання в галузі промисловості, сільського господарства, транспорту й зв'язку

Велика кількість міждержавних організацій сферою своєї ком-г петенції має галузі народного господарства — промисловість, епер-I гетику, сільське господарство, транспорт тощо. Переважна більшість І таких організацій належить до системи ООН, але в своїй діяльності 1; вони фактично досить самостійні. Частина галузевих організацій вхо-| Дить до системи ОЕСР, а є чимало й таких, що не входять до якоїсь І глобальної системи (наприклад, ОПЕК або Банк міжнародних роз-

І рахунків). Міждержавні організації галузевого рівня переважають за

Міжнародні організації як регулятор міжнародних економічних відносин...

чисельністю; до того ж, згадаймо, саме з цього типу організацій роз­почалося формування сучасної системи МДЕО (Міжнародний по­штовий союз, Міжнародний союз електрозв'язку та ін.).

6.1. Організації з регулювання в галузі промисловості й енергетики

До цієї групи належать організації системи ООН (ЮНІДО й МА-ГАТЕ), системи ОЕСР (МЕА й АЯЕ), а також самостійний науково-дослідний центр — ЦЕРН.

6.1.1. Організація з промислового розвитку — юнідо (ї-іпіїесі Nайоп8 Іпгіияігіаі Оеуеіортепі Ог§апІ2аііоп — иМво)

Була заснована рішенням Генеральної Асамблеї О ОН в 1967 р.; з 1985 р. має статус спеціального закладу ООН. Підпорядкована ЕКОСОР, свою діяльність узгоджує з ПРООН. Утворення ЮНІДО пов'язано з необхідністю сприяння країнам, що розвиваються, подо­лати труднощі на шляху їх індустріалізації. Отже, дійсно є зв'язок між метою ЮНІДО й ПРООН; але цілі ЮНІДО вужчі й конкретні­ші: вони охоплюють сферу промисловості й спрямовані на індустрі­алізацію країн.

Головна мета ЮНІДО — координація зусиль ООН у сприянні промислового розвитку й співробітництва в цій галузі на глобально­му, регіональному й національному рівнях. Організація об'єднує 173 членів, серед яких — Україна.

Основними цілями ЮНІДО є:

• індустріалізація країн, що розвиваються, подолання їх трудно­щів з ресурсами й інфраструктурою;

• сприяння в проведенні реформ країнам з перехідною економі­кою, зокрема в приватизації промислових підприємств;

• надання технічної допомоги країнам, що розвиваються. У 90-х роках увага ЮНІДО поширилась і на країни з перехід­ною економікою, що виявилось у формуванні цілей, але основним об'єктом діяльності організації все ж таки залишаються країни, що розвиваються, особливо африканські. Серед пріоритетів у діяльності ЮНІДО слід назвати:

• пріоритетна індустріалізація країн Африки;

• допомога малим і середнім підприємствам;

103

Міжнародні організації з регулювання відносин у виробничій сфері__________

• надання технічної допомоги країнам, що розвиваються;

• промисловий розвиток сільських районів;

• поширення промислової інформації, сприяння інвестиціям і технічному прогресу;

• підвищення конкурентоспроможності промислових товарів країн, що розвиваються;

• сприяння в ефективному використанні національних природ­них ресурсів;

• довкілля й енергетика.

Особливої уваги ЮНІДО надає поширенню в країнах, що розви­ваються, сучасних методів виробництва, програмування й управлін­ня, поширенню інформації. Значні кошти виділяються для підготовки національних кадрів у галузі промисловості: ЮНІДО надає консуль­тативну допомогу шляхом проведення конференцій, нарад; організо­вує зустрічі представників промислового бізнесу, профспілок і спо­живачів. Крім того, консультації здійснюються групами фахівців за окремими галузями і конкретними проблемами. В рамках ЮНІДО створено Банк промислової і технічної інформації, який системати­зує технічну документацію, особливо з новітніх технологій.

Технічна допомога також полягає в наданні країнам, що розви­ваються, матеріальних і фінансових ресурсів, поставок промисло-' вого устаткування, інженерно-консультативних послуг. У межах технічного співробітництва виокремлюються такі блоки: переробна промисловість агропромислового комплексу (харчова, шкіряна, тек­стильна, деревообробна); хімічна промисловість (біотехнологія, фар­мацевтична, органічний синтез); машинобудування (електроніка, ме­талообробка, сільськогосподарське машинобудування).

У своїй діяльності ЮНІДО активно співробітничає з ПРООН. У країнах, що розвиваються, представники — резиденти ПРООН — ви­конують водночас функції представників ЮНІДО. Їх заступниками є директори ЮНІДО з програм поза країнами. Ці директори також є старшими радниками урядів країн, що розвиваються, з питань про­мислового розвитку.

Діяльність ЮНІДО супроводжується значними фінансовими витратами на цілі розвитку. Кошти для фінансування складаються з декількох джерел. Головними є кошти ПРООН. Іншими джерела­ми є: обов'язкові внески членів ЮНІДО; добровільні внески членів

109

1 Міжнародні організації як регулятор міжнародних економічних відносин...

ЮНІДО. Витрати, що здійснюються за рахунок обов'язкових вне­сків, називаються регулярними бюджетами. Витрати із добровільних внесків мають назву оперативного бюджету. Регулярний бюджет призначено на адміністративну й науково-дослідну діяльність ЮНІ­ДО. Кошти оперативного бюджету йдуть на фінансування технічної допомоги. За рахунок оперативного бюджету формується Фонд про­мислового розвитку; він призначений для оперативного, швидкого покриття фінансових потреб країн, що розвиваються, з метою інду­стріалізації.

Штаб-квартира ЮНІДО міститься у Відні (Австрія). Організація надає інформацію з питань промисловості, бізнесу й технологій через мережу INТIВNЕТ, що сполучається із Банком промисловості і тех­нічної інформації ЮНІДО (ІНТІБ).