Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІІІ Тексти лекцій.doc
Скачиваний:
56
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
1.6 Mб
Скачать

11.2.4. Карибське співтовариство і Карибський спільний ри­нок — каріком (СаггіЬеап Соштипііу апа Соттоп Магкеі - сакісом)

Утворено в 1973 р. замість Карибської асоціації вільної торгівлі. До нього входять: Антигуа і Барбуда, Багамські Острови, Барбадос, Беліз, Домініка, Гренада, Гайана, Монсеррат, Сент-Кітс, Невіс і Ангі-лья, Сент-Люсія, Сент-Вінсент і Гренадіни, Сурінам, Тринідад і То-баго, Ямайка.

Головна мета КАРІКОМ — утворення спільного ринку, що пе­редбачає єдиний зовнішній тариф, а також координацію зовнішньої політики, співробітництво в технічній, соціальній і культурній галу­зях. Ліквідуються митні податки й нетарифні обмеження в торгівлі між країнами-членами, здійснюється єдина торговельна політика й політика в галузі сільського господарства. Передбачається вільний рух трудових ресурсів і капіталу, співробітництво в розвитку туриз­му, який є важливою галуззю для країн регіону. В довгостроковому плані намічено утворити валютний союз і увести в обіг спільну ва­люту.

Незважаючи на амбіційну мету — утворення спільного ринку, -інтеграційні процеси в межах КАРІКОМ (як і в ЛААІ) йдуть повіль­но. Головна причина полягає в тому, що економіки цих країн майже зовсім не доповнюють одна одну. Для всіх країн регіону туризм — основна галузь; переважна частина зовнішньої торгівлі орієнтована на країни за межами регіону, переважно на США та ЄС. У цих умо­вах керівництво КАРІКОМ шукає шлях інтеграційного зближення з іншими організаціями Америки. В 1994 р. Конференція голів урядів поставила питання про перспективи вступу країн КАРІКОМ до ор­ганізації НАФТА на засадах колективного члена. КАРІКОМ підтри­мує утворення зони вільної торгівлі в межах обох Америк.

У 1991 р. було утворено Карибський інвестиційний фонд, який має стимулювати підприємницьку діяльність у регіоні. Для фінансо­вого забезпечення розвитку країн Карибського регіону ще в 1970 р. засновано Карибський банк розвитку (КАРИБАНК), а в 1973 р.Карибську інвестиційну корпорацію.

У 1990 р. на зустрічі голів держав і урядів КАРИКОМ були при­йняті рішення про прискорення інтеграції. Країни домовилися про запровадження спільних тарифів на імпорт товарів з третіх країн,

254

Розвиток інтеграційних процесів у регіонах Азії, Африки й Америки________

тобто про створення митного союзу, скасування всіх нетарифних бар'єрів у торгівлі товарами, що виробляються всередині субрегіону, створення спільного ринку з вільним рухом капіталу, зі спільною гро­шовою одиницею, узгодженою політикою в сфері фінансів, відносно іноземних інвестицій. З 1991 р. єдиний тариф замінив систему кіль­кісних обмежень імпорту як основного інструменту захисту внутріш­нього ринку КАРИКОМ. З 1993 р. розпочалося поетапне зниження єдиного зовнішнього тарифу.

1.3. Інтеграційні угруповання в Африці

Інтеграційні процеси в Африці розгорнулися з 60-х років, коли набув силу бурхливий процес деколонізації й утворення незалеж­них держав на континенті. В 1963 р. була утворена Організація аф­риканської єдності (ОАЄ), до якої сьогодні входить 53 члени, тобто майже всі африканські країни. ОАЄ — політична організація; однією з головних її цілей є боротьба із залишками колоніалізму, для чого необхідна солідарність народів континенту. Економічне піднесення також є серед цілей ОАЄ як умова для досягнення головної мети. В структурі організації є спеціальний комітет з економічних і соціаль­них питань. У 1991 р. країни ОАЄ підписали Договір про утворення Африканського економічного співробітництва; його формування буде здійснюватись поетапно протягом 34 років. Воно стане складо­вою частиною ОАЄ.

Все ж таки в межах Організації африканської єдності доміну­ють переважно політичні цілі. Інтеграційні процеси поки що роз­виваються на просторах регіональних організацій, які охоплюють окремі частини Африки, де розташовані арабські держави. Єгипет, Лівія, Мавританія, Сомалі й Судан об'єднуються в Раді арабської економічної єдності з арабськими країнами, що розташовані в Азії. Взагалі північноафриканські держави надають перевагу загально-арабським і загальноісламським інтересам перед загальноафри-канськими.

На процес інтеграції в Африці впливають два протилежних фак­тори. З одного боку, політична воля лідерів африканських країн, їхнє прагнення спільними зусиллями вивести свої народи на шлях еко­номічного прогресу дають певні позитивні наслідки. З іншого боку, Африка — найменш розвинутий регіон в економічному відношенні.

255

_______Міжнародні організації як регулятор міжнародних економічних відносин...

З групи найбідніших країн, -що є в світі, 25 розташовані в Африці. Переважна більшість африканських держав має недорозвинуту на­родногосподарську структуру з низькою часткою обробної промис­ловості і відсутністю її сучасних галузей, зокрема машинобудуван­ня. Зовнішня торгівля орієнтована на регіони за межами Африки, оскільки національні економіки практично не доповнюють одна одну. Це гальмує розвиток інтеграції.

На економіку африканських країн і, певною мірою, на характер інтеграційних процесів значний вплив має Європейський Союз. Справа в тому, що Велика Британія, Франція, Португалія, Німеччи­на, Іспанія, Бельгія тривалий час були метрополіями для багатьох колоній на території Африки, і зв'язок незалежних країн з колишні­ми метрополіями не зовсім увірвався не тільки в економічному, але й в політичному плані. ЄС має в Африці особливі інтереси, і значна частина країн регіону є його асоційованими членами. Англійська та французька мови мають статус державних поряд з національними мовами. Проте є проблеми: частина країн орієнтується переважно на Францію, інша — на Велику Британію. Ці розбіжності більше проявляються в культурній сфері, але іноді гальмують і економічне зближення. Далекосяжні цілі, що ставили перед собою організатори інтеграційних угругіувань в Африці, відбилися в назвах організа­цій: Митний і економічний союз, Спільний ринок, Економічний і валютний союз тощо. Проте інтеграційний процес в Африці здій­снюється повільно і з труднощами. Деякі організації розпадають­ся, не досягши намічених цілей. Так було із Східно-Африканським співробітництвом (Кенія, Уганда, Танзанія), яке 1977 р. припинило своє існування.

11.3.1. Економічне співробітництво держав Західної АфрикиЕКОВАС (Есопотіс Соттшіііу оГЛУеяІ Ай-ісап 8<:аіе8 - ЕСО\УА8)

Було утворене в 1975 р. згідно з Договором, підписаним у м. Ла-гос. До складу організації входять Бенін, Буркіна-Фасо, Кот-д'ївуар, Острови Зеленого Мису (Кабо Верде), Гамбія, Гана, Гвінея, Гвінея-Бісау, Ліберія, Малі, Мавританія, Нігер, Нігерія, Сенегал, Сьєрра-Леоне, Того. Серед них найпотужнішою й найперспективнішою в економічному відношенні є Нігерія.

256

Розвиток інтеграційних процесів у регіонах Азії, Африки й Америки

Головна мета утворення економічного союзу в Західній Аф­риці. Цілі: підвищення рівня життя населення, досягнення еконо­мічної стабільності, підвищення рівня освіти й культури населення регіону. Головної мети передбачається досягнути в декілька етапів. Спочатку це — координація політики держав в економічній сфері, 'далі — утворення спільного ринку, потім — економічного й валют­ного союзу.

; На сьогоднішньому етапі розвитку інтеграції особлива увага при­діляється розвитку внутрішньорегіональної інфраструктури: будів­ництву Трансзахідноафриканської автомагістралі, утворення мережі телекомунікацій, регіональної авіалінії. В новому тисячолітті ЕКО-: ВАС має вийти на наступний щабель інтеїрації: будуть усунуті пере­шкоди на шляху руху товарів і людей; у 2ОО6 р. передбачалося уве­дення єдиної валюти.

У 2ОО4 р. міністри оборони Співтовариства схвалили пропозиції щодо створення до 2010 р. боєздатного миротворчого контингенту ЕКОВАС, до якого увійдуть сили постійної готовності (1,5 тис. чол.) ,і основна миротворча бригада (5 тис. чол.). Фактично перебувають у стадії формування зони вільної торгівлі.

Вищим органом управління є Конференція глав держав і урядів. ЕКОВАС має також Парламент, Суд, Екобанк, Економічну й соці­альну раду, комісії (з торгівлі, митної політики й т. д.). - Цілі:

• боротьба з бідністю;

• забезпечення миру й безпеки в «гарячих точках» (Ліберія, Гвінея-Бісау), боротьба зі злочинністю й незаконним поши­ренням легкої стрілецької зброї, роззброювання, боротьба з контрабандою. Для цього була створена Група моніторингу.

Було зроблено:

• створення транспортної й енергетичної інфраструктури (бу­дівництво залізничної лінії, автомагістралі, газопроводу);

• мораторій на імпорт, експорт і виробництво легкої стрілецької зброї;

• введення туристських чеків, прийнятих до оплати всіма бан­ками співтовариства, номіналом 5,10, 20,50 і 1ОО ЗОРІ (захід-

ноафриканська розрахункова одиниця). У перспективі:

257

Міжнародні організації як регулятор міжнародних економічних відносин...

• створення федерації західноафриканських держав;

• введення уніфікованого паспорта (єдиного громадянства);

• введення єдиної валюти «еко»;

• стандартизація дипломів про освіту;

• морська, наземна й рибальська інфраструктури (створення

енергетичного пулу). Основні проблеми на шляху до розвитку:

• головна перешкода — відсутність ефективної системи плате­жів;

• непогодженість митних інструкцій (що призводить до контр­абанди);

• багато вимог союзу (наприклад, приведення дефіциту бюдже­ту до рівня ВВП менше 4%) для більшості країн-членів важко-досягнуті;

• нестабільність політичної ситуації;

• громадянські війни;

• невизначеність регіонально-правового статусу організації.