Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІІІ Тексти лекцій.doc
Скачиваний:
56
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
1.6 Mб
Скачать

6.1.3. Агенція з ядерної енергії — аяе (Мисіеаг Епег§у а§епсу — nеа)

Входить до системи ОЕСР, заснована в 1958 р. Спочатку мала назву Європейської агенції з ядерної енергії; в 1972 р. з регіональної організації перетворилась на глобальну. Існування ще однієї агенції, поряд з МАГАТЕ, має рацію, оскільки частка країн ОЕСР у вироб­ництві енергії на атомних електростанціях сягає 80%. До того ж, на відміну від МАГАТЕ, Агенція з ядерної енергії контролює увагу саме на раціональному використанні атомної енергії в мирних цілях; до її функцій не входить контроль за військовим використанням ядерної сировини й матеріалів.

112

Міжнародні організації з регулювання відносин у виробничій сфері_________

ч

Головна мета АЯЕ — сприяння співробітництву країн ОЕСР у використанні ядерної енергії. Висхідною ідеєю при цьому є погляд на атомні електростанції^як на ефективне й економічно безпечне джере­ло енергії. Цілями Агенції є:

• координація й регулювання політики використання атомної енергії в країнах-членах;

• аналіз положення атомної енергетики в світовій енергетичній системі;

• сприяння обміну науково-технічною інформацією в галузі атомної енергетики;

• організація міжнародних досліджень і наукових програм. Членами АЯЕ є всі члени ОЕСР (за винятком Нової Зеландії). Основні напрями діяльності АЯЕ: дослідження тенденцій в роз­витку атомної енергії; безпека функціонування обладнання АЕС; за­хист від радіації; утилізація ядерних залишків; правові аспекти екс­плуатації ядерних установ; розроблення інформаційних програм в галузі атомної енергетики для держав-нечленів.

Агенція співробітничає з МАГАТЕ і Європейською комісією ЄС. Постійні комітети АЯЕ є допоміжними органами. Вони розробля­ють програми для Виконавчого комітету, спеціалізуючись по таких напрямах: розвиток ядерної енергії й паливний цикл; регулювання діяльності в галузі ядерної енергії; безпека ядерного обладнання; за­хист від радіації й охорона здоров'я.

Агенція проводить широку просвітницько-інформаційну робо­ту. Вона організовує семінари, симпозіуми, конференції з проблем •мирного використання атомної енергії, В її рамках діє Банк даних з питань атомної енергетики. АЯЕ організовує регулярні науково-технічні публікації.

6.1.4. Міжнародна енергетична агенція — меа (Іпіегоаїіопаї Епег§у а§епсу — іеа)

МЕА є автономним органом ОЕСР. Заснована в 1974 р. як засіб подолання енергетичної кризи, що вибухла на початку 70-х років. На відміну від АЯЕ, Міжнародна енергетична агенція поширює увагу на всі види енергетики, а не тільки на атомну.

Головною метою МЕА є регулювання енергетичного ринку країн-членів, забезпечення його стабільності й запобігання енергетичних криз. Основні цілі Агенції:

113

Міжнародні організації як регулятор міжнародних економічних відносин..

• поліпшення структури балансу попиту й пропозицій на світо­вому ринку енергоносіїв;

• економічна безпека експлуатації енергетичних установ;

• забезпечення оперативної інформації про ринок нафти та ін­ших енергоносіїв;

• співробітництво з країнами-нечленами й міжнародними орга­нізаціями для вирішення енергетичних проблем глобального характеру.

Значна увага приділяється використанню різноманітних енерго­носіїв, пошуку і втіленню в практику альтернативних, екологічно без­печних джерел енергії. МЕА проводить дослідження по ефективному використанню палива з метою скорочення частки нафти в світовому енергобалансі, оскільки її запаси обмежені.

6.1.5. Європейська організація ядерних досліджень ЦЕРН (Еигореап Ог^апігаііоп їог Писіеаг КевеагсЬ СЕКГ^)

Утворена в 1954 р. Це — науково-дослідна організація, яка тіс­но пов'язана з розвитком атомної енергетики. Абревіатура СЕІУ^Г походить з первісної назви організації французькою мовою: Сопзеіі Еигорееп роиг 1а Кеспегспе Микіеаге. До складу організації входять 20 країн Західної і Центральної Європи. З СНД тут поки що нікого немає; Росія має статус спостерігача.

Головною метою ЦЕРН є співробітництво європейських країн у галузі ядерних досліджень. Наголос робиться на фундаментальні до­слідження. Ця мета визначає подальші цілі Організації:

• відмова від будь-якої діяльності в цілях ядерних озбро­єнь;

• створення й експлуатація міжнародних лабораторій для дослі­дження часток високих енергій;

• публікації й забезпечення доступу до результатів експеримен­тальних і торговельних праць.

В основному ЦЕРН займається проблемами ядерної фізики. Він має великий протонний прискорювач на території Франції й Швей­царії для здійснення необхідних дослідів. ЦЕРН організує семінари, курси лекцій, готує фахівців у галузі ядерної фізики. В його розпо­рядженні є Школа з вивчення прискорювачів, обчислювальна школа, є Європейська школа фізики.

114

Міжнародні організації з регулювання відносин у виробничій сфері_________