Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІІІ Тексти лекцій.doc
Скачиваний:
56
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
1.6 Mб
Скачать

10.4. Співдружність Незалежних Держав — снд (СоттопюеаНн о/Іпаерепаепі 8іаіе& — сі8)

10.4.1. Цілі, принципи і структура сйд

, СНД утворилася в 1991 р. на просторі колишнього СРСР. До її складу входило 12 країн: Азербайджан, Білорусь, Вірменія, Грузія, Казахстан, Киргизстан, Молдова, Росія, Таджикистан, Туркменія, Україна та Узбекистан. У 2ОО8 р. Грузія вийшла зі складу СНД, і в ; організації залишилося 11 членів.

У 1992 р. було підписано Статут СНД, який визначив цілі і прин­ципи діяльності Співдружності.

Е Головною метою СНД є співробітництво в політичній, економіч-, ній, гуманітарній, екологічній та культурній сферах для всебічного й | збалансованого економічного й соціального розвитку держав-членів. І Таке співробітництво, як задекларовано, має перетворитися на Еко-? номічний союз; угоду про його створення підписано в 1993 р. Принципами СНД задекларовано:

• держави-члени суверенні й рівні;

• держави-члени є самостійними й рівноправними суб'єктами міжнародного права.

229

Міжнародні організації як регулятор міжнародних економічних відносин...

Останній принцип означає, що Співдружність не буде рухатися до утворення єдиної держави. Проте Статут передбачає широкий діапазон функцій СНД; серед них не тільки співробітництво в сфері економіки, а й колективна безпека, військово-політичне співробітни­цтво, запобігання конфліктів і т. ін. Практично ж не всі країни пого­дилися співробітничати в усіх сферах. Так, Україна не бере участі у військових структурах СНД.

Організаційна структура СНД досить громіздка. Вона включає 12 основних органів:

1. Рада голів держав.

2. Рада голів урядів.

3. Рада міністрів закордонних справ.

4. Координаційно-консультативний комітет. 3. Рада міністрів оборони.

6. Штаб по координації воєнного співробітництва.

7. Рада командуючих прикордонними військами.

8. Економічний суд.

9. Міждержавний банк.

10. Комісія з прав людини.

11. Міжпарламентська асамблея.

12. Виконавчий секретаріат СНД.

Рада голів держав — вищий орган СНД. Вона складається з президентів країн-членів і приймає рішення з найважливіших питань діяльності Співдружності. На свої засідання Рада збирається двічі на рік під головуванням чергового президента (в порядку літер російського алфавіту).

Рада голів урядівскладається з прем'єр-міністрів і розглядає питання економічної і соціальної сфер. Вона збирається по чотири рази на рік.

Рада міністрів закордонних справвідає питаннями зовнішньої політики країн-членів з метою її координації.

Координаційно-консультативний комітетє виконавчим органом СНД. Він складається з постійних представників (по двоє з кожної країни). Комітет розробляє пропозиції з питань співробітництва в усіх сферах, передбачених Статутом, і надає їх для обговорення до відповідних рад. Значна частина діяльності Комітету зосереджена на економічних питаннях (торговельна, бюджетна, податкова, грошово-кредитна, валютна, митна сфери).

230

Інтеграційні процеси в Європі

Економічнийсуд розв'язує спори економічного змісту, забезпечує виконання економічних зобов'язань країнами-членами.

Міжпарламентська асамблеяскладається з парламентарів країн-членів. Вона обговорює рішення, що пропонуються радами і координаційно-консультативним комітетом, розробляє спільні пропозиції щодо політики СНД.

Виконавчий секретаріат виконує організаційно-адміністративні функції. Він готує засідання рад, а також здійснює правову експертизу проектів документів, що готуються іншими органами СНД [51, с. 273].

Координаційно-консультативний комітет базується в Мінську, Міжпарламентська асамблея — в Санкт-Петербурзі.