Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІІІ Тексти лекцій.doc
Скачиваний:
56
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
1.6 Mб
Скачать

9.2. Міжнародний валютний фонд — мвф (ІпіетаНопаї Мопеіагу Рипа, — імр)

МВФ засновано в 1945 р. згідно з рішенням Бреттон-Вудської конференції. Членами Фонду є 186 держав, у тому числі й Україна. Штаб-квартира МВФ міститься у Вашинітоні.

Основні цілі МВФ:

• зміцнення міжнародного співробітництва в галузі валютної політики;

• забезпечення життєздатності міжнародної системи платежів і стабілізація ринку іноземної валюти;

• надання кредитів країнам-членам. Із самого свого заснування МВФ мав на меті сприяти подоланню проблем неконвертованості валют, торговельних і платіжних обмежень, нестабільності валютного ринку, які панували в 30-ті й 40-ві роки. Найскладнішою є проблема стабілізації валютного ринку. Суттєва зміна позицій ключових валют (долар США, євро, фунт стерлінгів) може дестабілізувати світові фінансові ринки. Для зниження валютного ризику центральні банки країни можуть скоротити операції з іноземною валютою, і це також зменшує ефективність функціонування міжнародного валютного ринку. Щоб запобігти такій ситуації, МВФ вдається до цілого комплексу заходів, які будуть розглянуто нижче.

Процедура голосування є суттєвим інструментом діяльності МВФ. Залежно від важливості питання, що обговорюється, рішення приймається простою або кваліфікованою більшістю. Звичайно рішення приймається простою більшістю, але з найважливіших питань необхідна «спеціальна більшість» — 70 або 85% голосів. Країни-члени мають неоднакову кількість голосів; вона залежить від частки кожної країни (квоти) в капіталі Фонду. Кожна держава має 250 базових (вихідних) голосів плюс ще по одному голосу за кожні 1ОО тисяч одиниць СДР, які вона має у Фонді. Тому розподіл голосів дуже нерівномірний.

Найбільшу кількість голосів в МВФ (станом па 2ОО6 р.) мають:

США — 17,8%; Японія — 6,13; Німеччина — 5,99; Велика Британія — 4,95; Франція — 4,95; Італія — 4,18; Саудівська Аравія — 3,22; Росія — 2,74%. Частка України — 0,6%. Країни ОЕСР мають 60% голосів, решта країн — 40%.

160

________________± -Г—__________________________________________

9.2.1. Функції Міжнародного валютного фонду

МВФ виконує такі групи функцій: нагляд за валютною політи­кою країн-членів; кредитно-фінансова діяльність, технічна допомога;

емісія СДР.

Нагляд являє собою спостереження за політикою країн-членів у галузі встановлення валютних курсів. Кожна країна зобов'язана ;- надати МВФ за його запитом інформацію, необхідну для здійснен-^ ня нагляду. Це — інформація про реальний грошовий, бюджетний і зовнішній сектори економіки, про структурну політику уряду (при­ватизація, ринок праці, навколишнє середовище). У процесі нагляду \ виявляються потенційні дисбаланси, які можуть дестабілізувати ва-Ілютні курси. За підсумками нагляду МВФ надає урядам відповідні І рекомендації.

І Нагляд здійснюється в трьох основних формах: консультації, ба-| гатосторонній нагляд, поглиблений нагляд.

у Консультаціїявляють собою підсумкову діяльність місій МВФ, |які щороку навідують країну-члена й ведуть переговори з керівника-|ми основних економічних інститутів, з міністрами фінансів, еконо-|міки, директорами центральних банків. За результатами переговорів Рмісія складає свою думку про стан економіки країни й розробляє від-йіовідні рекомендації. Ці документи доповідаються на засіданні Ви-ЙКонавчої ради, яка приймає остаточне рішення.

Ц Багатосторонній нагляд здійснюється у формі аналізу Виконав-рою радою міжнародної економіки в цілому. Аналіз міститься в спе-Цяіальній доповіді «Світовий економічний огляд» («ЛУогй Есопошіс ІОиіІоок»), на основі якої складається прогноз розвитку світової Економіки на найближчі 2—3 роки. Прогноз включає визначення Йгемпів зростання реального ВВП, інфляції, стану платіжних балансів, |юзмірів зовнішнього боргу, умов торгівлі, обсягів міжнародних резервів. У процесі аналізу виявляється місце кожної країни-члена в Міжнародній економіці й специфіка її проблем.

Поглибленийнагляд здійснюється на прохання уряду країни з Ііетою виправлення мікроекономічних дисбалансів. Звичайно він Вроводиться тоді, коли країна опиняється у тяжкому фінансовому становищі, має велику зовнішню заборгованість і просить перенести ^оки платежів по зовнішньому боргу. У такому разі МВФ йійснює поквартальний аналіз економіки країни. ,3я наслідками

161

Міжнародні організації як регулятор міжнародних економічних відносин..

аналізу розробляються рекомендації щодо коригування економічної політики; цим рекомендаціям уряд повинен неухильно слідувати.