Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІІІ Тексти лекцій.doc
Скачиваний:
56
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
1.6 Mб
Скачать

8.3. Міжнародний торговельний центр юнктад/сот — мтц (Іпіетаііопаї Тгскіе Сепіег ї/жтлд/ито - ітс)

МТЦ є спільним допоміжним органом СОТ та О ОН. Був утво­рений у 1964 р. в рамках ГАТТ, а з 1968 р. увійшов також до струк­тури ЮНКТАД. Членами МТЦ є члени СОТ та ЮНКТАД. Штаб-квартира міститься вЖеневі.

Головна мета МТЦ — усунення дублювання й паралелізму в ді­яльності СОТ і ЮНКТАД щодо сприяння розвиткові торгівлі в кра­їнах, що розвиваються.

Основні функції МТЦ:

• надання країнам, що розвиваються, технічної допомоги в роз­витку торгівлі, насамперед у стимулюванні експорту;

146

Міжнародне регулювання торговельних відносин___________________

• забезпечення країн-членів інформацією про ринкові можли­вості для традиційних і нетрадиційних товарів;

• удосконалення техніки імпортних операцій з метою раціо­нального використання валютних ресурсів;

• навчання урядових службовців, підприємців і викладачів тех­нології експортно-імпортних операцій;

• здійснення наукових дослідів з питань зовнішньої торгівлі. Цілі й функції МТЦ відповідають змісту основних сфер діяль­ності Центру [51,с.45]:

1. Розвиток ринку продуктів.

2. Розвиток ринку послуг.

3. Торговельна інформація.

4. Підготовка кадрів.

5. Міжнародне управління попитом і пропозицією.

6. Планування заходів, спрямованих на стимулювання торгівлі. Ці напрями діяльності МТЦ були визначені резолюцією ЕКО-СОРу1973р.

Розвиток ринку продуктів передбачається здійснити за рахунок підвищення якості товарів, підтримки експорту (особливо приватно­го сектору), його диверсифікації. Надання послуг по техніці торгівлі також спрямовано насамперед на приватний сектор. | Значна увага приділяється утворенню наїцональної системи ін-ї формації по товарах, послугах, ринках і торговельній діяльності під-| приємств та організацій; кожна країна повинна мати таку систему. Для успішного прориву на міжнародні ринки країна, що розвиваєть­ся, має потребу в кадрах фахівців. Для цього МТЦ сприяє їхній підго­товці в національних навчальних закладах (надання стипендій тощо), організовує практичне навчання на торговельних підприємствах.

МТЦ розробляє і втілює національні й регіональні програми роз­витку торгівлі, надає консультації з розроблення національної зо­внішньоторговельної політики.

Особлива увага в діяльності МТЦ приділяється найменш-розви­нутим країнам. У 1995 р. було прийнято програму технічної допомоги під назвою «Технічне співробітництво для Африки в рамках багато­сторонньої торговельної системи на базі «Уругвайського раунду»»;

вона спрямована на посилення конкурентоспроможності найменш розвинених африканських країн.

_______Міжнародні організації як регулятор міжнародних економічних відносин...

Організаційна структура:

1. Генеральна рада СОТ, Рада з торгівлі й розвитку ЮНКТАД.

2. Об'єднана консультативна група (ОКГ) у справах МТЦ.

3. Наради заступника генерального секретаря ЮНКТАД, заступ­ника генерального директора СОТ й директора-виконавця МТЦ.

4. Секретаріат.

Фінансування МТЦздійснюється однаковими коштами від СОТ й ООН. Діяльність МТЦ щодо технічної допомоги країнам, що розви­ваються, й країнам з перехідною економікою фінансується із внесків ПРООН, міжнародних організацій та добровільних внесків. Робочі програми фінансуються Глобальним трастовим фондом.

МТЦ має розвинуту інформаційну структуру з питань міжнарод­ної торгівлі. Регулярно публікуються книги, довідники, огляди рин­ків, навчальні матеріали. Центр має бібліотеку, яка містить широку інформацію, призначену переважно для організацій. Служба новин Центру публікує збірку «Іпіегааііопаї Тгасіе Рогиш».

8.4. Комісія Організації Об'єднаних націй з прав міжнарод­ної торгівлі ЮНСІТРАЛ (І/пііеа Nа^іопз Соттіззіоп оп Іпіетаііопаї Тгаае Ьат» иКСІТКАЬ)

ЮНСІТРАЛ заснована в 1966 р. Вона є головним правовим орга­ном ООН в галузі прав міжнародної торгівлі. Функції ЮНСІТРАЛ:

• уніфікація права міжнародної торгівлі;

• координація роботи міжнародних організацій у сфері права Міжнародної торгівлі;

• сприяння широкої участі держав в існуючих міжнародних конвенціях і розробленні нових міжнародних конвенцій з пра­ва міжнародної торгівлі;

• підготовка кадрів в галузі права міжнародної торгівлі, особли­во для країн, що розвиваються.

Законодавство, що розробляється Комісією, поширюється на такі галузі: купівля-продаж товарів, арбітраж, електронна торгівля, обіго­ві документи, фінансування проектів, банкрутство, гарантії, будівель­ні контракти, акредитиви, морські перевезення.

Діяльність ЮНСІТРАЛ знаходить головне вираження в розро­бленні й прийнятті конвенцій — документів, у яких містяться узго-

148

Міжнародне регулювання торговельних віднос

дженні норми, принципи й стандарти в галузі міжнародного торго­вельного права. Найвідоміші конвенції:

• Конвенція про позову давність в міжнародній купівлі-продажу товарів (1974); вона встановила уніфіковані норми щодо стро­ків, в які має розпочинатися розгляд спорів, що виниклії па основі контрактів, а також строки позовної давності.

• Конвенція ООН про морське перевезення вантажів («Гам­бурзьке право», 1978); вона затвердила уніфікований право­вий режим, який регулює права і обов'язки відправників ван­тажів, агентів, що здійснюють перевезення, мореплавських компаній, отримувачів, які виникають згідно з угодою про морське перевезення вантажів.

• Конвенція О ОН про договори міжнародної купівлі-продажу товарів (Віденська конвенція, 1980).

• Конвенція ООН про міжнародні перевідні векселі й міжна­родні прості векселі(1988).

• Типовий закон про міжнародні кредитові трансферти (1992).

• Типовий закон про електронну комерцію (1996).

• Типовий закон про транскордонну неплатоспроможність (1997).

Найбільш змістовною була Віденська конвенція про договори міжнародної купівлі-продажу товарів [7, с. 339]. Вона встановила єдині норми регулювання купівлі-продажу, що багато де в чому усунуло розходження в національних законодавствах. Єдині нор­ми створюють передумови для повного порозуміння між торго­вими партнерами, визначають обов'язки продавця й покупця. Конвенція встановила перелік об'єктів купівлі-продажу, на які поширюються її ідеї, а також визначила ознаки договору, до яких Конвенція не застосовується. Конвенція надає партнерам широкі можливості для укладення взаємовигідної торговельної угоди; якщо ж взаємовідносини партнерів не урегульовані контрактом, тоді застосовуються положення Конвенції.

Положення Конвенції є нормами права; вони застосовуються тільки в угодах міжнародного характеру і не є обов'язковими для внутрішніх національних торговельних систем. Але ЮНСІТРАЛ здійснює постійну роботу щодо уніфікації національних законодавств, які регулюють купівлю-продаж товарів.

149

Міжнародні організації як регулятор міжнародних економічних відносин...

Склад ЮНСІТРАЛ обмежується 60-ма країнами-членами, які обираються за принципом ротації від регіонів Африка, Азія, Східна Європа, Західна Європа та Північна Америка, Латинська Америка. Від Східної Європи в організації функціонують такі держави:

Білорусь (термін до 2010 р.), Латвія (2010), Польща (2010), Росія (2013), Сербія (2010), Чехія (2010). Члени ЮНСІТРАЛ обираються строком на 6 років.

Секретаріат ЮНСІТРАЛ розташований у Відні; він нараховує 19 службовців, 11 з яких належать до професійного персоналу, а 8 — допоміжні адміністративні працівники.

До складу Комісії належать шість робочих груп, які виконують підготовчу роботу, передбачену програмою ЮНСІТРАЛ. До складу кожної з робочих груп входять усі країни-члени Комісії. За допомо­гою Секретаріату вони складають проекти законів, які потім вино­сяться на розгляд Комісії.