Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОПГ ПРИ ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ У КАР ЄРАХ.doc
Скачиваний:
159
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
5.22 Mб
Скачать

3.4.3. Безпека при експлуатації конвеєрного транспорту

При експлуатації конвеєрного транспорту частота травматизму значно менша, ніж при використанні залізничного або автомобільного транспорту, але серед інших ланок технологічного процесу в кар'єрі конвеєрний транспорт, як правило, знаходиться на одному з перших місць щодо травмонебезпеки.

Близько третини травм, пов'язаних із конвеєрним транспортом, мали місце під час монтажу й демонтажу конвеєрів і така ж кількість – під час ремонту. Решта травм має місце при роботі конвеєрів. Найчастіше при роботі конвеєра травми трапляються через відсутність чи незадовільну якість огороджень рухомих вузлів, падіння шматків породи з вантажної стрічки. Найтяжчі аварії мають місце під час розриву вантажної стрічки. Це завжди трапляється на приводному барабані при максимальному завантаженні стрічки. За цих обставин десятки і навіть сотні тонн гірської маси починають рухатися з прискоренням униз, досягаючи іноді в межах натяжної станції швидкості до сотень метрів за секунду. Шматки породи буквально зносять усі конструкції натяжних станцій. Особливо тяжкі наслідки пориву конвеєрної стрічки мають місце в похилих стволах.

Безпека експлуатації конвеєра значною мірою залежить від кута повздовжнього нахилу, який має бути не більше 18° при роботі конвеєра на підйом і 15° – на спуск, а при використанні запобіжних пристроїв від скочування каміння – до 24°.

Бажано розташовувати конвеєри в галереях чи виробках, де відсутній вплив атмосферних явищ. Відстань до стіни з габаритного боку повинна бути не менше 0,7 м, з негабаритного – 0,4 м, між двома конвеєрами – 1м. Відстань від найвищої точки конвеєра до стелі повинна бути не менше 0,6 м.

Стрічкові конвеєри, встановлені з похилом понад 8°, та ті, що встановлені в галереях чи підземних виробках з нахилом понад 6°, повинні мати надійні гальма від зворотного ходу, а при кутах нахилу понад 10° – пристрої для уловлювання стрічки на випадок її розриву.

Конвеєр повинен бути обладнаний пристроєм аварійної зупинки з будь-якої точки по його довжині. Для цього вздовж конвеєра натягують троси довжиною до 50 м кожний, приєднані до кінцевих вимикачів. Із натягом троса спрацьовує вимикач головного приводу стрічки.

Пуск послідовно працюючих конвеєрів повинен здійснюватися з останнього. При цьому наступний конвеєр вмикають після того, як набере повну швидкість останній. Зупинка послідовно працюючих конвеєрів здійснюється у зворотному порядку. У випадку аварійної зупинки одного з конвеєрів повинна автоматично вимикатися вся лінія. Конвеєр також повинен автоматично вимикатися при буксуванні стрічки. Не пізніше, ніж за 5 с перед запуском конвеєрної лінії, подається чіткий сигнал, який вимикається після того, як перший конвеєр набере повну швидкість. Допустиме також вимикання сигналу на тому конвеєрі, який запущено.

При спрацюванні систем захисту конвеєр не дозволяється вмикати дистанційно. Пуск конвеєра може здійснюватися тільки з приводного пульта, з якого видно весь конвеєр.

Для переходу над конвеєрами влаштовують спеціальні містки з двосторонніми поручнями висотою не менше 0,8 м. Поручні знизу в межах верхньої площадки підшиваються бортовою дошкою для попередження сковзання ніг убік. При влаштуванні проходів під конвеєрами монтується суцільний полок із нависом у кожен бік не менше 1 м. Уздовж конвеєрної стрічки повинна проходити сітка, щоб запобігти травмам через падіння шматків породи зі стрічки.

У темний час доби вся конвеєрна лінія повинна в достатній мірі освітлюватися.

Ремонтні роботи, ручне змащування чи очищення конвеєра проводиться тільки після його зупинки.

Не дозволяється транспортувати конвеєром різні матеріали чи устаткування.

При виконанні ремонтних робіт у бункерах або на перевантажувальних вузлах конвеєр треба зупинити за допомогою масляного вимикача, вимкнути роз'єднувач, на привід якого прикріпити попереджувальний напис «Не вмикати! Працюють люди». Ремонтні роботи має виконувати бригада у складі не менше двох чоловіків, один з яких повинен виконувати нагляд. Перед ремонтом бункера чи укриття перевантажувального вузла необхідно провести огляд їх на наявність завислої породи. Спускатися в бункер необхідно зверху за допомогою східців, провести огляд і обвалити навислу породу. Якщо конвеєром транспортувалася щойно відбита гірська маса, перед початком робіт у бункері його потрібно надійно провітрити. Потім необхідно провести експрес-аналіз повітря на наявність отруйних газів. Люди, які спускаються у бункер, повинні мати запобіжні пояси і канати, що закріплюються у верхній частині бункера.