Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОПГ ПРИ ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ У КАР ЄРАХ.doc
Скачиваний:
159
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
5.22 Mб
Скачать

3.6.2. Перша допомога ураженому електричним струмом

Перша допомога при ураженні електричним струмом має два етапи: звільнення від дії струму; надання першої долікарської допомоги. Ніколи не слід вважати ураженого струмом мертвим, треба вживати всі заходи для оживлення, проводити штучне дихання та непрямий масаж серця до прибуття медперсоналу. Констатувати смерть має право лише лікар.

Звільнення від дії струму можливо багатьма методами, але головним із них є відключення ділянки, де стався нещасний випадок, від електромережі. Якщо потерпілий знаходиться на висоті, необхідно вжити заходи попередження падіння або його пом'якшення. При неможливості відключення струму від електромережі необхідно відділити потерпілого від струмоведучого елемента при низькій напрузі за одяг, а при високій – із використанням діелектричної штанги, рукавичок, ботів. У деяких випадках можна перерубати або перекусити провід, використовуючи електроізоляційний інструмент. На лініях електропередач при неможливості їх швидкого відключення можна створити штучне коротке замкнення.

Перша долікарська допомога така: потерпілого, незалежно від стану, слід покласти на підстилку і забезпечити повний спокій. При втраті свідомості, але нормальній функції серця і легенів, дати понюхати нашатирний спирт. Якщо функція дихання при роботі серця порушена, необхідно проводити штучне дихання, бажано за допомогою апарата штучного дихання. При зупинці серця й відсутності дихання необхідно одночасно проводити штучне дихання і непрямий масаж серця.

3.6.3. Аналіз безпеки електроустаткування

Згідно з «Правилами улаштування електроустановок» (ПУЕ) електромережі за величиною напруги поділяють на мережі напругою понад 1000 В та мережі напругою до 1000 В. Мережі змінного струму є одно-, або трифазними. В свою чергу, трифазні мережі можуть бути з ізольованою або заземленою нейтраллю.

При двофазному (двополюсному) вмиканні людини в електромережу вона буде знаходитися під лінійною (робочою) напругою мережі, а струм ІА, що буде проходити через неї, буде дорівнювати:

Iл=Uл/Rz, (3.14)

де Uл – лінійна напруга, В; Rz – повний опір тіла людини при вмиканні, Ом.

При однофазному вмиканні людини в мережу напруга, під якою опиниться людина, залежатиме від режиму нейтралі трансформатора: у випадку заземленої нейтралі людина буде знаходитись під фазною напругою, а при ізольованій нейтралі напруга дотику буде залежати від ємнісного та омічного опору ізоляції інших фаз.

У разі порушення ізоляції корпус електроустановки може опинитися під напругою, яка буде залежати від наявності заземлення. При заземленій нейтралі в разі порушення ізоляції має місце коротке замкнення. У разі заземленої нейтралі, але відсутності контакту заземлення, при пробиванні ізоляції людина, яка контактує з корпусом, буде знаходитися під фазною напругою. При ізольованій нейтралі струм, який пройде через людину, буде залежати від опору заземлення (рис. 3.13). У такому випадку має значення також опір ґрунту, на якому знаходиться людина.

Якщо людина знаходиться поблизу заземлювача, з якого стікає струм у землю, то частина цього струму може проходити через ноги людини. Напруга між двома точками електричного кола на відстані одного кроку називається кроковою. Величина крокової напруги залежить від опору ґрунту в місці замикання на землю і відстані до місця замикання, величини кроку та току замикання на землю.