Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОПГ ПРИ ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ У КАР ЄРАХ.doc
Скачиваний:
159
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
5.22 Mб
Скачать

4.5. Методи і засоби гасіння пожеж

4.5.1. Загальні методи гасіння пожеж

Гасити пожежі можна за допомогою таких методів:

– припинення надходження окислювача (кисню повітря) до зони горіння;

– зниження температури горючої речовини чи матеріалу нижче за температуру займання;

– зменшення надходження горючої речовини до зони горіння;

– зниження концентрації горючих речовин додаванням не­горючих матеріалів;

– інтенсивне гальмування швидкості хімічних реакцій;

– механічний відрив полум'я сильним струменем газу чи води.

На цих принципових методах базуються всі відомі способи і прийоми припинення горіння в умовах пожежі. Вибір тих чи інших способів і засобів гасіння пожежі, а також вогнегасних речовин та їх носіїв визначається у кожному конкретному ви-падку залежно від стадії пожежі, масштабів загоряння, особливостей горіння речовин і матеріалів.

До вогнегасних речовин і сполук, що застосовуються для гасіння пожеж та окремих вогнищ, належать вода, водяна пара, хімічна й повітряно-хімічна піна, інертні та негорючі гази (вуглекислий газ, азот), галоїдовуглеводні сполуки, сухі порошки, пісок (земля) та щільні тканини (повсть або вироби з азбесту та базальту).

Всі існуючі вогнегасні засоби чинять, як правило, комбіновану дію на процес горіння речовин, однак для кожного вогнегасного засобу характерна певна домінуюча властивість. Так, вода справляє переважно охолоджуючу дію на полум'я, піна – ізолюючу, порошки – специфічну інгібіруючу дію. Для вогнегасіння однієї й тієї ж речовини у ряді випадків можуть бути використані різні вогнегасні засоби.

В умовах гірничих виробок на об'єктах ЦПТ найбільш ефективним методом гасіння пожеж є метод зниження надходження кисню повітря до зони горіння за рахунок використання ізолюючих перемичок або наповнення ізо­льованого простору інертними газами, повітряно-механіч­ною чи інертною газомеханічною піною.

4.5.2. Гасіння пожеж водою

Для гасіння пожеж, що виникають на гірничих підпри­ємствах, найчастіше використовують воду. Порівняно з іншими вогнегасними речовинами вона має найбільшу теплоємність і придатна для гасіння більшості горючих речовин. Один літр води при нагріванні від 0 до 100°С поглинає 419 кДж теплоти, а при її випаровуванні – 2260 кДж. Вона має достатню стійкість, що значно перевищує стійкість багатьох інших вогнегасних речовин. Вогнегасні властивості води полягають у тому, що перетворюючись на пару, вона збільшується у 1700 разів в об'ємі, витискуючи кисень повітря або розбавляючи його до концентрації, яка не підгримує горіння.

Для гасіння пожеж вода використовується у вигляді компактних і тонкорозпилених струменів з розміром краплин до 10 мкм. Для гасіння пожеж застосовують пожежні крани і рукави, пожежні гідранти, спринклерні та дренчерні установки.

Компактні струмені мають нерозривний потік води, велику швидкість і порівняно невелику площу перетину. Вони характеризуються відповідною ударною силою і великою дальністю польоту. Компактними струменями гасять пожежі у тих випадках, коли необхідно подати воду на велику відстань чи надати їй значну ударну силу. Струмінь води, спрямований на горючу речовину, знижує температуру в зоні горіння, змочує ті частини, які не горять, утворюючи тонку плівку, яка зменшує доступ горючих ре­човин у зону горіння. Сильний струмінь води може збити полум'я, що полегшує гасіння пожежі, за допомогою води можна створювати водяні завіси.

Тонкорозпилені струмені – це потік води, що складається з дрібних крапель, які ефективно гасять тверді речовини і матеріали, горючі й навіть легкозаймисті рідини. Вони характеризуються незначною ударною силою і дальністю дії, але зрошують велику поверхню. При подачі води тонкорозпиленими струменями створюються найсприятливіші умови для випаровування і тим самим підсилюєть­ся ефект охолодження та зменшення концентрації кисню у горючому середовищі.

Водяною парою гасять, головним чином, тверді, рідкі й газоподібні речовини, які перебувають у закритих примі­щеннях. Гасіння водяною парою ґрунтується на зниженні в зоні горіння процентного вмісту кисню. Якщо в повітрі буде 30-35% водяної пари, горіння припиняється.

Воду не можна використовувати для гасіння речовин, які бурхливо реагують із нею з виділенням горючих газів (лужні метали, карбіди, гідрати металів та ін.).

Воду не використовують при гасінні нафтопродуктів і багатьох інших органічних речовин, оскільки вони піднімаються над її поверхнею, тому площа пожежі може збільшуватися.

Досить суттєвим недоліком води є її погана змочувальна властивість і мала в'язкість, що заважає гасінню волокнистих, пилоподібних та особливо тліючих матеріалів. Для підвищення вогнегасного ефекту в воду додають поверхнево-активні речовини.