Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОПГ ПРИ ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ У КАР ЄРАХ.doc
Скачиваний:
159
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
5.22 Mб
Скачать

Контрольні питання

1. Вимоги до гідромоніторів та водоводів.

2. Вимоги до гідровідвалів.

3. Організація робіт при гідромеханізації.

4. Вимоги до приміщень насосних і землесосних установок.

5. Вимоги до драг і земснарядів.

6. Які заходи електробезпеки передбачені при експлуатації драг і земснарядів?

7. Вимоги щодо плану ліквідації аварій.

3.9. Безпека при видобутку штучного каменю

3.9.1. Безпека при веденні гірничих робіт

За характером видобувних робіт, особливостями машин і механізмів, а також за вимогами безпеки кар'єри для видобутку штучного каменю поділяють на 3 групи:

1) кар'єри м'якого каменю типу вапняку-черепашнику, на котрих використовуються в основному каменерізальні машини різних типів (бурові, канатні, дискові, комбіновані). Перевагу серед цих машин надають дисковим, робочий орган яких армується твердим сплавом. За допомогою цих машин добувають як крупні блоки, так і стіновий камінь стандартного розміру 400200200 мм;

2) кар'єри для видобутку більш міцних порід типу мармуру, що видобуваються в основному за допомогою каменерізальних машин із кільцевими фрезами;

3) кар'єри для видобутку найбільш міцних порід типу граніту, кварциту та ін., де для відокремлення блоків використовують буроклинові роботи, порохові заряди, термічне різання, а також невибухові суміші, що розширюються (НРС).

На кар'єрах із видобування м'якого каменю за допомогою каменерізальних машин травматизм в основному пов'язаний з обслуговуванням самих машин, прибиранням каменю з вибою і його навантаженням. Найбільша кількість травм має місце при навантаженні, оскільки цей процес ще досить мало механізований. На другому місці за частотою травмування є процес заміни різальних інструментів.

На кар'єрах із видобування порід середньої міцності та міцних порід часто має місце травмування при виконанні клинових робіт як результат вилітання клинів та осколків порід. Також часті випадки падіння робітників із полків або падіння самих полків. Широко розповсюджені випадки травмування каменярів у вибоях, де йде процес відокремлення каміння, або має місце нестійке положення каменярів під час коління великих блоків.

Використання термічного різання призводить до опіків, особливо при розриві ємкостей для пального.

Видобування штучного каменю і великих блоків у кар'єрах повинно проводитись уступами з послідовною розробкою зверху донизу, при цьому уступи можна розбивати на підуступи. Висота уступу повинна бути кратною висоті каменю з урахуванням товщини пропилів і не повинна перевищувати при роботі каменерізальних машин із механізованим прибиранням каменю – 3 м, а з ручним – 2,35 м. При видобуванні міцних порід типу граніту ручним способом із використаннями засобів малої механізації висота уступу не повинна перебільшувати 6 м, а при повністю механізованій розробці – 20 м. При необхідності видобування монолітів більшої висоти потрібно мати спеціальний дозвіл Держнаглядохоронпраці. В окремих випадках при роботі горизонтальними заходками допускається перевищення висоти уступу відносно розрахункової, але не більше висоти одного блока. При цьому блок необхідно виймати зверху.

Ширина робочого майданчика уступу повинна забезпечувати розміщення на ній машин, механізмів, гірської маси, запасу матеріалів, а також вільних проходів шириною не менше 1 м. При цьому ширина робочого майданчика не повинна бути менше 3 м.

При ліквідації уступів залишаються запобіжні берми шириною не менше 1 м на кожному уступі. Дозволяється мати одну берму шириною 1,5 м для кількох уступів при загальній їх висоті не більше 3 м. Кути скосів не повинні перевершувати 90°.

При безтраншейному розкритті кар'єру наявність двох виходів обов'язкова. Виходи повинні обладнуватися сходами, одні з яких із кутом нахилу не більше 40°.

При видобуванні каменю з використанням клинових робіт висота уступу не повинна перевищувати 1,5 м, а відколювання каменю може виконуватись тільки зверху. Робітник при відколюванні каменю повинен знаходитися за межами відколу. Фронт робіт на кожного забійного робітника повинен бути не менше 10 м, а між каменоломами – 4 м. Звалювання каменю відбувається на м'яку основу зі штибу.

При прокладанні напівтраншей на косогорі за допомогою каменерізальних машин рейки з боку косогору необхідно укладати на опори зі шпал або міцного плоского каменю, що виключало б обвал опори чи схід машин із рейок. Висота опори з кам'яних блоків не повинна перевищувати двох блоків, покладених плоскою стороною. За інших умов опори робляться тільки зі шпал.

При ручному відбиванні каменю клинової форми робітник повинен знаходитися на відстані не менше 4 м від діючої машини. У разі необхідності виконання робіт на скосі уступу необхідно споруджувати надійні полки з шириною настилу не менше 1 м або роботи виконувати з механічного підйомного пристрою зі спеціальною кабіною для працюючих. При ручному відбиванні вертикальних смуг у разі проходки піонерних траншей на горизонтальних і похилих родовищах робітники повинні знаходитись на відс­тані не менше 4 м один від одного. Покрівля верхнього уступу на відстані не менше 2 м від верхньої бровки повинна очищатися від каменю.