Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОПГ ПРИ ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ У КАР ЄРАХ.doc
Скачиваний:
159
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
5.22 Mб
Скачать

4.2. Пожежний нагляд та організація пожежної охорони

Пожежна безпека повинна забезпечуватися шляхом проведення організаційних, технічних та інших заходів, спрямованих на попередження пожеж, забезпечення безпеки людей, зниження можливих майнових втрат, негативних екологічних наслідків та успішне гасіння пожеж. Виходячи із положень Закону України «Про пожежну безпеку», введеного в дію 17 грудня 1993 р., та «Правил пожежної безпеки в Україні» від 14.06.1996 р., забезпечення пожежної безпеки є складовою частиною виробничої та іншої діяльності посадових осіб підприємств, органів архітектури, проектних організацій, забудовників, власників, наймачів та ін.

Державний пожежний нагляд (ДПН) за станом пожежної безпеки на об'єктах незалежно від їх форм власності здійснюється державною пожежною охороною в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. З 2003 р. державна пожежна охорона підпорядкована Міністерству України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської аварії (МінЧАЕС).

Пожежна охорона ставить за мету захист життя і здоров'я громадян, матеріальних цінностей усіх форм власності від пожеж, підтримання належного рівня пожежної безпеки.

Основними завданнями пожежної охорони є здійснення контролю за дотриманням протипожежних вимог, запобігання пожежам і нещасним випадкам на них, гасіння пожеж, рятування людей на них.

Пожежна охорона поділяється на державну, відомчу, місцеву та добровільну.

Державна пожежна охорона складається з воєнізованої та професійної пожежної охорони, входить до системи МінЧАЕС і здійснює державний пожежний нагляд.

Відомча пожежна охорона може створюватись на об'єктах міністерств, перелік яких визначається Кабінетом Міністрів України. Ця служба керується тими ж законами, які діють у державній пожежній охороні.

Місцева пожежна охорона створюється у сільських на­селених пунктах, де немає підрозділів державної пожежної охорони. Фінансування та матеріально-технічне забезпечення пожежних команд здійснюється за рахунок коштів місцевого бюджету.

Добровільна пожежна охорона (ДПО) створюється на підприємствах, в установах та організаціях з метою проведення заходів щодо запобігання пожежам, своєчасного їх виявлення і гасіння.

Власники підприємств, установ та організацій чи упов­новажені особи та орендарі зобов'язані розробляти комплексні заходи щодо пожежної безпеки, положення та інструкції, контролювати їх дотримання, організовувати навчання з пожежної безпеки, утримувати у справному стані протипожежну техніку та інвентар, проводити службове розслідування пожеж.

На підприємствах із кількістю працюючих понад 50 чоловік може створюватися пожежно-технічна комісія або її функції можуть покладатися на комісію з охорони праці.

Кожна пожежа чи загоряння повинні бути розслідувані незалежно від розміру матеріальних втрат. Одним із основних зав-дань розслідування пожеж є визначення причин їх виникнення і розробка заходів щодо запобігання подіб­ним явищам.

4.3. Процеси горіння та показники пожежо- і вибухонебезпеки речовин