Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОПГ ПРИ ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ У КАР ЄРАХ.doc
Скачиваний:
159
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
5.22 Mб
Скачать

3.2.2. Стійкість бортів кар'єрів

Стійкість бортів кар'єрів, насамперед, залежить від стійкості окремих уступів, з яких вони складаються, а також загального кута нахилу борта. Але на стійкість бортів можуть впливати й інші фактори. Так, зі збільшенням глибини розробки, як правило, зменшується стійкість бортів і перш за все неробочого.

Дуже важливим фактором розробки є загальний кут нахилу борта кар'єру, який залежить від ширини робочих майданчиків, транспортних і запобіжних берм.

При проектуванні профілю борта кар'єру аналогічно, як і при проектуванні стійкості уступів, відрізняють короткострокову і довгострокову стійкість.

Робочий борт, як правило, більш стійкий, оскільки кут його нахилу невеликий через велику ширину робочих майданчиків, яка може бути навіть більшою за розрахункову.

Особливу увагу слід приділяти неробочому борту кар'єру, який повинен мати довгострокову стійкість.

При погашенні уступів повинні передбачатися запобіжні берми, шириною, передбаченою проектом. При цьому узагальнений кут нахилу борта кар'єру має бути не більше, ніж встановлений проектом. У всіх випадках ширина берми повинна дозволяти проводити її очищення механічними засобами.

При наявності транспортної берми, ширина якої не менша запобіжної, передбачати останню не потрібно. Запобіжні берми повинні бути горизонтальними або мати нахил у бік борта кар'єру і регулярно очищатися від матеріалу, який на ній накопичується. Берми, на яких знаходяться пішохідні доріжки, відгороджуються від укосу бар'єром висотою не менше 0,8 м. На кар'єрах (розрізах) повинен здійснюватися постійний контроль за станом їх бортів, укосів, уступів, відвалів, а в разі небезпеки обвалу або зсуву роботи повинні припинятися. На кар'єрах, схильних до зсувів, повинні бути організовані інструментальні спостереження за станом стійкості укосів.

При виконанні робіт на укосах необхідно ліквідувати на них всі заколи та навіси механічними засобами. Допускається очищення укосів вручну. При цьому повинен бути присутнім керівник зміни або бригадир. Роботи проводяться тільки зверху вниз, а при куті нахилу укосу більше 35° персонал, який проводить очистку або інші операції, повинен користуватися запобіжним поясом і страховими канатами, закріпленими за надійну опору. При розробці родовищ, схильних до зсувних явищ, розробляється спеціальний проект, що забезпечує безпеку робіт.

При роботах у лавинонебезпечних районах створюється спеціальна служба захисту. Обов'язком цієї служби є розробка плану протилавинного захисту, до якого входить виявлення лавинонебезпечних місць, терасування схилів, встановлення снігозатримуючих щитів, спорудження дамб, ліквідація небезпечного накопичення снігу чи криги за допомогою спеціальних протилавинних гармат та ін.

Відстань у горизонтальній площині між робочими місцями або механізмами на двох суміжних горизонтах має бути не менше 10 м при ручній розробці й не менше, ніж 1,5 максимальних радіуса черпання при екскаваторній розробці.

3.2.3. Заходи безпеки при комбінованій і повторній розробці

Комбінованою вважається одночасна розробка відкритим і підземним способом, а повторною – коли до розробки відкритим способом родовище розроблялося підземним способом.

Як комбінована, так і повторна розробка широко розповсюджена в Кривбасі, де в зонах обвалювання деяких шахт знаходяться кар'єри. Додатковою небезпекою при таких розробках є наявність підземних пустот, які можуть призводити до обвалів.

При комбінованій або повторній розробці створюється спеціальна маркшейдерська служба з виявлення підземних пустот, в обов'язки якої входить збір маркшейдерської документації на підземні виробки, що знаходяться в зоні кар'єрного поля; виявлення підземних пустот геофізичними методами та за допомогою розвідувальних свердловин.

При комбінованій розробці небезпеку становлять гази, які можуть проникати в підземні виробки при веденні підривних робіт у кар'єрах. Окрім того, під час вибухів у кар'єрах, у підземних виробках можуть мати місце обвали. Тому адміністрація і персонал, який працює в шахті, мають бути вчасно попереджені про час проведення масового вибуху в кар'єрі.

На період проведення підривних робіт у кар'єрі всі люди повинні своєчасно виводитися з підземних робіт.

У разі виявлення підземних пустот розробляються запобіжні заходи, що забезпечують безпеку робіт. При цьому необхідно вести надійні маркшейдерські спо­стереження за станом бортів та підошви кар'єру. У випадку виявлення деформації порід всі роботи на небезпечному місці необхідно зупинити й відновити їх лише після розробки та затвердження спеціального проекту ведення робіт.

При комбінованій розробці, а також при наявності дренажних або інших підземних виробок кар'єру, необхідно вжити заходів по забезпеченню безпеки працюючих як на підземних, так і на відкритих роботах згідно з графіками та планами ведення гірничих і підривних робіт, робіт з контролю за станом атмосфери та попередженню проникнення газів і води у підземні виробки.