Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОПГ ПРИ ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ У КАР ЄРАХ.doc
Скачиваний:
159
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
5.22 Mб
Скачать

3.5.1. Персонал для підривних робіт

Керівництво підривними роботами повинно покладатися на керівника підприємства, котрий має закінчену вищу чи середню гірничотехнічну освіту, або закінчив курси, що дають таке право. При призначенні керівника підривних робіт він повинен скласти відповідний іспит органам Держгірпромнагляду, а через кожні 3 роки проходити переатестацію.

Підривні роботи повинні виконуватися підривниками (майстрами-підривниками) чоловічої статі, які мають «Єдину книжку підривника (майстра-підривника)» . У шахтах, небезпечних за газом та пилом, підривні роботи можуть виконувати тільки майстри-підривники. До навчання за професією підривника допускаються особи, які мають середню освіту, вік – не менше, як 20 років, стаж за спеціальністю, що відповідає профілю роботи не менше, ніж 1 рік, та пройшли відповідний профвідбір.

Кваліфікація підривника присвоюється особам, які склали відповідні іспити комісії під головуванням представника Держ-гірпромнагляду. Знання підривників повинні перевірятися не рідше, ніж 1 раз на рік, а також у разі порушення підривником правил безпеки. При переведенні на нові умови праці підривники повинні пройти перепідготовку та скласти іспит кваліфікаційній комісії. До самостійної роботи підривник допускається після місячного стажування під керівництвом досвідченого підривника.

Завідувачами складів ВМ і механізованих пунктів підготовки ВР повинні призначатись особи, які мають право керівництва підривними роботами, а також підривники після спеціальної підготовки та складання іспитів.

Роздавальниками ВМ і лаборантами на складах дозволяється призначати осіб, які мають освіту не менше 9 класів, про-йшли спеціальне навчання, склали іспити та отримали посвідчення. Роздавальниками ВМ можна також призначати підривників, які пройшли 5-денне стажування.

До підготовки ВР на механізованих пунктах допускаються особи, які пройшли відповідне навчання, склали іспити, отримали посвідчення і пройшли 10-денне стажування.

3.5.2. Вимоги безпеки при зберіганні та транспортуванні вибухових матеріалів

ВМ зберігаються на базисних і витратних складах. Базисні склади призначені для постачання витратних складів і безпосередньо підприємств при масових вибухах. Метою зберігання є забезпечення кількості та якості ВМ.

Облік вибухових матеріалів на підприємстві ведеться у «Книзі обліку приходу і витрат вибухових матеріалів» та «Книзі обліку видачі і повернення вибухових матеріалів».

Підприємство, яке зберігає вибухові матеріали, повинно мати на це дозвіл органів Міністерства внутрішніх справ.

Транспортування ВМ провадиться спеціальними або пристосованими для перевезення ВМ автомобілями відповідно до вимог «Правил безпеки при перевезенні вибухових матеріалів автомо-більним транспортом». Відповідальною за транспортування може бути особа, яка має право керівництва підривними роботами або їх виконання, а також завідувач складу ВМ. Транспортування повинно здійснюватися під наглядом озброєної охорони.

Кузов автомобіля, призначеного для транспортування ВМ, повинен бути герметичним, чистим, борти якого нарощуються на рівень ВР при повному його завантаженні. Глушник переноситься в передню частину автомобіля та забезпечується іскроуловлювачем. На автомобілі повинна бути встановлена інформаційна таблиця СІН (система інформації про небезпеку), яка характеризує небезпечність ВМ, що перевозяться. Вибухові матеріали, що відносяться до різних підкласів, але до однієї групи сумісності, дозволяється перевозити спільно.

При спільному транспортуванні ВР і ЗІ передня частина кузова повинна відділятися міцною дерев'яною перегородкою для розміщення ЗІ. Завантаження автомобіля при цьому повинно бути не більше, як на 2/3 його вантажопідйомності.

Перевезення ВМ повинно проводитися тільки за встановленими маршрутами. До управління транспортом допускаються спеціально проінструктовані водії. Особа, відповідальна за доставку ВМ, повинна знаходитись у першому автомобілі, а в останньому автомобілі знаходиться озброєний охоронець. Відповідальна за перевезення ВМ особа в дорозі зобов'язана слідкувати за додержанням правил перевезення і маршруту перевезення. Охоронець зобов'язаний забезпечити збереження вантажу.

При транспортуванні ВМ швидкість руху автомобілів обмежується Правилами дорожнього руху і не повинна перевищувати 60 км/год.

При перевезенні ВМ не можна зупинятися під лініями електропередач, робити стоянки для відпочинку в населених пунктах. Захоплений грозою транспорт із ВМ повинен зупинитися на відстані не менше, ніж 200 м від лісу і житла. Відстань між автомобілями повинна бути не менше 50 м.