Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

зБІРНИК №2 ВАТРА КОНФЕРЕНЦІЯ (СЕКЦІЯ БО)

.pdf
Скачиваний:
31
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
7.24 Mб
Скачать

квaліфікaції прaцівників, щo їх здійснюють, нaявнoсті неoбхіднoгo прoгрaмнoгo зaбезпечення.Рoзвитoк інфoрмaційних технoлoгій дoзвoляє перейти від трaдиційних текстoвих звітів дo презентaцій зa дoпoмoгoю слaйдів й дoпoвіді дoслідникa. Мaйстерність дoпoвідaчів бaгaтo в чoму визнaчaє успіх тa висoку oцінку результaтів дoслідження, вoни мaють чіткo скoнцентрувaти увaгу нa гoлoвних мoментaх, прaвильнo рoзстaвити aкценти, підгoтувaтися дo відпoвідей нa питaння, які мoжуть виникнути у слухaчів. Сучaсні інфoрмaційні технoлoгії є інструментoм підвищення швидкoсті прoведення стaтистичних дoсліджень, зaсoбoм зaбезпечення тoчнoсті підрaхунків, oб‘єктивнoсті результaтів дoслідження. Викoристaння oстaнніх мoже призвести дo знaчних успіхів у стaтистичних спoстереженнях, oбрoбці дaних тa мoделювaнні результaтів.

Списoк викoристaних джерел:

1. Бoрісoвa С. Ф Кoмп‘ютер і Інтернет для сoціoлoгa: [нaвч.пoсібник] / С.Ф.Бoрісoвa -К.:Центр учбoвoї літерaтури,2010-624с.

3.Брюль A. ЭРБЗ: Мaйстерність oбрoбки дaнних стaтистичних спoстережень: [нaвч.пoсібник] / . Бююль A., Цесрель П. - СПб.:

OOO«ДиaСoфтЮП», 2011-102с.

4.Інфoрмaційні системи і технoлoгії в стaтистиці [Електрoнний ресурс] / Гoдун В // Упрaвління прoектaми, системний aнaліз і лoгістикa. Технічнa

серія. – 2012. – Вип. 7. – С.250 - 251. - Режим дoступу: http://nbuv.gov.ua/j- pdf/Upsal_2011_8_66.ua

5.Кoнцептуaльні зaсaди стaтистичнoгo дoслідження сектoрa фінaнсoвих кoрпoрaцій [Електрoнний ресурс] / Зaдoрoжнa Р.П. // Нaукoвий вісник Нaціoнaльнoї Aкaдемії стaтистики, oбліку тa aудиту – 2014. – Вип. 2. –

С.18 - 25. - Режим дoступу: http://nasoa.edu.ua/mat/znp/nv/2014/V1-27-06-2014- END.pdf

Ірина Вачевська Науковий керівник: Іващук О. В., к.ф.-м.н., доцент

Вінницький торговельно-економічний інститут КНТЕУ

ДЕЯКІ ПІДХОДИ ДО ЗАСТОСУВАННЯ ЛАТИНСЬКИХ КВАДРАТІВ

Перша згадка про латинських квадратах (у зв'язку з рішенням карткових завдань) відноситься до 1723р., систематичне вивчення латинських квадратів почалося з робіт Ейлера.

У XVIII столітті, коли Ейлер ввів поняття греко-латинських (ортогональних) квадратів, вони були просто новими суто математичними об'єктами. У 1901р. французький математик Г. Таррі експериментально підтвердив відсутність ортогональних латинських квадратів порядку р= 6. Згодом, у 60-х роках XX століття, використовуючи засоби обчислювальної техніки, американські математики Р.К. Боуз, С.С. Шрикхенд та Е.Т. Паркер

581

побудували ортогональні квадрати від 10-го до 22-го порядків, що спростувало гіпотезу Ейлера для порядків, більших за 6-й. Надалі латинські і особливо ортогональні латинські квадрати знайшли застосування в різних областях. В сучасних умовах застосування латинських квадратів стає все більш популярним, тому тема обраного наукового дослідження є досить актуальною.

Метою даного дослідження є визначення сутності латинських квадратів та сфер їх застосування.

Латинським квадратом називають матрицю, в якій символи розміщені так, що в кожному рядку і в кожному стовпчику кожен символ зустрічається тільки один раз. Латинський квадрат р-го порядку утворює матрицю р×р. Два латинські квадрати порядку р називають взаємно ортогональними, якщо при накладанні їх один на одного кожен із р символів одного квадрата зустрічається точно один раз із кожним символом другого. У системі, утвореній попарно ортогональними квадратами, два будь-які латинські квадрати взаємно ортогональні. Комбінація номеру рядка, стовпчика і символу утворює комбінацію рівнів першого, другого та третього факторів. Отже, в латинському квадраті р× р є три фактори з р рівнями. Але розглядаються тільки р2 різних комбінацій рівнів факторів замість р3 можливих комбінацій, що дає змогу скоротити обсяг експериментальних досліджень [1, с. 342]. Прикладом латинського квадрата може бути:

Якщо один латинський квадрат одержується з іншого перестановкою рядків стовпців і перепозначенням елементів то такі квадрати називаються ізотопними. Відношення ізотопності є відношенням еквівалентності і розбиває множину латинських квадратів на класи ізотопності. Якщо в ортогональному запису до всіх трійок застосувати одну перестановку то одержимо інший квадрат який називають спряженим до попереднього. Поєднавши відношення ізотопності і спряженості одержимо відношення паратопності, класи розбиття якого також називають головними

Стандартні чи канонічні латинські квадрати - це такі квадрати, у яких перша стрічка та перший стовпець побудовані в алфавітному порядку (елементи квадрату – букви) чи в порядку натурального ряду (елементи квадрату – числа). Однокрокова циклічна перестановка в кінець стрічки – найбільш простий спосіб побудови латинського квадрату [2, с. 124].

Застосовуючи латинські квадрати, зазвичай, виходять з того, що ефекти взаємодії між факторами незначні. Тоді результати експерименту можна представити у вигляді лінійної моделі.

Латинські квадрати використовуються для планування експериментів, розв‘язування задач теорії груп, кодування інформації, складання розкладів,

582

розподілу ресурсів, побудови математичних головоломок та ігор. Планування експериментів на основі латинських квадратів полягає у генеруванні неповторювальної комбінації варіантів дослідження у дискретному просторі незалежних факторів. Латинський квадрат задає план експерименту, у якому рядки відповідають різним значенням одного фактора, стовпці – значенням другого, а елементи на перетині рядків і стовпців – значенням третього фактора. При побудові плану експерименту з використанням латинських квадратів зменшується кількість пошукових варіантів. Так, для трьох факторів з р дискретними значеннямизамістьр3 дослідів, що відповідає повному перебору варіантів, з використанням латинського квадрата необхідно лише р2 варіантів. Зменшення кількості варіантів досягається за рахунок втрати інформації про взаємодію факторів. Для збільшення кількості факторів використовують греко-латинські квадрати, які утворюються накладанням ортогональних латинських квадратів.

Латинські квадрати використовуються також для побудови логічних ігор. Відома гра під назвою „судоку‖ (полягає у заповненні латинського квадрата для заданих початкових значень деяких із його елементів. Задача заповнення латинського квадрата є NP-повною, однак частково заповнений квадрат можна доповнити до латинського за прийнятний час.

Між головоломкою судоку та латинськими квадратами існує прямий взаємозв'язок: завершена сітка судоку є спеціальним типом латинського квадрата з додатковою особливістю - ніяких повторюваних чисел у будьякому блоці 3х3 [3, с. 68].

Візуалізація скоординованих стратегій стохастичної гри виконається за допомогою латинських квадратів. Вибір задачі обумовлений локальним способом формування поточних програшів гравців, зручністю контролю за значеннями фінальних розв‘язків гри, які відображають перетворення локально скоординованих стратегій окремих гравців у глобальну координацію (або самоорганізацію) усього колективу гравців та можливістю практичного використання отриманих результатів.

Таким чином, латинський квадрат р×р – це квадратна таблиця, складена з n елементів (чисел чи букв) таким чином, що кожний елемент повторюється в кожній стрічці і кожному стовпчику тільки один раз. Латинські квадрати використовуються для планування експериментів, розв‘язування задач теорії груп, кодування інформації, складання розкладів, розподілу ресурсів, побудови математичних головоломок та ігор.

Список використаних джерел:

1.Барковський В.В. Вища математика для економістів: Навч. посіб. - К.: Центр учбовоїлітератури, 2010. - 448 с.

2.Буценко Ю.П. Вища математика для економістів. Конспект лекцій / Ю.П. Буценко, О.О. Диховичний, О.А. Тимошенко. - К: НТУУ «КПІ»,

2014. - 256 с.

3.Долгіх В.М. Вища математика для економістів: навч. посібник / В.М. Долгіх. − Суми: ДВНЗ ―УАБС НБУ‖, 2008. – 103 с.

583

Костянтин Гнатюк Науковий керівник: Ревенок В.І., к.т.н., доцент

Вінницький торговельно-економічний інститут КНТЕУ

ЕФЕКТИВНІСТЬ ЗАСТОСУВАННЯ ІНФОРМАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ НА ПІДПРИЄМСТВАХ В ЕНЕРГЕТИЧНІЙ СФЕРІ

Cучасні економічні інформаційні системи створюються для обробки великих обсягів інформації при жорстких обмеженнях на час видачі результатів. Вони мають складну формалізацію процедур прийняття рішень для більшості задач, високий ступінь інтеграції елементів, які входять до складу системи, велику кількість зв‘язків між елементами, характеризуються гнучкістю і можливістю модифікації.

У літературі тематика використання інформаційних технологій в управлінні підприємствами представлена достатньо широко. Проблеми формування і використання інформаційних технологій в управлінні підприємством розглянуто в працях як вітчизняних, так і зарубіжних економістів, зокрема І. О. Белебехи, Ф. Ф. Бутинця, Р. Ван дер Віла, І. І. Каракоза, А. Н. Кашаєва, О. Волкова і М. Денисенко, М. Йохна і В. Стадник, І. Литвин, Г. Титоренко, Л. Федулова, Т. М. Ковальчук, М. С. Пушкаря, О. Х. Румак, П. Т. Саблука, В. К. Савчука, В. В. Сопка, М. Г. Чумаченка та інших учених. Водночас багато питань залишаються нерозкритими і потребують подальшого дослідження щодо удосконалення ефективності застосування ІТ.

Ефективність інформаційної системи в значній мірі залежить від рівня її надійності, в першу чергу від рівня її безвідмовності. Досвід експлуатації показує, що рівень надійності систем не завжди відповідає сучасним вимогам, тому дуже актуальною є проблема розробки методів, які б забезпечували необхідні рівні характеристик надійності системи на підприємстві. Надійність системи можна підвищити, використовуючи різні методи. При цьому щоразу слід вибирати придатний метод з врахуванням вартості, вагових, габаритних та інших характеристик системи. Методи підвищення надійності на сучасн ом у під приємстві можна класифікувати за сферою їх використання (рис. 1).

Застосування сучасних засобів між особистого зв‘язку та обробки інформації у повсякденній роботі менеджерів дозволяє значно скоротити витрати на рутинну та малоефективну роботу і підвищити ефективність ділових переговорів. Залучення інформаційних технологій до процесу управління в нинішніх умовах забезпечується впровадженням корпоративних інформаційних систем – комплексних комп‘ютерних програм, що покликані задовольнити оперативні та стратегічні потреби сучасного підприємства енергетичної сфері, в обробці даних. Подібна система управління вважається ефективним механізмом функціонування підприємства і гарантом для інвесторів щодо зведення до мінімуму можливих управлінських помилок внаслідок нестачі або помилковості інформації.

584

Методи

Конструктивні

 

Виробничі

 

Експлуаційні

 

 

 

 

 

-Cтворення надійних елементів;

-Створення сприятливого режиму роботи;

-Методи раціонального проектування систем;

-Методи введення надлишковості:

-Методи захисту елементів від

руйнуючих факторів.

Вдосконалення технолог ії;

-Автоматизація виробництва; -Тренування елементів і модулів

системи

-Методи попередження відмов, основані на прогнозуванні моментів їх появи;

-Методи попередження відмов, основані на статистич них даних про довговічн ість елементів;

-Підвищення кваліфікації обслуговуючого персоналу;

-Наукові методи експлуатації.

Рис. 1. Класифікація методів підвищення надійності

Одним із шляхів удосконалення ефективності використання ІТ є використання корпоративної інформаційної системи, що дозволяє якісно покращити процес управління підприємством. Такий ефект визначається зменшенням трудомісткості процесів обробки і використання даних; якісним покращенням процесів підготовки та прийняття рішень; економією видатків за рахунок скорочення адміністративно-управлінського персоналу, необхідного для забезпечення процесу управління підприємством; переорієнтацією персоналу, звільненого від завдань обробки даних, на більш інтелектуальні види діяльності тощо [4]. Корпоративні інформаційні системи є сукупністю процедур обліку і підтримки прийняття рішень, що забезпечують інтегрований погляд на всі сторони роботи підприємства в енергетичній сфері, а саме: на придбання, склад, продаж, фінанси і персонал та ін. Можемо спостерігати зміну на краще уявлень керівництва про сучасні корпоративні інформаційні системи та доцільність їх використання в роботі підприємства в енергетичній сфері [5].

Висока конкуренція на ринку вимагає від підприємства оперативності управління ефективності ІС, мінімізації затрат і високого рівня якості. Орієнтація підприємства на її стратегічні цілі додає ще одне обмеження – відповідність стратегії підприємства.

Сучасні тенденції управління ефективністю діяльністю підприємства в енергетичній сфері передбачають збільшення ролі ІТ. Інформаційні системи управління проектами (ІСУП) покликанні підвищити ефективність управління та зменшити відсоток незавершеності проектів, вони дозволяють управляти змінами, ресурсами, обмеженнями, комунікацією, робочою командою та іншими факторами, які впливають на проект. Інформаційні системи дозволяють автоматизувати одну або декілька складових управління проектами: складання календарного плану робіт, управління ресурсами, витратами, ризиками, якістю тощо.

585

Новітні тенденції свідчать, що досить широкого розповсюдження набувають ІТ спрощеного доступу до інформації проекту та забезпечення ефективних комунікацій між членами команди. Вони не містять власних інструментів для календарно-сітьового планування, а підтримують функцію інтегрування із системами автоматизації управління проектами. Одна група ІТ надає інструменти для аналізу проектних рішень, OLAP-обробки (англ. online analytical processing (OLAP) – аналітична обробка в реальному часі) та Data mining (сукупність багатьох різних методів здобування знань), інша група призначена для спрощеної комунікації між учасниками і пропонує Інтернет-засоби.

Використання інформаційних технологій для управління підприємством в енергетичній сфері робить будь-яку компанію більш конкурентноздатної за рахунок підвищення її керованості й адаптованості до змін ринкової кон‘юнктури. Для ефективного функціонування підприємства необхідно створити інформаційну систему, яка б була здатна протягом тривалого часу задовольняти потреби підприємства. Впровадження інформаційної системи дозволяє оперативно і достовірно відслідковувати поточний стан та зміни у роботі підприємства, робити аналіз тенденцій та приймати на основі узагальнених даних виважені рішення менеджерами всіх ланок управління з врахуванням можливих ризиків.

Список використаних джерел:

1.Армстронг М. Практика управления человеческими ресурсами. 10-е изд. / Пер. с англ. под ред. С. К. Мордовина. – СПб.: Питер, 2010. – 848 с.

2.Лисак В. М. Теоретичні аспекти автоматизації процесів збирання економічної інформації для управління підприємством // Вісник Хмельницького національного університету, – Хмельницький, 2008, ғ 5, Т. 2 (119).

3.Чернушкіна О. О. Застосування інформаційних технологій у дослідженні мотиваційних процесів // Вісник Хмельницького національного університету, – Хмельницький, 2008, ғ 5, Т. 2 (119).

4. Емельянова И.3. Основы построения автоматизированных информационных систем: учебное пособие. / И. З. Емельянова, Т. Л. Партыка, И. И. Попов М.: ФОРУМ: ИНФРА – М, 2005.

Сергій Гриняк Науковий керівник: Копняк К.В., старший викладач

Вінницький торговельно-економічний інститут КНТЕУ

ІНФОРМАЦІЙНІ СИСТЕМИ В ОРГАНІЗАЦІЇ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ

В Україні стрімкими темпами розвиваються ринкові економічні відносини, невід‘ємною частиною яких є інформаційне забезпечення, що є запорукою успіху і конкурентоспроможності підприємств. Організація бухгалтерського обліку на підприємстві сьогодні неможливі без застосування інформаційних технологій та ефективного їх використання.

586

Головна мета функціонування комп‘ютерної системи бухгалтерського обліку як складової комп‘ютерних інформаційних систем підприємства – забезпечити керівництво підприємства фінансовою інформацією для прийняття обґрунтованих рішень при виборі альтернативних варіантів використання обмежених ресурсів [1, с. 172].

Причини, що спонукають підприємства впроваджувати інформаційні системи і технології у сфері бухгалтерського обліку, з одного боку, обумовлені прагненням керівництва збільшити продуктивність повсякденних робіт або усунути їх повторне проведення, запропонувати новітні засоби для автоматизованого ведення обліку в зручному сучасному інтерфейсі, підвищити оперативність обробки даних, достовірність, якість інформації, а з іншого боку, збільшити прибутковість бізнесу, контроль та інвестиційну привабливість підприємства, підвищити ефективність управління діяльністю підприємства за рахунок прийняття оптимальних та раціональних управлінських рішень [2, с. 111].

Впровадження інформаційної системи дозволяє переходити на нові методи управління, на якісно новий рівень менеджменту і ведення бухгалтерського обліку та є стратегічно важливим для будь-якого підприємства.

Серед позитивних результатів впровадження інформаційної системи на підприємстві відмітимо наступні:

впорядкування бухгалтерського обліку;

збільшення кількості інформації, що надходить з даних бухгалтерського обліку;

зниження кількості бухгалтерських помилок;

підвищення оперативності обліку.

економія оборотних засобів;

зниження виробничого браку;

скорочення витрат на адміністративно-управлінський апарат;

зростання ефективності виробничих потужностей;

зниження транспортних витрат;

зниження страхових запасів на складах;

зменшення витрат часу на здійснення господарських операцій.

До негативних факторів, що роблять використання інформаційних систем бухгалтерського обліку нераціональним, слід віднести:

використання багаторівневої технології проектування, кожна стадія якої виконується спеціалістами різної спеціальності та кваліфікації;

тривале проектування систем та планова довготривала експлуатація з мінімальними змінами;

домінування некомп'ютеризованих функцій інформаційних систем через технічну неможливість або економічну неефективність комп'ютеризації функцій управління, що не забезпечують прямого доступу працівників до інформації;

надмірно централізована обробка інформації;

587

роздільне функціонування систем інформаційного забезпечення в галузях виробничої, маркетингової, організаційної, фінансової, кадрової, бухгалтерської діяльності підприємства [1, с. 54].

Сучасне програмне забезпечення щодо автоматизації обліку розвивається за двома окремими напрямками: програми електронних таблиць або електронні бази даних (Excel, Access корпорації Microsoft, SQL, Quattro Pro фірми Borland, SuperCalc фірми Computer Associates, Lotus корпорації

Lotus Development Corp.) і безпосередньо бухгалтерські програми. Застосування комп‘ютерної техніки для автоматизації обліку та

управління на підприємствах має як переваги, так недоліки. Як перевагу, можливо визначити, що сучасні комп‘ютерні засоби дозволяють значно полегшити працю бухгалтерів та знизити трудомісткість окремих операції, зменшити кількість помилок при складанні первинних документів та зведених облікових регістрів, терміново отримувати необхідну інформацію. Як недолік (особливо для малих підприємств) – високу вартість комп‘ютерного обладнання та програмного забезпечення, що не завжди може дозволити собі підприємство з невеликими обсягами діяльності.

Досить хорошим варіантом вирішення проблеми автоматизації обліку на підприємствах малого бізнесу є використання електронних таблиць. Найбільш популярною на сьогодні є електронна таблиця Microsoft Excel.

На ринку програмних продуктів представлено широкий спектр програм по автоматизації бухгалтерського обліку, найпоширенішими з яких і найбільш адаптованими до української системи ведення обліку є пакети: "1С: Підприємство", "Парус – Підприємство" та "Бест Звіт Плюс".

В Україні більш широкого розповсюдження набула програма "1С: Підприємство 7.7". Проте сьогодні дедалі більшої популярності набуває нові версії цієї програми "1С: Підприємство 8.2" та "1С: Підприємство 8.3" завдяки своїм новим додатковим можливостям. Система програм "1С: Підприємство" призначена для вирішення широкого спектру задач автоматизації обліку, які стоять перед сучасними підприємствами, що динамічно розвиваються. Вона є системою прикладних рішень, побудованих за єдиними принципами і на єдиній технологічній платформі: «1С: Підприємство» [3].

Сам по собі бухгалтерський облік на підприємстві може розглядатися як внутрішня справа підприємства, а основою для оцінки фінансовогосподарської діяльності підприємства з боку держави служить звітність, яка повинна щокварталу надаватися в податкову інспекцію по місцю реєстрації підприємства. Призначення бухгалтерської програми – максимально полегшити працю бухгалтера, позбавивши його від одноманітної роботи і звести ймовірність помилок до мінімуму.

Підходи щодо автоматизації управління підприємством можна поділити за двома ознаками: за обсягом автоматизації бухгалтерських процесів та за особливостями впровадження інформаційної системи. Зазначені підходи дають можливість вибору системи автоматизації з визначенням основних функцій, переваг та недоліків. Основним фактором

588

при виборі одного з підходів до автоматизації управління підприємством є економічна доцільність проведення автоматизації обліку, тобто окупність його за відносно недовгий період часу.

На вибір інформаційної системи управління підприємством має значний вплив узагальнення набору критеріїв вибору інформаційної системи для підприємств різних типів, умовно класифікованих за кількістю працівників бухгалтерії та зазначених основних факторів, які впливають на вибір.

Ефективність роботи бухгалтера на підприємстві суттєво підвищується завдяки засобам інформатизації та автоматизації документообігу, які дозволяють оперативно накопичувати відповідні бази даних про наслідки господарської діяльності та використовувати їх для формування редагування і друку вихідних документів, квартальних, піврічних і річних звітів, а також надавати інформаційні послуги відповідним організаціям, ланкам управління щодо ефективності роботи.

В умовах автоматизованої обробки інформації змінюється цільове призначення бухгалтерського обліку, він стає складовою чистиною системи управління підприємством. Введення в практику автоматизованих інтегрованих систем обліку, контролю та аудиту і розподілених систем обробки даних дає можливість комплексно вирішувати завдання не лише з обліку, але й з контролю, аналізу та аудиту. За допомогою таких систем можна здійснювати оцінку фактичного стану підприємства, а також прогнозувати і моделювати управлінські рішення.

Список використаних джерел:

1.Івахненков С.В. Інформаційні технології в організації бухгалтерського обліку та аудиту : навч. посібник / С.В. Івахненков. – 4-те вид., випр. – К. : ЗнанняПрес, 2008. – 348 с.

2.Бухгалтерський облік, аналіз та аудит: проблеми теорії, методології, організації : збірник наукових праць. – К. : Типографія «Інтердрук», 2014. – 462 с.

3.Офіційний сайт фірми «1С». – Режим доступу : http://www.1c.ua/

Наталія Грицик Науковий керівник: Сташко І.В., асистент

Вінницький торговельно-економічний інститут КНТЕУ

НОВІ ІНФОРМАЦІЙНІ ТА КОМУНІКАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ

На даний час інформаційні та комунікаційні технології як на макрорівні так і на мікрорівні відіграють дуже важливу роль у прийнятті управлінських рішень для ефективного управління підприємством. За допомогою цих технологій досягається гармонійна атмосфера на підприємстві між керівниками та нижчими ланками. Тому вивчення та систематизація інформаційних та комунікаційних технологій, особливості їх використання в економічній сфері повинно бути в центрі уваги сучасних дослідників.

589

Дослідженням новітніх інформаційних та комунікаційних технологій велику увагу приділяють такі вітчизняні науковці: А.П. Сиротинська, В.Ф. Ситник, Н.В. Єрьоміна та інші. Проте дане питання не є достатньо вивченим у науковій літературі і потребує подальшого розгляду.

Головним завданням є визначення основних аспектів застосування новітніх інформаційних та комунікаційних технологій.

Одним з ефективних напрямків удосконалення управління підприємством є розробка и впровадження сучасних інформаційних та комунікаційних систем і технологій. Нові інформаційно-комунікаційні технології управління підприємством є важливим і необхідним засобами, які дозволяють:

-наскрізна інформаційна підтримка на всіх етапах проходження інформації на основі інтегрованої бази даних, яка передбачає єдину уніфіковану форму подання, збереження, пошуку, відображення, відновлення

йзахисту даних;

-можливість адаптації форм і засобів подання інформації у процесі вирішення задач в умовах нестійкого зовнішнього середовища; інтерактивний режим вирішення задач для користувачів, електронний документообіг, колективне виконання документів.

Широке застосування інформаційних та комунікаційних технологій на підприємствах об'єктивно зумовлене такими чинниками:

-збільшенням витрат на розробку складних технічних систем, підвищенням продуктивності праці у матеріальному виробництві;

-випереджаючим зростанням інформаційної компоненти виробництва, ускладненням управління підприємствами, постійним збільшенням частки інформаційних продуктів і послуг у сукупному суспільному продукті;

-подальшою глобалізацією економіки за ринками збуту та у сфері виробництва, зростанням значення якості продукції, переходом до європейських і світових стандартів [1, с. 22].

Сучасні інформаційні та комунікаційні технології - це сукупність автоматизованих процесів обміну, зберігання та обробки інформації, описів цих процесів, які прив'язані до конкретної предметної області й реалізовані на сучасних техніко-економічних (програмних і телекомунікаційних)

засобах, що виконують певний перелік функцій. Концепція застосування новітніх інформаційних та комунікаційних технологій передбачає використання сучасної комп'ютерної техніки, програмного забезпечення і останніх розробок з телекомунікаційних технологій.

Фактором впливу на конкурентоспроможність підприємства в сучасних умовах є підвищення ефективності діяльності за рахунок впровадження та ефективного використання нових інформаційних технологій управління за певними напрямками. До яких можна віднести:

1) Інформаційно-аналітичні системи та технології для обробки поточних операцій – це актуальні сучасні системи, які дозволяють здійснювати в сучасних умовах моніторинг продажів, підтримувати відповідний рівень конкурентоспроможності підприємств;

590