Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

зБІРНИК №2 ВАТРА КОНФЕРЕНЦІЯ (СЕКЦІЯ БО)

.pdf
Скачиваний:
31
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
7.24 Mб
Скачать

Ф. Еджворт, В. Парето, Р. Еванс, В. Дмитрієв, Е. Слуцький, Ч. Кобб, П. Дуглас, В. Рамсей, В. Леонтьєв та багато інших. Вагомий внесок у розвиток балансового методу внесли такі вчені: Н.В. Бутенко, Н.М.Міщенко, О.І.Седова, Н.М Качанова, А.Г. Аганбегян, А.Б. Горстко, А.Г. Гранберг та інші.

Моделювання в наукових дослідженнях, яке почали застосовувати ще в глибоку давнину, охоплює нині все нові й нові сфери наукових знань. Однак методологія моделювання впродовж тривалого часу розвивалась незалежно від інших наук. Моделювання – це строго структурована методологія створення і підтвердження фізичного, математичного або логічного зображення системи, об‘єкта, явища або процесу [4, с. 335].

У загальному розумінні модель – це логічний чи математичний опис компонентів і функцій, що відображають істотні особливості об‘єкту або процесу, який моделюється і розглядається як система або елементи системи [3, с.73]. Модель має бути достатньо простою, щоб дати нам змогу збільшити масштаби та ефективність її застосування. З появою комп‘ютерів було зроблено досить багато спроб, іноді навіть достатньо успішних, створення ефективних економіко-математичних моделей [2, с. 4]. Побудова моделі включає чотири етапи (див. рис. 1):

І етап - формування системи економічних показників об‘єкта моделювання

ІІетап - дослідження діяльності підприємства

ІІІетап - формування знань про об‘єкт. Знання про модель мають бути скорегованими з урахуванням тих властивостей діяльності об‘єкта

дослідження

ІV етап - практична перевірка одержаних за допомогою моделей знань та використання їх для побудови об‘єкта з метою управління

Рис. 1. Етапи побудови моделі

На основі розглянутих етапів побудови моделей можемо зробити висновок, що моделювання – це циклічний процес [4, с. 48-50].

У нашій державі процес економіко-математичного моделювання недостатньо розвинутий і потребує систематизації і узагальнення фактів економічної реальності [1, с. 218]. Використання балансового методу

691

дозволяє ув'язати фінансові ресурси органів державної влади з потребами в них, що випливають із прогнозу соціально-економічного розвитку (Рис. 2), ув'язати витрати бюджетів з їх доходами, встановити пропорції розподілу коштів між бюджетами різного рівня, розподілити по кварталах доходи і витрати [4, с. 84-87].

Рис. 2. Баланс матеріальних ресурсів підприємства [4, с. 83]

Балансовий метод реалізує принцип збалансованості і пропорційності. Він застосовується при розробці прогнозів, планів і програм. Балансовій метод дозволяє вибрати оптимальне співвідношення між різними галузями соціально-економічного комплексу регіону.

Отже, математичне моделювання допомагає вирішувати проблеми, важливі не тільки для індивіда, а й для суспільства в цілому. Я розглянула математичне моделювання як метод науки, проаналізувала його основні принципи та визначила сфери застосування.

Список використаних джерел:

1.Алєксєєв А.А., Василик О.Д., Костіна Н.І. Фінанси: система моделей

іпрогнозів: Навч. пос. – К.: Четверта хвиля, 2008. – 304 с.

2.Басовкий Л.Е. Прогнозування і планування в умовах ринку. – М.: ИНФРА-М, 2012.

3.Бахрушин В.Є. Математичне моделювання: Навч. посібник. – Запоріжжя, 2009.

4.Вітлінський В.В. Моделювання економіки: Навч. посібник. – К.:

КНЕУ, 2010. – 408 с.

692

Для нотаток

693

ВІСНИК СТУДЕНТСЬКОГО

НАУКОВОГО ТОВАРИСТВА

«ВАТРА»

ВІННИЦЬКОГО ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОГО ІНСТИТУТУ

КИЇВСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО

ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ

Випуск 26

ТЕЗИ ДОПОВІДЕЙ

IV ВСЕУКРАЇНСЬКОЇ СТУДЕНТСЬКОЇ НАУКОВО-ПРАКТИЧНОЇ КОНФЕРЕНЦІЇ

«Актуальні проблеми ефективного соціальноекономічного розвитку України: пошук молодих»

Редактор: Осадчук Г.А. Комп‘ютерна верстка: Білоус Т.В.

Підп. до друку 12.05.2015 р. Формат 60х84/16. Папір письм. Друк різографічний. Ум. друк. арк. 40,34.

Обл.-вид. арк. 43,92. Тираж . Зам. ғ

Видавничо-редакційний відділ ВТЕІ КНТЕУ 21000, м. Вінниця, вул. Хмельницьке шосе, 25

694