Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

зБІРНИК №2 ВАТРА КОНФЕРЕНЦІЯ (СЕКЦІЯ БО)

.pdf
Скачиваний:
31
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
7.24 Mб
Скачать

відкривають нові можливості [3], відтак, важливість розробки та залучення для управління економічними системами нових методів аналізу та прогнозування не викликає сумніву [4].

Функціонування великих вітчизняних підприємств на сучасному етапі ринкових трансформацій пов'язане з такими особливостями як наявність автономії при нестачі механізмів автономного управління, нерівномірність розподілу відповідальності, недосконалість організаційних структур й інформаційних систем, нерозвиненість логістичної складової, недосконалість системи планування. Вирішення означеної низки проблем потребує залучення сучасного апарату економіко-математичного моделювання та інструментарію, що надають інформаційні системи й технології.

Соціально-економічна система неминуче локалізована в економічному часі і просторі. Вона має певні історичні, географічні, етнічні, духовні, політичні та економічні кордони. Це в свою чергу означає, що вона може втілюватися в конкретних державно-політичних утвореннях або у формі інших, менших за масштабом, громадсько-господарських організаціях. У міру посилення ефекту глобалізації в якості соціально-економічної системи правомірно розглядати все людство [2].

Цивілізована держава зобов‘язана захищати права громадян від негативних соціальних наслідків ринкової економіки, від соціальних ризиків, пов‘язаних з утратою роботи, доходу та працездатності.

Для досягнення прийнятних параметрів соціальної захищеності населення в принципово нових умовах виникла потреба в запровадженні системи загальнообов‘язкового державного соціального забезпечення, тобто:

створення стійкої фінансової системи для економічного захисту людини;

створення ефективної системи управління соціальним страхуванням; удосконалення системи виплат; встановлення дієвого контролю за цільовим використанням коштів

цільових страхових фондів [5, c.72].

Як соціально-політична і правова категорія соціальне забезпечення включає: реалізацію державою політики перерозподілу доходів за допомогою правового механізму, закріплюючи нормативним шляхом організаційно-правові способи здійснення соціального забезпечення; порядок утворення відповідних фінансових систем і їх правовий статус, системи управління соціальним забезпеченням; осіб, що підлягають соціальному забезпеченню; види забезпечення і умови їх надання; механізм захисту прав громадян.

Одним із комплексних показників соціально-економічного розвитку країни можна вважати якість життя населення, що поєднує оцінки як соціальної, так і економічної ситуації в країні.

Наведемо коротку класифікацію факторів впливу на якість життя населення (Рис. 1.):

601

Демографічна

 

Правове

 

Фінансове

 

Охорона

 

Освіта

 

Соціальне

ситуація

 

забезпечення

 

забезпечення

 

здоров‘я

 

 

 

середовище

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Фактори, що мають непрямий вплив на якість життя населення

Якість життя населення

Фактори, що мають прямий вплив на якість життя

Якість трудового

 

Умови

 

Задоволеність

 

Навколишнє

життя

 

 

 

життям

 

середовище

 

 

 

 

 

 

 

Рис. 1. Фактори впливу на якість життя населення

Визначення факторів впливу на якість життя населення дозволить у подальшому розробити більш чіткі та дієві заходи та механізми щодо підвищення якості життя населення та подальшого соціально-економічного розвитку [5, с.73].

Отже, поліпшення соціального і економічного становища вимагає, насамперед, здійснення комплексних перетворень а правовій сфері відповідно до умов ринку. А також розробки дієвих економічних механізмів стимулювання та розвитку інституційного забезпечення, розвиток організаційно-економічних механізмів, заохочення розвитку інфраструктурних елементів.

Відтак, основною метою державної економічної та соціальної політики має бути забезпечення комплексного,багатофункціонального розвитку, при якому зросла б роль правового регулювання.

Тому, потрібно особливо зосередити увагу на розробці й обґрунтуванні концептуальних положень, моделей та критеріїв ефективності підготовки майбутніх фахівців в галузі інформаційних технологій, організаційнометодичних умов їх реалізації в контексті формування готовності до професійної діяльності в сучасному мінливому економічному середовищі високо розвинутих інформаційних технологій.

Список використаних джерел:

1.А. В. Бузгалин, А. И. Колганов «Теория социально-экономических трансформаций.(Прошлое, настоящее, будущее экономик „реального социализма― в глобальном постиндустриальном мире)» — М.:ТЕИС, 2003.

2.Вольська О.М. Шляхи забезпечення зростання рівня якості життя населення країни О. М. Вольська // Економіка будівництва і міського господарства. – 2011. –Т.7. – No 2. – с.73–79.

3.Іванов М. М. Моделі інформаційного сервісу в управлінні складними економічними об‘єктами: автореф. дис… д-ра екон. наук: 08.00.11 / Донец. нац. ун-т. - Донецьк, 2006. - 40 с.

602

4.Матвійчук А. В. Моделювання та аналіз економічних систем на підґрунті теорії нечіткої логіки: автореф. дис... д-ра екон. наук: 08.00.11 / КНЕУ ім.В.Гетьмана —Київ, 2007. — 40 с. 6.

5.Моделирование экономической динамики: Учеб. Пособие/ Клебанова Т.С., Дубровина Н.А., Полякова О.Ю. – 2- е изд. . стереотип. – Х.: Издательский Дом «Инжэк», 2005. –с. 244.

6.http://www.znannya.org/?view=concept:1369.

Ганна Зінчук Науковий керівник: Яремко С.А., к.т.н., доцент

Вінницький торговельно-економічний інститут КНТЕУ

СУЧАСНІ ТЕНДЕНЦІЇ ВИКОРИСТАННЯ РЕЛЯЦІЙНИХ СУБД В УПРАВЛІННІ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ

В останні роки спостерігається різке збільшення обсягів інформації в суспільстві взагалі та інформації, що використовується на підприємствах і в організаціях, зокрема. Це пов‘язано зі зростаючими темпами розвитку науки і техніки, появою нових технологій, швидкою їх зміною, активним накопиченням теоретичних знань і практичного досвіду. Тому все більш актуальним стає застосування реляційних СУБД на підприємствах під час прийняття управлінських рішень. Адже, правильна та своєчасна обробка інформації сприяє реалізації всіх функцій управління: планової, організаційної, контрольної, регулюючої, розподільної. Від правильної підібраної СУБД залежить ефективність функціонування системи управління.

Вивченням сучасних тенденцій використання реляційних СУБД в управлінні діяльності підприємств займаються такі вітчизняні вчені як: Петренко А.Б., Кривонос Ю.Г., Хорозов О.А. Наумов А.Н. та інші. Проте дане питання не є достатньо вивченим у науковій літературі і потребує подальшого розгляду.

Метою даного дослідження є визначення сучасних тенденцій використання реляційних СУБД в управлінні діяльності підприємств.

Сучасний рівень розвитку апаратних і програмних засобів уможливлює повсюдне ведення баз даних оперативної інформації на різних рівнях управління. У процесі своєї діяльності промислові підприємства, корпорації, відомчі структури, органи державної влади та управління накопичили великі обсяги даних. Вони зберігають у собі великі потенційні можливості з видобування корисної аналітичної інформації, на основі якої можна виявляти приховані тенденції, будувати стратегію розвитку, знаходити нові рішення. Є різні реляційні бази даних, які використовуються саме в управлінні діяльності підприємств. Розглянемо деякі із них.

Microsoft SQL Server це реляційна система управління базою даних (СУБД). У реляційних базах даних дані зберігаються в таблицях. Взаємопов‘язані дані можуть групуватися в таблиці, крім того, можуть бути встановлені також і взаємини між таблицями. Звідси і пішла назва реляційні -

603

від англійського слова relational (споріднений, пов‘язаний відносинами, взаємозалежний). Користувачі отримують доступ до даних на сервері через програми, а адміністратори, виконуючи завдання конфігурування, адміністрування та підтримки бази даних, виробляють безпосередній доступ до сервера. SQL Server є масштабованою базою даних, це означає, що вона може зберігати значні обсяги даних і підтримувати роботу багатьох користувачів, які здійснюють одночасний доступ до бази даних [2, с. 115 ].

Microsoft SQL Server 6.5 одна з найбільш потужних СУБД архітектури клієнт-сервер. Ця СУБД дозволяє задовольняти такі вимоги, що пред'являються до систем розподіленої обробки даних, як тиражування даних, паралельна обробка, підтримка великих баз даних на відносно недорогих апаратних платформах при збереженні простоти управління і використання.

SQL Server можна застосовувати на будь-яких Intel-сумісних комп‘ютерах під управлінням Windows 9x, Windows NT, Windows 2000. Є

також версія SQL Server 2000 для Windows CE, призначена для застосування в мобільних пристроях (що є надзвичайно зручно, особливо для управлінців на підприємствах).

Сучасним підприємствам і фірмам доводиться займатися дослідженням ринку, прогнозуванням продажів, рекламою і просуванням товарів і багатьма іншими питаннями. Для вирішення всіх цих завдань необхідна обробка величезної кількості інформації з використанням як простих, так і складних спеціальних методів розрахунку. Виконати це вручну і в той же час якісно не надається можливим. Тому необхідно використовувати відповідні комп‘ютерні програми, які у великій кількості пропонуються на ринку.

Будучи світовим лідером в області автоматизації підприємств і використовуючи свій більш ніж двадцятирічний досвід з розробки комплексного програмного забезпечення, Oracle пропонує компаніям і організаціям всіх сфер діяльності програмні рішення сімейство модулів Oracle Applications, призначене для створення корпоративних інформаційних систем.

Пакет бізнесу-додатків Oracle Applications це 55 інтегрованих програмних модулів, кожний з яких представляє повністю функціональні рішення в області управління кадрами, фінансами, виробництвом, матеріально-технічним постачанням і збутом.

За допомогою Oracle Applications компанія може добитися значних поліпшень в роботі з постачальниками і замовниками. Суть цих поліпшень у розширенні ринків збуту за рахунок залучення нової клієнтури і поліпшення рівня обслуговування вже існуючих клієнтів. Замовники можуть працювати з Інтернет-додатками Oracle так само, як і співробітники компанії. Вони самостійно можуть відвідувати Інтернет-сервер підприємства для отримання свіжої інформації про ціни на продукти, що поставляються, і послуги, про доступність номенклатурних позицій на складі готової продукції, для розміщення замовлень на постачання і відстеження етапів їх проходження.

Клієнти вибирають продукт, який вони хочуть, вирішують, чи влаштовує їх поточна ціна і відразу оформляють свої замовлення на

604

комп‘ютері. Замовлення напряму передається на склад або комерційний відділ без яких-небудь ручних операцій. Клієнт отримує повний звіт, що містить статус замовлення, який оновлюється в реальному часі в міру того, як товар переміщується зі складу на відвантаження.

Точно так само, використовуючи Інтернет-додатки Oracle Applications, постачальники компанії можуть отримувати інформацію про потребу підрозділів підприємства в матеріалах і послугах, і відповідно коректувати власні плани постачання. Наприклад, вони можуть мати доступ до інформації про виробничі запаси компанії. Коли кількість на складі якихось матеріалів вичерпується, постачальники можуть за власною схемою організувати їх відвантаження і доставку. Цей процес дозволяє зробити постачальника реальним членом виробничої групи, скоротити дистанцію між компаніями і знизити витрати обох підприємств.

Розподіл з допомогою Oracle Applications бізнес-процесів в Інтернет, за межі окремого підприємства, перетворює електронну торгівлю з інструмента маркетингу в новий ефективний зразок ведення бізнесу [3, с. 57].

На даний момент існує досить широкий спектр продукції, покликаної задовольнити найрізноманітніші потреби, як невеликих компаній, так і компаній-гігантів. Ці програмні продукти повною мірою охоплюють всі аспекти діяльності підприємств, від логістики, маркетингу, виробництва, збуту, до бухгалтерського обліку та управління персоналом.

Таким чином, на основі наведеного вище можна зазначити, що для вирішення проблем, випробовуваних організацією при переході до нової інформаційної системи управління або введення в експлуатацію потрібно розробити методику, що дозволяє порівняно легко здійснювати впровадження ІТ. При цьому, реляційна СУБД полегшує роботу на будьякому етапі функціонування пiдприємства i досить ефективна у використаннi.

Список використаних джерел:

1.Берко А.Ю. Застосування баз даних : навч. посібник / А.Ю. Берко, О.М. Верес. Львів : Ліга-Прес, 2007. 208 с.

2.Берко А. Ю. Організація баз даних: навч. посібник / А.Ю. Берко, О.М. Верес, В.В. Пасічник. – Львів : Магнолія, 2008. – 456 с.

3.Хорозов О.А. Використання реляційної СУБД щодо структурованих IBXMLD-документів / О.А. Хорозов // Управляющие системы и машины. 2012. ғ 3. С. 57-67.

Тетяна Іванчик Науковий керівник: Гусак Л.П., к.пед.н., доцент

Вінницький торговельно-економічний інститут КНТЕУ

ЗАСТОСУВАННЯ МАТЕМАТИЧНИХ МЕТОДІВ У ПСИХОЛОГІЇ

У сучасному світі математика відіграє важливу роль у нашому житті й існуванні суспільства. Вона керує процесами, що відбуваються навколо нас,

605

дозволяє нам спостерігати за найменшим відхиленням від нормального життя, формалізує складні явища, що стаються кожної секунди і дозволяє людині адекватно реагувати на все, що трапляється у її житті.

Кожна галузь науки потребує в тій чи іншій мірі складних математичних обчислень задля свого існування, не є винятком і психологія. Як слушно зазначив відомий американський математик Біркгоф Георг Давид «Математика, як найбільш розумова галузь наук, має природну спорідненість

зпсихологією - наукою про розум».

Уній математичні методи набувають широкого застосування, оскільки вони дають змогу зробити процес дослідження явищ більш чітким та структурованим.

Метою дослідження є застосування математичних методів у психології. Залежно від функціонального призначення та потреб психологічної

науки ці методи поділяються на методи математичного моделювання та математичної статистики (або статистичні методи) [2, c.97].

Математичне моделювання застосовується:

1) як засіб організації теоретичного дослідження психологічних явищ через побудову моделей-аналогів досліджуваних явищ та виявлення таким чином закономірностей функціонування та розвитку змодельованої системи;

2) як засіб побудови алгоритмів діяння людини в різноманітних ситуаціях її пізнавальної та перетворюючої діяльності і побудова на їх основі пояснюючих, розвиваючих, навчальних, ігрових та інших комп‘ютерних моделей.

Математичне моделювання базується на використанні кореляційного, регресійного та факторного аналізів.

Кореляційний аналіз – це встановлення взаємозв‘язку між явищами. При цьому вимірюється, як зміниться середнє значення одного показника при зміні показника, у взаємозв‘язку з яким він перебуває. Кореляція розглядається у двох аспектах: по силі і за напрямком. Вона може бути позитивною (при зростанні одного показника зростає і другий) і негативною (при зростанні першого другий показник убуває: наприклад, чим вище рівень тривожності у індивіда, тим менша ймовірність, що він займе лідируюче положення в групі). Залежність може бути лінійною, або, що буває частіше, виражатися кривою.

Головна перевага кореляційного аналізу полягає у тому, що зв‘язки, які допомагають його встановлювати, можуть бути неочевидні на перший погляд, якщо застосовуються інші методи математичної обробки в психології. До недоліків же можна віднести велику трудомісткість у зв‘язку з необхідністю використання чималого числа формул і ретельних обчислень

[1, c.343].

Регресійний аналіз, у свою чергу, дає змогу вивчати залежність середнього значення будь-якої величини від варіацій іншої. Використовується переважно в емпіричних психологічних дослідженнях для

606

вирішення завдань, пов‘язаних з оцінкою будь-якого впливу (наприклад, впливу інтелектуальної обдарованості на успішність, мотивів - на поведінку тощо).

Факторний аналіз – ще один метод, який використовується у процесі дослідження статистично пов‘язаних ознак з метою виявлення деяких прихованих від безпосереднього спостереження факторів. За допомогою факторного аналізу не просто встановлюється зв‘язок між змінними, що перебувають у стані перетворень, а визначається міра цього зв‘язку та виявляються основні фактори, що лежать в основі вказаних перетворень. Особливо ефективним даний метод може бути на початкових стадіях дослідження, коли необхідно з‘ясувати деякі попередні закономірності в досліджуваній сфері. Це дасть змогу подальший експеримент зробити більш досконалим порівняно з експериментом, заснованим на змінних, обраних довільно або випадково [3, c.215].

Для обробки ж експериментальних даних, у психології застосовуються статистичні методи. Основною метою їх є підвищення обґрунтованості висновків у психологічних дослідженнях за рахунок використання ймовірнісної логіки та ймовірнісних моделей.

Виділяють такі напрями використання методів математичної статистики

упсихології:

1)описова статистика (включає групування, табулювання, графічний вираз та кількісну оцінку даних);

2)теорія статистичного висновку (використовується в психологічних дослідженнях для передбачення результатів за даними обстеження вибірок);

3)теорія планування експериментів (слугує для виявлення та перевірки причинних зв‘язків між змінними) [4, c.346].

Отже, розглянувши дані математичні методи, можна дійти висновку, що всі вони можуть бути досить ефективними та корисними в організації і проведенні психологічних досліджень. Проте необхідно пам‘ятати, що математичний метод, як і будь-який інший, має свою сферу використання та певні можливості, застосування яких зумовлене природою предмета дослідження та завданнями пізнавальних дій дослідника.

Список використаних джерел:

1.Киричук О.В. Основи психології: підручник / О.В. Киричука, В.А. Роменця. – 4-те вид. – К.: Либідь, 1999. – 632 с.

2.Палій А.А. Математичні методи і продуктивність їх застосування // Диференціальна психологія: навч. посіб. / А.А. Палій. – К.: Академвидав,

2010. – 97 с.

3.Руденко В.М., Руденко Н.М. Математичні методи в психології: навч. посіб. / В.М. Руденко, Н.М. Руденко. – К., 2009. – 235 с.

4.Телейко А.Б. Математико-статистичні методи в соціології та психології: навч. посіб. / А.Б. Телейко, Р.К. Чорней. – К.: МАУП,

2007. – 424 с.

607

Сніжана Кимач Науковий керівник: Бондар М.В., к. пед. н., доцент

Вінницький торговельно-економічний інститут КНТЕУ

ВИКОРИСТАННЯ ПРОГРАМНОЇ ОБОЛОНКИ MS Exсel ДЛЯ РОЗВ’ЯЗАННЯ ЗАДАЧ ЛІНІЙНОГО ПРОГРАМУВАННЯ

На сьогоднішній день, важливим елементом у підготовці економістів являється вирішення задач лінійного програмування. Це проявляється у тому, що математичні методи стрімко приникають в усі сфери життя, не винятком є економічна сфера. В свою чергу, дана сфера вимагає міцного знання математики та її розділів.

Одне з основних місць в економічних процесах, та важливим завдання практичного характеру являються задачі оптимізації. Використання засобів електронно-обчислювальних машин, а саме MS Excel, дає змогу, за лічені хвилини, розв‘язати задачу лінійного програмування за допомогою симплекс-методу.

Дослідженням питання, яке стосується використання MS Excel при розв‘язанні економіко-математичних задач, а саме задач лінійного

програмування займались українські вчені

та

аналітики, а саме:

Аршава О. О., Вітлінський В. В., Гармощ

А.

Н., Гетманцев В. Д.,

Івченко І. Ю., Кононенко А. І., Курицький Б. Я.,

Мітасов Д. Г., Наконечний

С. І., Свіна С.С., Цуріков В. О., Щелкунова Л. І. та ін.

Одним із важливих розділів дослідження операцій являється лінійне програмування. В свою чергу, воно зводиться до оптимізації лінійної цільової функції на множині. Зазначена функція описується лінійними рівняннями і нерівностями [2].

Вирішення задач які описуються економіко-математичними моделями лінійного програмування, здійснюються, як правило, універсальним симплекс-методом. Даний метод є досить трудомістким, тому рекомендується здійснювати розрахунки у MS Excel, що може значно полегшити поставлене завдання.

Існує ряд пакетів програм за допомогу яких можна вирішувати оптимізаційні задачі лінійного програмування, а саме: MATHCAD, «ПОИСК РЕШЕНИЯ» (MS Excel), SPSS, SAS та інші. Недоліками даних програм є те, що вони дають лише результат (не відображаючи альтернативних розв‘язків та результату останньої ітерації). Саме хід розв‘язку задачі краще всього реалізувати за допомогою MS Excel.

Добре відомо, що одним із алгоритмічних процесів є перехід від однієї симплекс-таблиці до іншої. Якщо даний алгоритмічний процес запрограмувати в MS Excel, можна за лічені хвилини реалізувати кроки симплекс-методу, що займає щонайменше годину, якщо розраховувати в ручну. Здійснення помилок при обчисленні за допомого даного програмного пакету виключається.

608

Доцільно буде зазначити й інші переваги використання програмної оболонки MS Excel для розв‘язання задач лінійного програмування:

-можливість провести повний аналіз задачі, а саме отримати повну таблицю-результат та альтернативні розв‘язки;

-економія часу та ефективніше засвоєння теоретичного матеріалу;

-простота та доступність у роботі з програмою;

-гарантована якість розв‘язання задачі та виключення допущення помилок в процесі розв‘язку, та інші.

Всередовищі MS Excel, вирішення задач лінійного програмування, здійснюється за допомогою опції «Пошук рішення». Для вирішення задачі в даному табличному редакторі необхідно виконувати послідовність дій [3]:

1) створити форму для введення умов задачі; 2) вказати адреси комірок, в які буде поміщений результат рішення

(змінювані комірки); 3) ввести вихідні дані;

4) ввести залежність для цільової функції;

5) ввести залежності для обмежень; 6) вказати призначення цільової функції (встановити цільову комірку); 7) запровадити обмеження;

8) ввести параметри для вирішення завдання лінійного програмування. MS Excel дозволяє представити результати розв‘язку задачі у формі

звіту.

Існує три типи таких звітів [1]:

Результати (Answer) – характеризується цей звіт тим, що в ньому включаються вихідні і кінцеві значення цільової комірки та впливаючих комірок, а також додаткові відомості про обмеження.

Стійкість (Sensitivity) – такий вид звіту містить відомості про чутливість рішення до малих змін в змінюваних осередках або в формулах обмежень.

Межі (Limits) – ключовою характеристикою даного звіту є те, що крім вихідних і кінцевих значень змінюваних і цільової комірки у звіт включаються верхні і нижні межі значень, які можуть приймати впливаючі комірки при дотриманні обмежень.

Отже, усе вище зазначене дає нам можливість зробити висновок про те, що розв‘язання задач лінійного програмування за допомогу MS Excel є досить полегшеним та менш трудомістким явищем. Крім того це дає можливість краще засвоювати інформацію та уникнути помилкового вирішення, що досить часто відбувається при вирішенні даного роду задач вручну.

Список використаних джерел:

1. Гетманцев В. Д. Лінійна алгебра і лінійне програмування : навч. посібник / В. Д. Гетманцев – К. : Либідь. – 2011. – 256 с.

2.

Івченко І.

Ю.

Математичне програмування

:

навч.

посібник

/

І. Ю. Івченко – К. : Центр учбової літератури. – 2012. – 232 с.

 

 

3.

Наконечний

С.

І. Математичне програмування

: навч.

посібник

/

С. І. Наконечний, С. С. Савіна – К. : КНЕУ, 2013. – 452

с.

 

 

 

609

Олена Кирилова Науковий керівник: Копняк К.В., старший викладач

Вінницький торговельно-економічний інститут КНТЕУ

ОСОБЛИВОСТІ ВПРОВАДЖЕННЯ ІНФОРМАЦІЙНОЇ СИСТЕМИ «1С: БУХГАЛТЕРІЯ» НА ПІДПРИЄМСТВІ

У теперішній час бухгалтерський облік на підприємствах усіх форм власності стає все більш автоматизованим. Сучасні інформаційні системи і технології в бухгалтерському обліку поступово змінюють звичну структуру управління на підприємстві.

Загальновідомим представником бухгалтерських програм з високим рівнем автоматизації процесів є фірма «1С» із своїми програмними продуктами «1С: Підприємство 7.7», що еволюціонував до «1С: Підприємство 8.2». Але зараз перед представниками підприємств постає питання, який саме з цих продуктів обрати. Актуальним також є питання, чи необхідно терміново переходити з однієї версії на іншу. При вирішенні питання автоматизації обліку необхідно дуже обережно підбирати програмний продукт, який би найбільше підходив до структури підприємства.

Мета дослідження – визначити особливості впровадження інформаційної системи «1С: Бухгалтерія» на підприємстві; зробити порівняльну характеристику програмних продуктів «1С: Бухгалтерія 7.7» і «1С: Бухгалтерія 8.2», показавши переваги та недоліки їх впровадження на підприємствах малого, середнього та великого бізнесу.

Вивченням теоретичних та методологічних аспектів розвитку та впровадження комп‘ютерних інформаційних систем на підприємствах займалися такі вчені, як: М.Т. Барановський, М.Т. Білуха, Ф.Ф. Бутинець, С.В. Івахненков, Г.Г. Кірейцев, Ю.А. Кузьмінський, Ю.І. Осадчий, М.Г. Чумаченко та ін. Дані вчені зробили значний внесок в розвиток інформаційних систем бухгалтерського обліку [1].

Програма «1С: Бухгалтерія 7.7» – це універсальна програма масового призначення для автоматизації бухгалтерського і податкового обліку, включаючи підготовку обов‘язкової (регламентованої) звітності. Це готове рішення для ведення обліку в організаціях, що здійснюють будь-які види комерційної діяльності: оптову і роздрібну торгівлю, комісійну торгівлю (у тому числі субкомісію), надання послуг, виробництво і т.д.

Платформу «1С: Підприємство 8» було створено з урахуванням 6- річного досвіду застосування систем програми «1С: Підприємство 7.7» (хоча свій історичний розвиток цей програмний продукт почав значно раніше). Нове покоління технологічної платформи (версія 8) з'явилося на ринку ще 31 червня 2003 року, воно прийшло на зміну поточній версії платформи «1С: Підприємство 7.7», вирішуючи при цьому низку основних завдань: підвищення продуктивності та масштабованості, розширення функціональних можливостей та підвищення ефективності процесу розробки. У січні 2008 року платформа оновилася до версії 8.1. Далі розвиток

610