Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

зБІРНИК №2 ВАТРА КОНФЕРЕНЦІЯ (СЕКЦІЯ БО)

.pdf
Скачиваний:
31
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
7.24 Mб
Скачать

подій став просто нестримним. Восени 2009 року в Україні виходить платформа 8.2. Майже два роки фірма «1 С» випускала оновлення для обох платформ (8.1 та 8.2), але з 1 червня 2011 року оновлення випускаються лише для платформи 8.2 [2, c. 7].

На даний момент 90% усього обсягу використовуваних системи автоматизації обліку – це програмі продукти «1С». Це говорить не тільки про високу поширеність, а й про ефективність.

Велика розповсюдженість програми «1С: Бухгалтерія 7.7» пояснюється присутністю в ній готових шаблонів, алгоритмів, налаштувань, що побудовані на базі сучасних технологій. За лічені хвилини у даному програмному середовищі можна підготувати потрібні звітні документи чи роздрукувати первинну документацію, інформація ж зберігається у системі зручних структурованих довідників.

Програма дозволяє працювати з декількома планами рахунків, вести облік декількох підприємств в одній інформаційній базі, забезпечує систему авторизації, контролю й обмеження прав користувачів. Програма підтримує режим конфігурування (налаштування) системи. Вбудована об‘єктноорієнтована мова дозволяє здійснювати налаштування поведінки й алгоритмів роботи системи в різних ситуаціях.

У програмі також реалізовані можливості ведення на одному робочому місці бухгалтерського обліку декількох підприємств, ведення обліку паралельно в декількох робочих планах рахунків, багатовимірного та багаторівневого аналітичного обліку, кількісного та валютного обліку [3, с. 12].

Програма має однокористувацьку і мережеву версії. Для користувачів програми є декілька режимів роботи, набір яких різний залежно від версії програми.

Переваги програми «1С: Бухгалтерія 7.7»:

наявність готових налаштувань;

одержання потрібної документації за допомогою типових форм з мінімальними затратами часу;

відсутність потреби у високій кваліфікації спеціалістів;

можливість на певний момент часу отримати програму, яка б

максимально відповідала поставленим завданням. Недоліки програми «1С: Бухгалтерія 7.7»:

неможливість ведення обліку в динаміці;

не найвища швидкість проведення обрахунків;

програма не є повністю універсальною, розроблені спеціальні версії для кожного виду діяльності.

Маючи деякий досвід використання інформаційної системи «1С: Бухгалтерія 8.2», можна теж визначити деякі зручності та недоліки в роботі:

Зручними є:

можливість налаштувань схем ведення обліку;

панель функцій допомагає як початківцю, так і досвідченому користувачу;

підключення друкованих форм і звітів безпосередньо в БД (не потрібно змінювати конфігурації, додаючи якусь форму);

611

універсальні звіти;

швидкість роботи в мережі;

обмін даними між декількома базами без зовнішніх програм і обробок;

наявність поштового клієнту;

розділення податкового і бухгалтерського обліку;

можливість корегування записів проводок створених документами. Недоліки:

при переведенні підприємства на нову платформу потрібно врахувати ефект «тяжкого звикання» працівників;

на робочих ПК потрібно мати не менш ніж 512 Мб оперативної пам‘яті;

відсутність проведення послідовностей (дуже не зручно перепроводити всі документи);

не зовсім наочним є нарахування зарплати, хоча виробники в цьому

напрямку постійно працюють.

«1С: Бухгалтерія 8» постійно розвивається. За останні роки випущено 3 редакції програми, враховані численні побажання та зауваження користувачів. На сьогоднішній день «1С: Бухгалтерія 8» успішно працює в організаціях самого різного масштабу і продовжує розвиватися. Основний напрямок розвитку – підвищення зручності роботи бухгалтера. Для версії «1С: Бухгалтерія 7.7» відпрацьовуються тільки зміни законодавства. Розробка нових можливостей не ведеться.

Отже, можна зробити такий висновок, що впровадження програми «1С: Бухгалтерія 8.Х" є неминучим. Важливо, щоб це збільшило ефективність роботи бухгалтерії і поліпшило контроль над фінансово-господарською діяльністю підприємства, що у свою чергу збільшить ефективність управління підприємством, і, як наслідок, ефективність його роботи.

Список використаних джерел:

1.Івахненков С.В. Класифікація програмного забезпечення бухгалтерського обліку і контролю / С.В. Івахненков // Бухгалтерський облік

іаудит. – 2006. – ғ7. – С. 55-56.

2.Сараєва Г. 1С: Бухгалтерія 8.2: доступно для бухгалтера / Г. Сараєва, Л. Власенко. – Харків : Фактор, 2011. – 528 с.

3.Новикова Е.Н. Практикум по 1С: Бухгалтерии 7.7 : уч. пособие для студентов высших учебных заведений // Е.Н. Новикова, В.А. Осмятченко. – Кривой Рог : Минерал, 2010. – 196 с.

Сергій Кисілевич Науковий керівник: Ревенок В.І., к.т.н., доц.

Вінницький торговельно – економічний інститут КНТЕУ

МЕНТАЛЬНІ КАРТКИ ТА ЇХ ПРИЗНАЧЕННЯ

Ментальні картки, або карти пам'яті, думок - діаграма на якій відображають слова, ідеї, завдання, або інші елементи, розташовані радіально

612

навколо основного слова або ідеї. Використовуються для генерування, відображення, структурування такласифікації ідей, і в якості допоміжного засобу під час навчання, організації, розв'язання проблем,прийняття рішень, та написання документів.

Ця діаграма являє собою деревовидну структуру (також з можливими зв‘язками між гілками) і подає семантичні або інші зв'язки між фрагментами інформації. Завдяки поданню цих зв'язків в радіальній, нелінійній формі, вона сприяє підходу в стилі мозкового штурму до будь-якого організаційного завдання, усуваючи необхідність створення детальної концептуальної системи перед початком роботи. Карти розуму подібні до семантичних мереж, або когнітивних карт, але без формальних обмежень на типи можливих зв'язків [1].

Елементи розташовуються в інтуїтивному порядку, відповідно до їхньої важливості, і організовуються в групи, гілки, або окремі площини. Узагальнене графічне представлення семантичної структури інформації під час отримання знань може допомагати пригадувати вже отримані знання. Основна, центральна тема розташовується посередині карти пам'яті. Вона формулюється якнайточніше, та представляється у вигляді зображення. Назовні відходять розгалуження до різних найголовніших підрозділів, від яких, відходять розгалуження до інших підрозділів, які представляють відповідну інформацію. В кінцевих розгалуженнях наводяться ключові слова. Під час укладання карти розуму, можна застосовувати кольори, зображення тощо, задля полегшення роботи мозку під час аналізу карти розуму.

З формальної точки зору, карти розуму складаються з діаграм дерев разом із пов'язаними примітками. Якщо поняття мають між собою складні

зв'язки, такі карти

вже

є картами концепцій,

семантичними

мережами або онтологіями.

До

всіх цих різновидів карти

розуму мають

сильні зв'язки. Однак, онтології, на противагу картам розуму, мають визначену семантику, тобто, описані у вигляді вершин та ребер зв'язки між поняттями мають визначене значення [2].

Карти розуму добре підходять для збирання ідей та мозкового штурму, оскільки кожне ключове слово може мати асоціації з іншими. Завдяки таким асоціаціям можна створювати великі та розгалужені карти розуму. На відміну від звичайного мозкового штурму, під час якого отримується множина невпорядкованих ідей, які згодом впорядковуються, застосування карт розуму сприяє утворенню мережевих структур від самого початку. Карти ідей можуть також бути документацією результатів мозкового штурму.

Карти розуму можна застосовувати, для охоплення структури великих (або складних) текстів, оскільки вони дозволяють явно відмічати найголовніші елементи в тексті, але, завдяки докладним розгалуженням не втрачають зміст. Одним їх найефективніших застосувань, які знаходять інтелект-карти у викладацькій справі, є підготовка на їх основі лекцій.

Лекцію у формі інтелект-карти набагато легше підготувати, ніж написати її «лінійний» варіант, крім того, вона надає як викладачеві, так і учневі ту велику перевагу, що весь зміст лекції виявляється, як мовиться, на

613

долоні. Таку лекцію легко піддати ревізії з метою оновлення інформації в ній, а її хороші мнемонічні якості означають, що короткого часу перед самою лекцією виявляється достатньо, щоб відновити в пам'яті весь цей зміст. Оскільки рівень знань лектора, як правило, росте, одна і та ж карта розуму, використовується з року в рік. Вона здатна висвітлити лекцію у новому кольорі, зовсім не схожу на попередню. Лекції від цього тільки виграють, позбавляючись відомого свого недоліку, коли читаються з року в рік без яких-небудь змін, унаслідок того що викладач просто використовує одні й тіж самі матеріали. Вони також виграють і в тому, що стають цікавішими як для викладача, так і для студента[3].

Як змістовно-структурна основа лекції інтелект-карта дозволяє викладачеві забезпечувати ідеальний баланс між імпровізованою мовою, з одного боку, і ясною і добре структурованою презентацією - з іншої. Це забезпечує точне дотримання тимчасових рамок лекції, а також, якщо це викликано якою-небудь необхідністю, дозволяє міняти тривалість лекції в ту або іншу сторону шляхом внесення необхідних коректив до ходу викладу матеріалу лекції. Ця можливість редагувати «на ходу» виявляється особливо корисною, коли перед самим початком лекції знаходиться нова інформація, що відноситься до предмету лекції (новина з преси; інформація, надана попереднім лектором[4]. Якість і ефективність інтелект-карт можна покращувати за допомогою кольору, малюнків, символів і абревіатур, а також за допомогою додання карті тривимірної глибини, що дозволяє підвищити цікавість, привабливість, оригінальності і ефективності карти розуму. А це дозволяє збільшити наші творчі здібності при створенні і подальшому використанні карт, генеруванні ідей, і покращує запам'ятовування інформації, що міститься в карті.

Список використаних джерел:

1.Карта розуму. – [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://habrahabr.ru

2.Ментальні картки та їх призначення – [Електронний ресурс]. – Режим доступу : www.wikipedia.org

3.Інтелект-карта – [Електронний ресурс]. – Режим доступу : sites.google.com

4.Карти знань – [Електронний ресурс]. – Режим доступу : www.eduwiki.uran.net.ua

Олена Кричевська Науковий керівник: Яремко С.А., к.т.н., доцент

Вінницький торгівельно-економічний інститут КНТЕУ

ВПРОВАДЖЕННЯ ІННОВАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ У СФЕРІ ОБСЛУГОВУВАННЯ ТА ТУРИСТИЧНІЙ ІНДУСТРІЇ

Індустрія гостинності – це сфера підприємництва, що складається з таких видів обслуговування, які базуються на таких принципах гостинності як щедрість і приязнь.

614

Одним із найважливіших аспектів концепції діяльності будь-якого підприємства, зокрема і туристично-готельного є успішна реалізація його справжніх цілей, яка потребує інноваційних підходів.

Актуальність теми обумовлена необхідністю автоматизації облікових процесів та використанням у ній інформаційних технологій.

Метою роботи є дослідження інноваційних технологій формування послуги гостинності.

Проблемам формування та функціонування сфери послуг присвячені праці таких вітчизняних вчених як: Н.В. Миронова, В.Б. Ніколайчук, Е.В. Новаторів, С.В. Носков, Р.В. Шеховцов.

Сьогодні важко уявити собі готель, в якому тисячі задач щоденного ведення бізнесу здійснювалися б вручну. Система управління - це мозок готелю, без якої він не зможе жити. Існує безліч видів систем електронного управління готелем, і, вибираючи одну з них, ми повинні запитати себе, наскільки вона буде адаптованою до інноваційних технологій, які впроваджуються у сфері туристичної індустрії [4, c. 549].

В даний час основна інновація в сфері систем електронного управління - це такі Інтернет-технології, що дають можливість користувачеві (співробітнику готелю) безпосередньо звертається до веб-сервісу і отримати всю інформацію про готелі в мережі. На українському ринку зараз представлені такі системи Opera Fidelio і Epitome PMS. «Основна інновація Epitome PMS в позиціонуванні цієї системи як частини величезного готельного комплексу; максимальній інтеграції зі сторонніми системами», як зазначає Сергій Фомін - генеральний директор Libra Hospitality.

Але процес поширення та модернізації, безсумнівно, призведе до того, що дуже скоро подібних систем стане більше. З‘являться системи, які можна буде отримувати за передплатою (SAAS-технології). Особливо це буде цікаво для сезонних готелів (курортні, гірськолижні). Такі технології дозволять не витрачати гроші власника на покупку дорогого софта, а оплачувати невеликі суми з операційних витрат за реалізовану броню. Таким чином, подібні системи стануть доступними для готелів будь-якого формату, включаючи міні-готелі.

Готель повинен прагнути отримати доступ до максимально широкого набору каналів продаж. У яких каналах і коли здійснювати продажі - питання політики просування, це залежить від сезону, поточного завантаження готелю і безлічі інших чинників. Зокрема, представляти себе в глобальних (GDS) та / або альтернативних (ADS) системах бронювання, в першу чергу, необхідно готелям, орієнтованим на бізнес-сегмент. Але це можуть бути не тільки міські бізнес-готелі, але й засоби розміщення будь-якого формату: заміські готелі, SPA-готелі на узбережжі, готелі для прихильників екстремального відпочинку, охочі залучити клієнтів з певним рівнем достатку [2, c.67].

Необхідно відзначити, що GDS ще й ефективний інструмент реклами: готель стає відомим більш 600 000 туристичним агентствам по всьому світу і

615

з‘являється в найпопулярніших системах бронювання, що використовують GDS базу, таких як Travelocity і Expedia. Крім того, жоден інший рекламний канал не зрівняється за критерієм вартість/ефективність.

У 2013 р. компанія Лібра Хоспіталіті представила ринку готельних послуг новий революційний продукт - мульти-готельне рішення для мереж, що надається за моделлю Saas-Libra OnDemand CRM. Даний продукт вже інтегрований з системою управління готелем epitome PMS і Fidelio і істотно розширює функціональні можливості системи управління готелем.

Проаналізувавши високотехнологічні новинки автоматизації готелів, можна виділити кілька основних, які є останнім словом техніки і сприяють конкурентній боротьбі.

1.Interactive TV Systems (Системи інтерактивного телебачення). Наприклад, компанія Hoist Technology пропонує 3 види інтерактивних систем:

-Easy TV спеціально створена для недорогих готелів;

-Класична інтерактивна система зі стандартним набором інтерактивних функцій;

-IPTV - новітня система на базі цифрових технологій, які з кожним днем все більше і більше вторгаються в наше життя.

До системи в більшості випадків додається контент, який може приємно вразити гостя: фільми, супутникові канали, і музика. Крім контенту системи складаються з послуг, які не тільки допомагають гостю бути обізнаним з пропозиціями готелю, але допомагають персоналу готелю знати про уподобання гостя, наприклад, які фільми гість замовляв через послугу room service.

2.WiFi (Швидкісний бездротовий доступ до Інтернету). Зараз він повинен бути в кожній кімнаті готелю.

3.Energy Management System (Система управління електроенергією). За допомогою даної системи готель може знизити витрату електроенергії приблизно на 30%.

4.Connectivity Panel (виносна панель аудіо-, відеороз‘ємів, медіахаб). Дуже зручний пристрій, що дозволяє гостю підключати своє обладнання. Залежно від моделі гість може підключити ноутбук або інший пристрій через HDMI / VGA вхід, використовуючи Bluetooth, слухати музику зі свого телефону через динаміки телевізора, вивести зображення і звук з відеокамери або фотоапарата на телевізор в HD-якості, за наявності в номері iPod / iPhone docking station (пристрій для підключення iPod / iPhone) слухати музику і заряджати пристрій одночасно.

5.RFID (Radio Frequency Identification). Дверний замок з радіочастотної ідентифікацією, при наявності якого клієнт потрапляє в номер та інші приміщення готелю без ключа. Такий інноваційний механізм стає все більш популярним в готелях усього світу завдяки тому, що для відкриття номеру не потрібно ключ. Для доступу в номер проживаючий може використовувати

616

мобільний телефон будь-якої марки і не витрачати час на пошуки загубленого ключа.

6. Back-office (Система управління внутрішніми службами готелю). Система управління back-office спрощує і підвищує ефективність роботи персоналу готелю, скорочує кількість помилок і дозволяє поліпшити якість обслуговування постояльців. Кишеньковий персональний комп‘ютер кожного співробітника, від покоївки до інженера, налаштований на бездротову систему передачі інформації з центрального комп‘ютера, що дозволяє персоналу мати доступ до даних: скільки товарів є на складі, які номери вимагають прибирання, що потребує ремонту, а також враховувати особливі побажання гостей.

Узагальнюючи, можна зазначити, що використання сучасних технологій в готельному обслуговуванні є невід‘ємною частиною розвитку готельного бізнесу в умовах конкуренції. Сучасні технології дозволяють підтримувати високий рівень обслуговування, розширювати спектр надаваних в готельному комплексі послуг, удосконалювати систему управління, посилити контроль за роботою персоналу, а також забезпечити високий рівень безпеки для гостей.

Список використаних джерел:

 

 

1.

Іванов В.В. Готельний менеджмент / В.В. Іванов,

Г.Б Волов

М.:Инфра - М, 2013. – 384 c.

 

 

2.

Камилина Л. М. Сервіс класу люкс. Рожева книга

менеджера

/

Л. М. Камилина: Альпина Бізнес Букс, 2009. – 256 с.

 

 

3.

Ковальов Д.А. Світова індустрія володіння відпочинком: Навчальний

посібник. / Д.А. Ковальов – М.: Університетська книга, 2008. – 608 с.

 

Тетяна Кричковська Науковий керівник: Копняк К.В., старший викладач

Вінницький торговельно-економічний інститут КНТЕУ

CRM-СИСТЕМИ В УПРАВЛІННІ ЕКОНОМІЧНИМИ ОБ’ЄКТАМИ

Щоб впоратися з постійно зростаючими запитами споживачів, підприємства використовують стратегію CRM (Customer Relationship Management) – управління взаєминами із клієнтами.

CRM-стратегія – це стратегія організації бізнесу, в якій відносини із клієнтом ставляться в центр бізнес-діяльності, тому що саме клієнти складають основний актив підприємства [1, c. 170]. Ця бізнес-стратегія побудови взаємовигідних відносин із клієнтами спрямована на підвищення ефективності та прибутковості бізнес-діяльності підприємства за рахунок залучення й утримання прибуткових клієнтів.

Головна мета CRM-стратегії – визначити найбільш прибуткових клієнтів, навчитися найбільш ефективно працювати з ними, запобігти їхньому відходу до конкурента, у результаті чого збільшити дохід

617

підприємства. Фундаментом бізнес-стратегії є орієнтація бізнесу підприємства на клієнта.

Завданням CRM-системи є автоматизація і координація всіх бізнеспроцесів по взаєминах із клієнтами в областях маркетингу, продажів, післяпродажного (сервісного) обслуговування. У CRM-системі клієнт розглядається як об‘єкт довгострокових вкладень коштів. Результатом CRMсистеми є формування лояльної клієнтської бази підприємства. На основі різноманітної інформації про клієнта з різних джерел система формує профіль кожного клієнта, забезпечуючи єдиний погляд на конкретного клієнта з погляду різних підрозділів підприємства.

Дослідженню систем управління відносинами з клієнтами, їхніх завдань та функцій присвячені праці таких вітчизняних вчених, як М. Лянцевич, А. Марданов, Р. Мунасипов, О. Палевич, А. Погорєлов, О. Ходак, Н. Чічкова, В. Чорний, О. Шарапа [2]. Проте в Україні зазначені системи впроваджуються не на належному рівні, та й наслідки таких впроваджень ще не дають бажаного ефекту. Тому подальші дослідження в цьому напрямі необхідні та своєчасні.

Збір інформації про клієнтів, їх потреби, про конкурентів і ринок у цілому є однією із задач, які найбільш ефективно вирішуються СRМсистемами. Причини цього наступні:

1.Збір маркетингової інформації здійснюється безпосередньо в процесі основної діяльності співробітників. СRМ-система автоматизує велику частину рутинних операцій по збору інформації, здійснюваних співробітниками відділів продажів, маркетингу і сервісного обслуговування.

2.Інформація збирається в єдиній базі даних за визначеними правилами, обумовленими потребами організації. Створення таких правил та їх виконання забезпечує можливість аналізу інформації саме таким чином, як цього вимагає звітність для вирішення самих найрізноманітніших маркетингових завдань даної організації.

3.Інформація, що збирається, є гранично об'єктивною маркетинговою інформацією про попит або відношення споживачів до продукції. Слід зазначити, що достовірно потреби і побажання, на які в процесі проведення маркетингових досліджень вказують потенційні клієнти, насправді невідомі.

4.Системи дозволяють розмежовувати права доступу до інформації або

їїобробки. Це властивість СRМ-систем достатньо значима, оскільки якісно зібрана інформація має комерційну цінність. CRM має передбачати засоби введення інформації в єдину базу даних (як службовцем підприємства, так і самим клієнтом, наприклад, через web-сайт при реєстрації або покупці), причому дані повинні централізовано обновлятися при кожному новому контакті. Наступний рівнем є засоби обробки даних (ранжування, кластерізація, агрегування, візуалізація тощо).

Загальна структурна схема обміну інформацією при впровадженні CRM може бути такою, як показано на рисунку 1:

618

Асортимент, сегменти, ціни

Торговий

відділ (CRM- Дані по клієнтах, модуль) контактах

Продажі, інформація

Керівництво

Зведені звіти

БЛОК

АНАЛІЗУ

Дані по продажах

Облікова система Бухгалтерія, склад

Документи

Клієнти, ринки

Рішення по просуванню

Дані по ринках,

Торговий

конкурентах

відділ

 

 

Просування

Рис. 1. Схема обміну інформацією при впровадженні CRM-системи на підприємстві

Найбільший інтерес до CRM-систем виявляють у фінансовому секторі, серед операторів послуг зв‘язку, компаній, пов‘язаних з товарами повсякденного попиту, перед якими стоїть завдання автоматизації роботи торгових представників та ефективного цільового використання маркетингових бюджетів.

Що стосується розробників продукту, то у даному сегменті представлено безліч розробників як локальних, так і визнаних в усьому світі, що пропонують системи для підприємств будь-якого масштабу. Серед найбільш активних учасників на вітчизняному ринку CRM-систем можна виділити українські компанії: «Парус», «Terrasoft», «IDM», «Інком»; російські фірми в сфері інформаційних технологій: «Галактика», «ABBYY», «1С», американські «Oracle» та «Microsoft», німецьку компанію «SAP» та ін.

Необхідно також відзначити еволюцію самої технології CRM. Модною останнім часом стала заміна поняття CRM визначенням e-CRM (електронне управління стосунками з клієнтом) [3]. Концепційні засади е-CRM вирізняються тим, що переносять частину стосунків з клієнтом до Інтернету. E-CRM означає з‘єднання будь-яких інтеракцій з клієнтами, функцій продажу, маркетингу, а також обслуговування клієнта (функції фронт-офісу) з функцією управління замовленням, фактуруванням і поставкою (функції бек-офісу). Таким чином, відбувається сполучення нових каналів і технологій Інернет з традиційними, такими як, наприклад, системи голосового обслуговування, безпосередній продаж чи контакт face-to-face. В рамках

619

даного тренду свого розвитку набуває також інтеграція CRM-систем з соціальними мережами. З‘являються інформаційні системи нового класу, які отримали назву соціальні CRM (Social CRM, SCRM).

Якщо говорити про методику впровадження систем класу CRM в роботу економічного об‘єкту, то можна порівняти її з методикою впровадження ERP-систем. Методика спрямована на забезпечення результативності плану для замовника і досягнення визначених цілей, на прозорість кожного етапу цього плану та зниження можливих ризиків, пов‘язаних з його виконанням. Тобто методика повинна бути актуальна в питаннях:

забезпечення виконання плану в названі терміни на найвищому рівні;

в рамках бюджету, затвердженого замовником;

відповідно до планових завдань.

Говорити про стандартну методику введення CRM-систем поки зарано, адже число таких продуктів є досить малим. Сьогодні ІТ-консультант обирає програму впровадження, яка підходить замовнику і виконавцю в рівній мірі. Підсумком такого впровадження має стати не просто наявність інстальованої CRM-програми та її налаштування, а й активно працююче рішення, яке є зручним та приносить відчутну вигоду компанії замовника.

Список використаних джерел:

1. Інформаційні системи в сучасному бізнесі : навч. посібник / В.С. Пономаренко, І.О. Золотарьова, Р.К. Бутова та ін. – Х. : ХНЕУ,

2011. – 484 с.

2. Шарапа О.М. Управління відносинами з клієнтами через впровадження CRM-систем як складова ефективного ведення бізнесу / О.М. Шарапа // Актуальні проблеми економіки. – 2009. – ғ7(97). – C. 175-183.

Вероніка Левицька Науковий керівник: Копчикова І.В., асистент

Вінницький торговельно-економічний інститут КНТЕУ

ІМІТАЦІЙНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ЕКОНОМІЧНИХ СИСТЕМ

Постійне ускладнення економічних систем вимагає вдосконалення механізмів аналізу економічних об'єктів і процесів, передбачення розвитку бізнес-процесів та прогнозування наслідків від тих чи інших заходів, розробки управлінських рішень на всіх рівнях господарської ієрархії управління. Останнім часом широко використовуються статистичні методи як у розв‘язку конкретних економічних та управлінських задач, так і у розвитку самої економічної науки.

Значною мірою переваги застосування імітаційних моделей спостерігаються у сфері матеріально-технічного забезпечення, у статистиці, в управлінні процесами реалізації інвестиційних проектів на різних етапах їх життєвого циклу з урахуванням можливих ризиків і тактики виділення

620