Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

2014_03_лютий_tezy круглого столу_KTM

.pdf
Скачиваний:
14
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
921.09 Кб
Скачать

Українські та зарубіжні учасники завжди радіють нагоді долучитися до життя місцевої громади, до її культурно-історичної спадщини. Спілкуючись зі своїми ровесниками, учнями загальноосвітніх шкіл, гімназій, представниками художніх колективів, фестивальна молодь має змогу не тільки оцінити самобутність місцевої культури, а й знайти нових друзів. Понад п’ять тисяч українських дітей пройшли його етапами і здобули надзвичайно цінні початкові знання в таких творчих галузях як кіно-, теле-, радіо-, фотомистецтво.

Подорожі визначними місцями Криму з року в рік приваблюють нових і постійних учасників фестивалю, стають поштовхом для народження творчих робіт. Фотографії, теле- і радіопередачі, фільми, створені на культурно-оздоровчих заходах, демонструються на завершальних конкурсах фестивалю та публікуються у газеті «Кришталеві джерела». За створення кращих робіт представників дитячих, молодіжних студій, професійних колективів відзначають званнями «Лауреат», «Дипломант» і нагороджують дипломами фестивалю.

Фестиваль «Кришталеві джерела» збирає під своє вітрило талановиту молодь, яка незабаром поповнить творчі

181

колективи кіностудій і телерадіокомпаній. Він є своєрідним трампліном для багатьох юних творчих особистостей при виборі професії та життєвого шляху.

22 травня 1991 року спільним рішенням колегій Міністерства народної освіти і Міністерства культури, секретаріату Спілки кінематографістів України, правління Товариства друзів кіно УРСР і Держтелерадіо УРСР започатковано Український відкритий фестиваль дитячого та юнацького кіно, що відбувся з 20 до 26 серпня 1991 року в м. Кролевці Сумської області.

2-й 1992 року фестиваль знову пройшов на Сумщині як конкурс юних кіномитців. За браком коштів перегляд конкурсних фільмів було вирішено провести в піонертаборі «Молода гвардія» (Одеса) під час фестивалю «Таланти твої, Україно!» 28 вересня – 1 жовтня.

1993 – 1994 роках «Кришталеві джерела» утверджуються як форум талантів юних кіномитців. 3-й та 4-й фестивалі, як і попередні, проводяться в Сумах. Формується постійний актив організаторів, «кістяком» якого стають Ілля Фоменко, Галина Полікарпова, Володимир Калита та ін.

182

У 1995 ріці фестиваль проводився вп’яте та отримав назву «Український відкритий фестиваль дитячого, юнацького та молодіжного кіно «Кришталеві джерела». Президентом Фестивалю було обрано кінознавця Оксану Мусієнко.

«Кришталеві джерела-VI» у 1996 році знову проводилися в Сумах. Організацією фінальних заходів керував директор Українського державного центру науковотехнічної творчості молоді В. Калита. До Фестивалю долучилася культпросвітній працівник Олена Зеленська (в подальшому незмінний головний режисер «Кришталевих джерел») та народний депутат України В.Шевченко (майбутній голова Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення).

Вже до складу у 1997 році організаторів 7-го Фестивалю долучилася Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення. Створено два професійні журі, одне з яких оцінювало подані на фестиваль кіно-, телефільми, а інше – телепрограми.

В період 1998-2001 рік «Кришталеві джерела» №8, 9, 10, переживають тяжкий час, спричинений економічною кризою. Але нестатки, дефіцит бюджетного фінансування

183

не стають завадою для проведення конкурсів та заходів професійного становлення талановитої молоді. Навпаки, фестиваль стає дедалі популярнішим, кількість учасників збільшується. До складу організаторів долучилася Спілка фотохудожників України (1999 р.).

2002 року Фестиваль поповнився конкурсом радіопередач і перемістився до Києва: 14-17 жовтня його було проведено в майже не опалюваних приміщеннях столичного Національного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді, а завершальні заходи – в Будинку кіно.

У 2003 ріці «Кришталеві джерела-ХІІІ» проходили у двох регіонах: 25-30 червня – в Євпаторії (під час святкування 2500-річчя цього одного з найдавніших міст світу), а 22-24 серпня – у Шостці Сумської області (фотовернісаж).

Фінальні заходи 14-го Фестивалю 2004 року вперше пройшли в селищі Штормовому Сакського району Криму 28 липня – 5 серпня. Через кілька днів у Шостці збиралися юні фотохудожники. Заходи Фестивалю забезпечував актив, що формувався в останні роки: Олесь Гоян, Микола Гриценко, Олена Зеленська, Микола Кокшайкін, Олексій Колесник,

184

Валентина Костильова, Олена Куценко, Алла Мігай, Оксана Мусієнко, Валентина Слободян, Андрій Стефанович, Сергій Файфура, Микола Філатов, Ілля Фоменко, Віталій Шевченко, Оксана Шевченко, Євген Шишков та ін.

Кінопрограму та фотовернісаж 15-го Фестивалю в 2005 році проведено з 13 до 19 серпня у м.Сумах. Конкурс телета радіоробіт відбувся 7-12 грудня в с. Поляна Свалявського р-ну Закарпатської області.

У2006 ріці Завершальні заходи «Кришталевих джерелХVI» знову проходили в Криму на базі відпочинку «Сатера» поблизу Алушти – вперше на початку вересня, коли вщухає курортна метушня.

Фінал «Кришталевих Джерел-ХVIІ» 2007 року проводився у Штормовому. Ухвалено рішення щодо зміни формату та назви Фестивалю. Вперше проводився повноцінний конкурс фоторобіт. Відтепер «Кришталеві джерела» стали Міжнародним дитячим, молодіжним фестивалем аудіовізуальних мистецтв, хоч офіційно цю назву було затверджено засновниками через два роки, разом

зновими засновницькими документами.

У2008 році 18-й Фестиваль «Кришталеві джерела» відбувався в Сумах (відбірковий етап) з 9 по 14 серпня та в

185

Штормовому з 2 по 9 вересня. Оргкомітет Фестивалю на кілька подальших років, які виявилися найважчими (оскільки припинилося бюджетне фінансування), очолив Віталій Шевченко. Йому вдавалося самотужки знаходити гроші на літнє оздоровлення учасників Фестивалю та оплачувати власними і спонсорськими коштами всі фестивальні заходи.

Фінал 19-го Фестивалю у 2009 році знову проходив у Штормовому, з 2 по 8 вересня. Невдовзі після завершення Фестивалю вперше було видано масовим накладом фотоальбом про історію «Кришталевих джерел» із зазначенням переможців фестивальних конкурсів за всі роки. Спонсори останніх років: ГО «Вся Україна», Центр громадських ініціатив «Інформаційне суспільство», фірми «Оболонь» та «Воля». Когорта друзів-опікунів Фестивалю поповнилася Світланою Блакіс, Василем Довжиком, Юрієм Єлисовенком, Людмилою Опанасенко, Юрієм Пересуньком, Оленою Ракіною.

У 2010 році селище Штормове з 2 по 10 вересня зібрало рекордну за останні роки кількість учасників – 177. Крім основної програми ювілейного, 20-го Фестивалю, «джерелята» провели екологічну акцію з очищення селища

186

та морського узбережжя від сміття; разом з місцевими учнями організували перший шкільний фестиваль народів Криму. У заходах Фестивалю вперше взяли участь відома поетеса Ганна Чубач, письменниця Світлана Короненко, керівник парламентського комітету з питань свободи слова та інформації А.Шевченко. Завершення Фестивалю 2010 року фактично збіглося із заснуванням Фонду «Кришталеві джерела», а невдовзі з’явився і сайт Фестивалю.

Завершальні заходи «Кришталевих джерел» 2011 році провели не в Штормовому, як спершу було організовано Фондом «Кришталеві джерела», а в Сумах – з 17 по 23 серпня, на базі Української академії банківської справи. Так було вшановано Сумщину – батьківщину Фестивалю в рік його 20-річчя. Замість 21-х за черговістю «Кришталевих джерел» цьогорічний Фестиваль було вирішено називати знову 20-м (отже, він став своєрідним другим етапом «КДХХ», що пройшли у вересні 2010 р. в Штормовому).

Вже у 2012 році фестиваль «Кришталеві джерела» вперше прийняла Вінниця, де фінальні заходи проводилися на базі Вінницького національного аграрного університету за сприяння Фонду «Батьківська земля», заснованого головою оргкомітету Фестивалю Оксаною Калетнік. У

187

фінальних заходах взяли участь 227 учасників майже з усіх областей та з Криму.

Отже, виходячи з усього вище сказаного можемо зробити висновок що для забезпечення дітей усіма умовами проживання, фестивалю необхідні незмінні спонсори, яких в наші часи складно знайти. Так як мало хто хоче спонсорувати не комерційну діяльність. А також фестиваль дуже багато за свій достатньо великий вік змінював організаційну структуру змінював.

«Кришталеві джерела» не лише найповажніший за віком, а й найавторитетніший у нашій країні фестиваль дитячої, юнацької, студентської творчості в галузі кіно, телебачення, радіомовлення та фото. Водночас це також огляд творчості професійних митців, адресованої дітям і молоді.

«Кришталеві джерела» мають цікаву історію. Вперше вони як регіональний конкурс юних кіноаматорів проводилися в серпні 1991 року на Сумщині з ініціативи місцевої влади та сумських митців, які опікувалися здібними дітьми. Під час цих заходів у СРСР стався державний переворот, тоталітарна радянська імперія враз розпалася, а Київ сповістив про виникнення незалежної

188

держави Україна. Учасників сумських «Кришталевих джерел» настільки вразили ті бурхливі події, що після пережитого й під впливом проголошення суверенної Української держави мимоволі виникла ідея – зробити конкурс традиційним, щорічним. І всеукраїнським.

Побажання дітей здійснилися: «Кришталеві джерела» стали спершу всеукраїнським, а віднедавна – міжнародним оглядом-конкурсом юних талантів.

Обжившись у Сумах, згодом Фестиваль подався в мандри по Україні: проводився в Києві, Криму (Євпаторія та Південне узбережжя), на Закарпатті, знову повертався на Сумщину. Причиною переміщень були, звісно, не забаганки організаторів, а традиційна фінансова скрута. Був випадок, коли, рятуючи фінал чергового року, конкурси «Кришталевих джерел» вдалося провести пізньої осені в холодних приміщеннях столичної станції юних натуралістів. Іншим разом рятували ситуацію, влаштувавши підсумкові конкурси в Карпатах, озолочених листопадом. Але ентузіасти Фестивалю таки дочекалися «тепліших» часів: в останні роки він «прописався» у селищі Штормовому Сакського району Криму.

189

Засновниками Фестивалю в його нинішньому форматі є Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення, Міністерство освіти і науки України, Міністерство України у справах сім’ї, молоді та спорту, Міністерство культури і туризму України, Національна спілка кінематографістів України, Національна спілка фотохудожників України, Асоціація діячів кіно освіти і медіа педагогіки України. 2009 року вони ухвалили спільне рішення про трансформацію «Кришталевих джерел» у Міжнародний фестиваль аудіовізуальних мистецтв. На той час Фестиваль уже остаточно окреслив свою програмну сутність, доповнивши кіноогляди, з яких все розпочиналося двадцять років тому, спершу творчими змаганнями юних телевізійників, згодом радіожурналістів, а з 2007 року – ще й фотомитців.

Фестиваль «Кришталеві джерела» допоміг виявити багато талантів, кіно-, теле-, радіо-, фотомитців, які у майбутньому стали професіоналами своєї справи. Фестиваль було започатковано з 22 травня 1991 року спільним рішенням колегій Міністерства народної освіти і Міністерства культури, секретаріату Спілки кінематографістів України, правління Товариства друзів

190

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]