Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

2014_03_лютий_tezy круглого столу_KTM

.pdf
Скачиваний:
14
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
921.09 Кб
Скачать

Тому діяльність телебачення, що формує інтереси та потреби тієї чи іншої людини й українського суспільства загалом, повинна бути спрямована, зокрема, на формування високих моральних якостей, національної свідомості, громадянської гідності.

Телебачення як ефективний засіб впливу на молоде покоління в нинішніх умовах глобалізації покликане сприяти насамперед зміцненню у молоді моральнодуховного, національно-громадянського імунітету і нейтралізувати антиукраїнські руйнівні сили. Якісною можна вважати таку телевізійну передачу, в якій ідейна, тематична спрямованість охоплює всі її складові частини: ті, які інформують, орієнтують, навчають, формують уявлення, цінності, естетичні смаки, ті, що спонукають до самопробудження, самопізнання, морально-духовного самовдосконалення.

З комерціалізацією телебачення гостро постала проблема ерозії національної культури, яка обумовлена зменшенням у телеефірі кількості культурно-пізнавальних програм у класичному вигляді і збільшенням частки неякісного програмного продукту з закордону (серіалів, шоу, ігор). Центральне телебачення перетворилося на

221

інститут заробляння грошей і тим самим негативно вплинуло на традиції вітчизняної журналістики, послабило зв’язки з історією, культурою, втратило духовну основу і перестало формувати загально-людські культурні цінності, національну свідомість.

Як підтверджують результати чисельних соціологічних досліджень, молодь є однією з найактивніших груп споживачів на ринку інформації і всі зміни, які відбуваються в системі сучасного телебачення впливають на підростаюче покоління, великою мірою спонукає їх до переосмислення усталених орієнтирів.

Зазначимо, що формування системи цінностей відбувається на основі відбору певних типів поведінки і досвіду людей. Цінності засвоюються у процесі соціалізації індивіда, а не біологічним шляхом. Особливо важливу роль в орієнтуванні індивідів відіграє інформація, що надходить з екрану телевізорів.

222

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]