Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
seminari_IDPU.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
501.76 Кб
Скачать

Семінарське заняття № 6

Тема № 7: Перехід України під протекторат Росії і його правове оформлення.

Час проведення заняття: 2 год.

План

  1. Зміни у суспільних відносинах України-Гетьманщини (XVIII ст.).

  2. Адміністративно-політичний устрій України.

  1. Політико-правовий механізм скасування автономного устрою України- Гетьманщини у XVIII ст.

Методичні рекомендації

Відповідь на перше питання передбачає загальну характеристику суспільного ладу України-Гетьманщини і правового становища окремих верств населення (козацької старшини, української шляхти, духовенства, міського населення, селянства і козацтва), при цьому необхідно показати процес збільшення старшинсько-шляхетського та монастирського землеволодіння, посилення кріпосницького гніту, з'ясувати значення та наслідки гетьманських універсалів 1760 р. та 1763 р. про заборону переходів селян та царського указу 1783 р. про остаточне закріпачення українських селян. Висвітлити аспект закріпачення селян на українських землях поза межами Гетьманщини.

У другому питанні треба приділити увагу дискусії про політичний (державний) лад Гетьманщини. Визначити адміністративно-територіальний поділ на полки, сотні і курені. Продовжуючи питання слід з'ясувати та схарактеризувати принципи, форми і методи діяльності військово-адміністративного апарату влади і управління Україною у XVIII ст., а саме: вищих органів влади (загальна військова рада, рада генеральної старшини, гетьман, генеральний уряд); полкових і сотенних урядів, місцевого правління (виборних міських старшин та сільських отаманів); міського самоврядування (магістратів та ратуш). Завершити питання необхідно показом організації судочинства та висвітлення причин, змісту та наслідків судової реформи 1760-1763 рр.

Опрацьовуючи третє питання семінарського заняття доцільно розібратись, яких саме атрибутів української державності торкнулась політика обмежень, яку започаткував московський царат у другій половині XVII ст.. для чого необхідно з'ясувати, що являв собою політико-правовий механізм скасування у XVIII ст. автономного устрою України-Гетьманщини: центральні органи самодержавного управління Украшою-Гетьманшиною (Малоросійський приказ, Колегія іноземних справ, Сенат), до чого призвело обмеження влади гетьмана І.Скоропадського призначенням українського резидента Із-майлова, як склалися стосунки у наказного гетьмана П.Полуботка і першої Малоросійської колегії (1722-1727 р), чим знаменне відновлення гетьманства за ДАпостола та правління гетьманського уряду (1734-1750 рр.). державницька діяльність КРозумовського, яка завершилася остаточним скасуванням гетьманської влади у 1764 р., встановленням посади малоросійського гене­рал-губернатора і дальністю другої Малоросійської колегії (1764-1786 рр.). Це ж питання вимагає визначення обставин ліквідації козацьких полків на Слобідській Україні, Правобережжі (1765-1783 рр.), Запорозької Січі та її па-ланок (1775 р.), висвітлення процесу поширення загальноросійської системи управління, створення Київського, Чернігівського. Новгород-Сіверського, Харківського і Катеринославського намісництв і введення губернського поділу, що є свідченням того, як в умовах становлення російського абсолютизму, на протязі ХУЛІ от., царат знищив залишки української автономії, перетворив Україну в складову частину Російської імперії.