Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
seminari_IDPU.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
501.76 Кб
Скачать

Рекомендована література:

Західно-Українська Народна Республіка. 1918–1923. Документи і матеріали у 5-ти томах. Кер. й відп. ред. О.Карпенко. – Івано-Франківськ, 2001. – Т.1.

Західно-Українська Народна Республіка. 1918–1923: Історія / Кер. авторськ. кол. й відп. ред. О.Карпенко.– Івано-Франківськ, 2001.

Кобилецький М. Утворення та структура державного апарату ЗУНР. Навчальний посібник. – Львів, 1998.

Кульчицький В.С. До питання про виникнення і падіння Західноукраїнської Народної Республіки // Проблеми юридичної науки та правоохоронної практики. - Київ, 1994.

Литвин М.Р., Науменко К.Є. Історія ЗУНР. - Львів, 1995.

Лісна І.С. Становлення національної державності в Галичині (1918-1923 рр.)- Львів, 1998.

Макарчук С.А. Українська республіка галичан. - Львів, 1997.

Монолатій І. Статус німецької меншини Галичини в національній політиці Західноукраїнської Народної Республіки // Право України, 2002. - №4.

Нагаєвський І. Історія Української держави двадцятого століття. - Львів, 1993.

Присташ Л.Т. Окупація Західної України Польщею після Першої світової війни // Проблеми державотворення і захисту прав людини в Україні. - Львів, 1995.

Стецюк П. Основи теорії конституції та конституціалізму. Ч. 1. Львів, 2003.

Тищик Б. Західноукраїнська Народна Республіка (державний апарат і законодавство) // Право України, 1994. - №5-6.

Тищик Б. Й. Західно Українська Народна Республіка (1918 – 1923). Історія держави і права. – Львів, 2004.

Тищик Б., Кобилецький М. Діяльність державної жандармерії в ЗУНР // Право України, 1998. - №5.

Тищик Б.Й., Вівчаренко О.А. Західноукраїнська Народна Республіка. 1918-1923 рр. - Коломия, 1993.

Хрестоматія з історії держави і права України. У 2-х т. / За ред. В.Д.Гончаренка. - Київ, 2003.- Т. 2.

Семінарське заняття №12 Тема № 5. Держава і право України в умовах нової економічної політики

Час проведення заняття: 2 години

План

  1. Нова економічна політика та її законодавче оформлення.

  2. Україна і утворення Союзу РСР.

  3. Державний лад України на початку 20-х років. Перебудова державного апарату УСРР у зв'язку з утворенням СРСР.

  4. Перша кодифікація законодавства Радянської України. Загальна характеристика основних етапів та окремих напрямків кодифікаційних робіт.

Методичні рекомендації

Відповідь на перше питання семінару слід розпочати з аналізу внутрішнього становища економіки України на початку 20-х років та її зовнішньоекономічної політики. При цьому, варто прослідкувати залежність темпів відбудови народного господарства в тих чи інших його галузях від глибини втілення в життя принципів непу, детальніше зупинитись на висвітленні законодавчого оформлення нової економічної політики, визначити, де спостерігався найбільший відступ від воєнно-комуністичних методів в сільському господарстві чи промисловості.

Готуючись до другого питання необхідно звернути увагу на характер договірних відносин між радянськими республіками до утворення Союзу РСР, охарактеризувати військовий, господарський і дипломатичний союзи радянських республік. Звернути увагу на юридичне оформлення Союзу, зокрема, проаналізувати Декларацію та рішення II Всесоюзного з'їзду Рад і дати їм оцінку. Оцінити аргументацію необхідності створення Союзу РСР, визначити принципи створення Союзу РСР та дати їм оцінку, порівнюючи з реальною практикою державного будівництва. Звернути увагу на внутрішньопартійні дискусії про принципи створення радянської федерації, зокрема, на сталінський план "автономізації" і критику його В.І. Леніним, аналізуючи Союзний Договір, з'ясувати особливості системи органів державної влади в новоутвореному союзі. Розглядаючи проблему державно-правового статусу УСРР у складі СРСР, звернути увагу на особливості взаємовідносин союзних та республіканських органів влади, розмежування їх компетенції, що визначалось Союзним Договором. З'ясувати, чому український проект союзного договору було названо "конфедеративним" та "націоналістичним" і відхилено.

По третьому питанню необхідно розглянути державний лад України на початку 20-х років та перебудову державного апарату УСРР у зв'язку з утворенням СРСР: підготовку союзної Конституції 1924 року, найвищі органи державної влади і управління УСРР, місцеві органи державної влади, утворення Молдавської АСРР, зміни у збройних силах, про-

куратурі, суді та ДПУ (ДПК) УСРР, процес українізації державного і господарського апарату УСРР.

В останньому питанні семінару особливу увагу треба приділити курсу на революційну законність як передумові кодифікації, також перебудові юстиції та правоохоронних органів, судовій реформі, організації державної прокуратури, утворенню адвокатури, діяльності народних судів, окружних районних судів, Верховного суду УСРР, судоустрою АМСРР, діяльності дисциплінарних, громадських судів, утворенню Державного Політичного управління (ДПУ), репресіям 20-х років, боротьбі Радянської держави і церквою, судовим репресіям над політичною опозицією. Необхідно звернути увагу на процес підготовки і прийняття перших радянських кодексів та охарактеризувати етапі цієї роботи, найважливіші положення кодексів УСРР і порівняти їх з відповідними кодексами РСФСР, відмітивши особливості українських кодексів, охарактеризувати значення кодифікації 20-х років для подальшого розвитку українського радянського права.