Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
seminari_IDPU.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
501.76 Кб
Скачать

Семінарське заняття №10 Тема №2: Відродження державності українського народу 1917 – 1921рр.

Час проведення заняття: 2 години

План

  1. Українська Народна Республіка за Центральної Ради (березень 1917 р. - квітень 1918 р.).

а) центральні органи влади і управління;

б) місцеві органи влади і управління;

в) законодавча діяльність;

г) судова система;

д) зовнішня політика.

  1. Конституція Української Народної Республіки (Статут про державний устрій, права і вільності УНР) 1918 року, її зміст та значення.

  2. Українська держава за гетьмана П. Скоропадського (квітень – листопад 1918 р.).

а) центральні органи державної влади і управління;

б) місцева адміністрація;

в) судова система;

г) зовнішньополітична діяльність.

  1. Українська Народна Республіка в період Директорії (листопад 1918 р. – листопад 1920 р.).

а) організація державної влади і територіальний устрій;

б) характеристика законодавства;

в) військове будівництво;

г) зовнішньополітична діяльність.

5.  Причини поразки національно-визвольної боротьби українського народу за свою державну незалежність.

Методичні рекомендації

У процесі підготовки до заняття необхідно проаналізувати причини перевороту та зміни, що відбулися у державному ладі України з приходом до влади П.Скоропадського. Здійснити аналіз системи органів державної влади, управління та суду, розкрити їх структуру та повноваження. Охарактеризувати систему органів державної влади. Проаналізувати зміст та значення “Грамоти до всього українського народу” та Закону “Про тимчасовий державний устрій України” від 29 квітня 1918 року. Потрібно звернути увагу на законодавчу діяльність гетьмана на його уряду, а також. Особливу увагу приділити культурному будівництву та розвитку вітчизняної науки у цей період. Розглядаючи наступні питання, необхідно звернути увагу на юридичні аспекти діяльності органів Директорії і ЗУНР, висвітлити акт злуки УНР і ЗУНР: оцінити доцільність існування українських державних структур в еміграції.

Основні поняття до теми

Центральна Рада - представницький орган державної влади в Україні 1917-1918 рр. Обрана у складі 118 осіб Українським національним конгресом, який відбувався 6-8.04.1917 р. у Києві. Актами УЦР були універсали, постанови, декларації, ухвали, а з листопада 1917 р. – закони.

Універсали Центральної Ради – політико-правові документи Центральної Ради, що визначали зміни в державно-правовому статусі українських земель колишньої Російської імперії. Відомі чотири таких універсали у формі звернень до українського народу від імені УЦР.

Українська Народна Республіка – офіційна назва держави, яка існувала на українських землях у 1917-1920 рр. Вперше УНР як автономна частина майбутньої федеративної Росії була проголошена Третім Універсалом УЦР (7.11.1917 р.). За Четвертим Універсалом (9.01.1918 р.) УНР була проголошена «самостійної, на від кого незалежною, вільною, суверенною державою українського народу». Територією УНР, згідно з Третім Універсалом, були оголошувалися заселені українцями землі Київщини, Поділля, Волині, Чернігівщини, Полтавщини, Харківщини, Катеринославщини, Херсонщини, Таврії (без Криму).

Українська Держава, Гетьманат – назва держави за гетьмана П. Скоропадскього. Існувала з 29.04.1918 по 14.12.1918 рр. Проголошена після перевороту, здійсненого П. Скоропадським при підтримці німецьких військових частин. Новий режим усунув від влади УЦР. Територія Гетьманату майже збігалася з кордонами УНР. За формою правління Гетьманат була буржуазною поміщицькою монархією з диктаторськими повноваженнями гетьмана. Він сам визначав свою компетенцію як верховного правителя, затверджував закони, призначав склад уряду (Ради Міністрів) і Генерального суду (Державного сенату), одноосібно керував зовнішньополітичними і військовими справами.

Директорія – колегіальний орган, створений у 1918 р. для керівництва збройним повстанням проти гетьмана П. Скоропадського.

Генеральний секретаріат – перший уряд України, створений Українською Центральною Радою 15.06.1917 р. Спочатку Генеральний секретаріат визнавався «найвищий народоправний орган українського народу і його найвища влада», але незабаром ЦР узяла на себе функції законодавчого органу і Генеральний секретаріат перетворився на найвищу виконавчу інстанцію України. Головою Генерального секретаріату був В. Винниченко.

Статут про державний устрій, права і вольності УНР – основний закон УНР. Був затверджений в останній день існування Української Центральної Ради 29.04.1918 р. Складається з 8 розділів та 83 статей.