Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
seminari_IDPU.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
501.76 Кб
Скачать

Рекомендована література

Основна література:

Історія держави і права України: У 2-х част. /За ред. А.Й. Рогожина.— К.: Ін Юре, 1996.—4.2.

Хрестоматія з історії держави і права України: Навчальний посібник для юрид. вищих навч. закладів і фак.: У 2 томах / За ред. В.Д. Гончаренка.— К.: ІнЮре., 1997.— Т.2.

Історія держави і права України: Навч. Посібник / За ред. А.С. Чайковського.— К.: Юрінком Інтер, 2000.— 384с.

История государства й права Украинской ССР: В 3-х томах. – Т.3 К.,1987.

Додаткова література:

Кульчицкий В.С., Настюк М.І., Ткач А.П. та ін. Возз'єднання Закарпаття з Радянською Україною (соціально-політичні і правові основи).— Львів, 1985.

Джерела:

Історія застерігає: Трофейні документи про злочини німецько-фашистських загарбників та їхніх пособників на тимчасового окупованій території України в роки Великої Вітчизняної війни.— К., 1986.— 264с.

Нюрнбергский процесс над главннми немецкими воєнними преступниками:Сб матсриалов в 7-ми т.— М: Госюриздат. 1957-1964.

Советская Украина в годы Великой Отечественной войны 1941-1945. Документи и материалы: В 3-х томах.— К.: Наукова думка, 1980.

Суспільно-політичний розвиток західних областей УРСР. 1939-1989//Збірник док. і матеріалів.— К., 1989.

Білас І.Г. Репресивно-каральна система в Україні 1917-1953 рр.: У 2-х томах.—К., 1994.—1.1.

Вивід прав України.— Львів, 1991.

Семінар №15 Тема № 8. Держава і право України за часів десталінізації (середина 50-х – 80-их років).

Час проведення заняття: 4 години

План

  1. Загальна характеристика суспільно-політичних та економічних процесів середини 50-х — початку 60-х рр. в Україні.

  2. Державний лад.

  3. Основні риси права. Друга кодифікація радянського законодавства.

Методичні рекомендації

В рамках першого питання необхідно проаналізувати цілий ряд проблем стосовно історичного періоду, який хронологічно охоплює час від приходу М.С. Хрущова до влади в 1953 р. і до його зміщення у 1964 р. Варто врахувати, що на різних етапах його зміст був неоднозначний, змінюючись від рішучого засудження сталінізму до зростаючого суб'єктивізму власної поведінки. А звідси — відзначався двоякістю проведення реформ в суспільно-політичній та економічній сферах життя. Розпочати необхідно з розкриття змісту самого поняття "десталінізація". Варто врахувати, що даний термін включає в себе зміни не лише в сфері політики та ідеології, а й економіки. При розгляді даної проблеми принципове значення має уважне вивчення доповіді М.С. Хрущова на XX з'їзді КПРС, де було закладено наріжні камені політики "десталінізаці'Г. Окрім цього варто докладно розглянути правову основу процесів реабілітації громадян, які невинно постраждали в ході репресій, лібералізацію ідеологічного життя та розширення міжнародних стосунків.

У другому питанні слід приділити увагу розширенню прав України у розв'язанні питань її адміністративного устрою, в державному плануванні та фінансуванні її господарства, виданні законів та інших нормативних актів. Крім того необхідно показати зміни у організації місцевих органів державної влади і управління, нові положення про окремі ланки рад та їх виконавчі комітети, перебудову судової системи та посилення прокурорського нагляду, проаналізувати зміст закону про судовий устрій УРСР 1959 р., Положення про прокурорський нагляд СРСР 1955 р., та детально висвітлити реорганізацію органів державної безпеки та внутрішніх справ.

Третє питання вимагає зосередитись на суттєвих змінах у радянському законодавстві, розглянути наукові дискусії з питань напрямків розвитку законодавства УРСР, початок нової кодифікації загальносоюзного та республіканського законодавства, основи законодавства СРСР і союзних республік та їх вплив на розвиток права в УРСР. Після цього слід акцентувати увагу на змінах у цивільному праві (цивільний та цивільно-процесуальний кодекси 1963 р.), трудовому, колгоспному, кримінальному праві, кримінальному судочинстві (кримінальний та кримінально-процесуальний кодекси 1960 р.).