Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курс лекций-БЖД (2012-2013) для студентів.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
838.66 Кб
Скачать

(Слайд 77)

Інтелект дає змогу забезпечити реалiзацiю здатностi людини до оцінки ситуацiї, прийняття рішення та вiдповiдної поведінки. Інтелект має особливе значення в нестандартних ситуаціях.

Процес інтелектуального розвитку людини безперервно пов'язаний iз періодами розвитку її психіки впродовж усього життя.

До найважливіших характеристик інтелекту належать: глибина, критичність, гнучкість, широта розуму, швидкість, оригiнальнiсть, допитливість.

Життєдiяльнiсть людини та будь-яка дiяльнiсть, зокрема, неможлива без вiдповiдальностi її суб'єкта.

Вiдповiдальнiсть - це поняття, яке вiдображає об'єктивний, конкретно-історичний характер взаємин мiж особистicтю, колективом, суспільством з погляду свідомого здійснення висунутих взаємних вимог. Вiдповiдальнiсть визначає ставлення людини до обов'язку i до наслiдкiв своєї поведінки.

Тягар вiдповiдальностi часто зумовлює постійну тривогу i стурбованість та нaвiть неврологiчнi прояви. Вiдповiдальна повдiнка виявляєься у вчинках, дiях, позицiях, рiшеннях, нaмipax, планах людини. Є люди, якi бiльшою мiрою беруть відповідальність за події, що відбуваються у їхньому житті, на себе. Iнші мають схильність приписувати вiдповiдальнiсть за все зовнiшнiм чинникам, знаходячи причину в інших людях, у своєму оточенні, у своїй долі. Люди першого типу вважають себе вiдповiдальними за свою безпеку, здоров'я, а якщо вони xвopi, то звинувачують себе i вважають, що їхнє одужання багато в чому залежить від власних дiй. Люди другого типу вважають, що здоров'я i хвороби - це результат випадковий, i сподіваються, що одужання настане внаслідок дій інших людей.

У різних видах дiяльностi та ситуаціях людина проявляє вiдповiднi психiчнi властивостi - базовi риси.

Серед базових рис - одні бажанi, а iншi - не дуже. Але однi риси переважають в однiй дiяльностi, iншi - в iншiй.

Певнi риси людини суттєво впливають на її життєдiяльнiсть. Саме тому бажано, щоб обрана сфера дiяльностi мала позитивну кореляцію, тобто підсилювалась наявними рисами особистості.

Знання власних рис - це не лише шлях до ефективної діяльності, а й можливість уникнути не6езпек або зменшити їхню дію на організм людини, зберегти здоров'я.

Характер - це сукупність певних сталих рис особистостi, що формуються i проявляються в її дiяльностi i спiлкуваннi та зумовлюють типові для неї способи поведінки.

(Слайд 78)

Щоб стати рисою характеру людини, риса повинна бути: досить виразною, тicнo пов'язаною в одне цiле з iншими рисами, систематично виявлятися в різних видах дiяльностi, ситуаціях, обставинах.

Існує декілька пiдходiв класифiкацiї характеру людини, але найважливiшою є класифiкацiя за її ставленням до певних аспектiв дiяльностi:

- до працi - працелюбство, стараннicть, вiдповiдальнiсть, iнiцiативнiсть, наполегливість, схильність до творчості, або протилежні - пасивність, безвiдповiдальнiсть, лiнощi тощо;

- до iнших людей, колективу, суспiльства - товариськicть, чуйність, уважність, колективізм - i замкненicть, презирство, iндивiдуалiзм;

- до самого себе - самоповага, гордість, самокритичність самолю6ство, самовпевненість, егоїзм;

- до речей - акуратність, бережливість, щедрість - неохайність, недбалість, скупість.

Отже, ланцюги дiй (поведiнка) та звичок формують характер, а той, у свою чергу, визначає результативність i ефективність життєдiяльностi людини та її безпеки.

Якості людини - це тi її властивості, які виявляються по-рiзному залежно вiд умов, ситуацій. Якості людини значною мірою впливають на життєдiяльнiсть людини. До якостей людини належать здiбностi, пам'ять, характер, мислення тощо.